(DOC) Vladimir Voronin și declarația sa de avere: zeci de conturi bancare și pensia lunară de peste 14 mii de lei

30 Mart. 2022, 11:08
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2022, 11:08 // Au Bani //  MD Bani

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), președinte al PCRM, Vladimir Voronin, duce o viață fără griji. Acest lucru este demonstrat de datele incluse în declarația de avere și interese personale, depusă de Voronin pentru anul 2021, unde indică zeci de conturi bancare, terenuri, câteva case de locuit și pensia specială pe care o are pentru funcția de președinte de țară deținută anterior, scrie Realitatea.md.

Pentru a doua jumătate a anului trecut, cât a activat în funcția de deputat, Voronin indică că a ridicat de la Parlament un salariu de 46 422 de lei, o indemnizație lunară neimpozitată pentru transport de 21 302 lei, o compensație anuală neimpozitată pentru cheltuieli de tratament – 7 897 de lei și o compensație anuală neimpozitată pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu – 13 mii de lei.

De la Președinție, în calitate de fost șef al statului primește o pensie anuală de 175 500 de lei, ceea ce ar însemna că lunar ridică – 14 625 de lei, iar de la CNAS, soția lui Vladimir Voronin ridică o pensie anuală de 23 206 lei, adică 1 933 de lei.

Liderul PCRM scrie că în 2021 a obținut venituri din depuneri la instituțiile financiare de la trei bănci în sumă totală de 522 980 de lei.

La categoria terenuri, Vladimir Voronin, declară 7 terenuri obținute în perioada anilor 1996-2009, două case de locuit la sol, un apartament, un garaj, o mașină Audi A8, anul producerii 2009, procurată în 2017, contra sumei de 10 mii de euro.

Voronin mai indică că, în 2021 a donat în campania electorală 14 mii de lei Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Spune că, în același an a primit drept donație un ceas de mână Breitling Transocean Chronograph Unitime în valoare de 117 600 de lei.

Deputatul mai afirmă că are deschise 10 conturi bancare, unde păstrează în unele câteva milioane de lei, iar în altele are depozite.

Parlamentarul declară că a suportat și unele cheltuieli pentru tipărirea unei cărți autobiografice, examinare medicală și tratament la sanatoriu.

Vladimir Voronin mai este membru al Societății Vânătorilor și Pescarilor și deja președinte al PCRM, lucru care-l indică în declarația de avere și interese personale.

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 17:53 // Actual //  Lupu Eduard

Turcia intenţionează să se bazeze pe poziţia sa geografică şi pe acordul de uniune vamală cu Uniunea Europeană (UE) pentru a atrage investitorii chinezi care vor să aibă acces fără taxe vamale la pieţele europene, aşa cum tocmai a făcut-o recent cu producătorul auto BYD, informează cotidianul Hurriyet Daily News.

Luni, gigantul chinez a semnat un acord cu Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Turcia, pentru a face investiţii în această ţară, o decizie care va extinde prezenţa companiei chineze în Europa.

Producătorul auto chinez ar urma să construiască o fabrică în Turcia, cu o capacitate de producţie de 150.000 de vehicule electrice şi hibride pe an, un Centru de mobilitate, de cercetare şi dezvoltare (R&D), valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de dolari. Producţia ar urma să demareze la finalul lui 2026, iar în Turcia vor fi create 5.000 de locuri de muncă directe.

Noua uzină va da BYD un acces mai uşor pe piaţa din UE, cu care Turcia are un acord de uniune vamală. Acest fapt este cu atât mai important cu cât Uniunea Europeană a majorat tarifele vamale pentru importurile de automobile electrice chineze. Pe lângă tarifele vamale existente pentru vehiculele BYD, de 10%, UE a introdus săptămâna trecută tarifele vamale suplimentare de 17,4% pentru grupul chinez.

Turcia, aflată la răscrucea dintre Europe, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, este în negocieri şi cu alte firme din China, a anunţat săptămâna aceasta ministrul Industriei şi Tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir.

„Vrem să transformăm Turcia într-un centru de producţie pentru viitoarea generaţie de vehicule”, a declarat Kacir pentru postul privat de televiziune Haberturk.

Ministrul a scos în evidenţă avantajele ţării, inclusiv calitatea de membru al uniunii vamale a UE şi acordurile comerciale cu 28 de ţări. „Producătorii chinezi vor acces rapid la pieţele internaţionale. Investiţiile în Turcia le ajută să-şi îndeplinească acest obiectiv”, a explicat oficialul de la Ankara.

Începând din anii ’70, Turcia a devenit unul dintre centrele de vârf ale industriei auto globale, marii producători auto, inclusiv Fiat şi Renault, deschizându-şi fabrici în această ţară, urmaţi de alţii ca Ford, Toyota şi Hyundai.

Uzina BYD din Turcia va permite producătorului chinez de vehicule electrice (EV) să eludeze tarifele vamale suplimentare introduse de UE şi să intre pe pieţele din Europa.

Conform noilor reglementări privind subvenţiile, BYD va fi scutit de noile tarife vamale suplimentare de 40% la importurile de autovehicule electrice impuse de Turcia, în încercarea de a încuraja investiţiile şi a proteja cota de piaţă a producătorilor interni. Companiile auto care investesc în ţară sunt exceptate de la aceste tarife.

Cel puţin alţi cinci producători auto din China iau în considerare deschiderea unor fabrici în Turcia, a anunţat agenţia de presă Anadolu.

De asemenea, compania turcă TOGG şi firma chineză Farasis au un parteneriat pentru a produce baterii EV în Turcia.

Ministrul Industriei anunţase că oficialii turci au avut, anul trecut, numeroase întâlniri cu şefi de firme importante din China.

În iunie, ministrul Afacerilor Externe, Hakan Fidan, a vizitat China, şi a încheiat un nou acord bilateral deal, şi a numit ţările „motoarele bogăţiei Asiei”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat dorinţa sa de a se alătura Organizaţiei de cooperare de la Shanghai (din care fac parte China, Rusia şi Iranul), unde Turcia este doar un partener.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău