Dolarul mușcă din nou euro! Banca Centrală Americană, majorează din nou dobânzile 

02 Feb. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Feb. 2023, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Rezerva Federală a SUA a majorat miercuri rata dobânzii de referinţă cu un sfert de punct procentual, dar a avertizat că vor fi necesare „creşteri continue” pentru a ţine inflaţia sub control, scrie FT.

Trecerea la o majorare de un sfert de punct a marcat o revenire la un ritm mai lent de creştere a ratelor, după ce Fed a majorat rapid costurile de împrumut anul trecut, şi a reflectat faptul că inflaţia pare să fi atins vârful, în timp ce economia începe să încetinească.

Cu toate acestea, Fed susţine că „majorările continue în intervalul ţintă vor fi adecvate” pentru a se asigura că restrânge activitatea suficient de mult pentru a aduce sub control presiunile asupra preţurilor. Acest lucru a indicat că banca centrală este înclinată să majoreze în continuare costurile de împrumut la următoarea şedinţă.

Cea mai recentă majorare a Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă aduce dobânda de referinţă la un nivel cuprins între 4,5% şi 4,75%, cel mai ridicat nivel din septembrie 2007. Fed a adăugat că, în timp ce inflaţia s-a „atenuat într-o oarecare măsură”, aceasta a rămas în continuare „ridicată”.

Într-o conferinţă de presă, preşedintele Fed, Jay Powell, a declarat că, deşi au existat unele semne „încurajatoare” că presiunile asupra preţurilor s-au atenuat, factorii de decizie „vor avea nevoie de mult mai multe dovezi pentru a fi încrezători că inflaţia se află pe o traiectorie descendentă susţinută”.

El a evidenţiat în special piaţa puternică a forţei de muncă, despre care a spus că „continuă să fie dezechilibrată”, cu o cerere care depăşeşte în mod substanţial oferta de lucrători disponibili.

Powell a semnalat că oficialii Fed au rămas preocupaţi în principal de riscurile de a face prea puţin pentru a domoli inflaţia, mai degrabă decât de a comprima prea mult economia.

„Este foarte dificil de gestionat riscul de a face prea puţin şi de a descoperi peste şase sau 12 luni că am fost de fapt aproape, dar nu am reuşit să facem treaba”, a spus el. „Dacă simţim că am mers prea departe … inflaţia scade mai repede decât ne aşteptăm, atunci avem instrumente care ar funcţiona în acest sens.”

El a adăugat: „Ştiţi, treaba nu este pe deplin îndeplinită … aşa că eu cred că ar fi prematur … foarte prematur să declarăm victoria”.

Majorarea cu un sfert de punct reprezintă o ruptură faţă de creşterile neobişnuit de mari de jumătate şi trei sferturi de punct pe care Fed s-a bazat în 2022 în timp ce se lupta cu inflaţia în creştere. În schimb, se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei să majoreze joi ratele cu 0,5 puncte.

Indicele S&P500 a urcat cu 1,52%, în timp ce Nasdaq a trecut de o creştere de 2,5%, iar Dow a înregistrat un avans de 0,5% după decizia FED.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău