Documente de la Pentagon dezvăluie lucrurile ascunse de Putin: Pierderile reale ale Rusiei sunt colosale în Ucraina

12 Aug. 2023, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Aug. 2023, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Luptele sângeroase care s-au desfășurat în războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina a produs pierderi colosale de vieți omenești pentru Rusia, dar și de tehnică militară, lucruri ascunse de Kremlin.

Dar acum, documente dezvăluite de Pentagon în Statele Unite arată că Moscova a avut cel puțin 190.000 de victime în conflict, dintre care 43.000 de morți, până în februarie 2023.
În plus, Rusia a pierdut multă tehnică militară pe câmpul de luptă, peste 2.000 de tancuri, dar și multe avioane, elicoptere și sisteme de rachete, potrivit Newsweek.

Forța de invazie inițială a Rusiei număra aproximativ 190.000 de soldați. Mulți dintre aceștia au fost acum uciși, capturați sau răniți atât de grav încât nu se mai pot întoarce niciodată pe câmpul de luptă. Documentele Pentagonului, scurse la începutul acestui an, estimau între 189.500 și 223.000 de victime, militari ruși, în februarie, inclusiv 43.000 de victime.

Acest număr va fi mai mare după alte șase luni de lupte, iar Kievul pretinde că a „lichidat” 251.620 de militari ruși din februarie 2022. Pierderile au forțat Kremlinul să-și extindă proiectul. În august 2022, Putin a ordonat o creștere cu 13% a numărului de soldați activi – aproximativ 137.000 de soldați – cu scopul de a ridica totalul la 1,15 milioane.

Forțele armate ale Rusiei au acum aproximativ 1,3 milioane de soldați, cu scopul de a extinde acest număr la 1,5 milioane până în 2026. Forțele de elită ale Rusiei au fost grav afectate. Cei care le înlocuiesc sunt mai puțin experimentați și mai puțin motivați, deși cei care au supraviețuit etapelor inițiale ale conflictului au apărut întăriți și probabil mai eficienți.

Flota de tancuri a Rusiei a suferit foarte mult în Ucraina. Se crede că peste 2.000 au fost distruși sau capturați, reprezentând aproximativ două treimi dintre cei aflați în serviciu activ înainte de război.
Kievul susține că a distrus peste 5.000 de arme rusești din februarie 2022, împreună cu peste 710 de sisteme de rachete cu lansări multiple.

Cifrele ucrainene sunt semnificativ mai mari decât estimările open-source. Site-ul de urmărire Oryx a raportat deteriorarea sau distrugerea a 107 vehicule și echipamente de sprijin pentru artilerie; 483 de unități de artilerie autopropulsată; și 253 de platforme MLRS.

BBC a raportat că Rusia ar fi putut avea până la 16 milioane de obuze în depozit înainte de război, deși nu se știe câte sunt într-o stare adecvată pentru utilizare. Ucraina susține că a doborât 315 avioane rusești și 312 elicoptere rusești. Oryx a identificat 76 de avioane distruse și opt avariate, inclusiv 21 Su-34, 11 Su-30 și patru Su-35. Oryx a confirmat, de asemenea, pierderea sau deteriorarea a 101 elicoptere rusești, printre care 40 de elicoptere de atac Ka-52 „Alligator”.

Se crede că Rusia are acum aproximativ 900 de avioane de luptă și 120 de bombardiere, ceea ce înseamnă că pierderile sale în Ucraina reprezintă o mică, dar semnificativă parte din puterea sa aeriană totală.

În ianuarie, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Rusia mai avea aproximativ 19% din arsenalul său de rachete strategice de dinainte de război încă disponibil pentru utilizare. Printre acestea s-au numărat 144 din cele 900 tip Iskander, 59 dintre cele 500 Kalibr, 118 dintre cele 444 tip Kh-101/555 și 162 din cele 370 tip Kh-22/3.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău