Dolarul puternic al SUA riscă să amplifice exodul de capital din Asia. 54 de miliarde de dolari, în pericol

04 Feb. 2025, 11:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Feb. 2025, 11:27 // Actual //  Ursu Victor

Un dolar american mai puternic rămâne o povară pentru acțiunile asiatice în contextul războiului comercial. Unele bănci centrale asiatice au decis să nu reducă dobânzile pentru a susține monedele naționale.

Ultima escaladare a tensiunilor comerciale va afecta nu doar exportatorii din regiune, care se confruntau deja cu dificultăți din cauza încetinirii economiei chineze, dar va provoca și o creștere a inflației și menținerea ratelor dobânzilor ridicate în SUA. Aceste condiții vor complica implementarea măsurilor de stimulare economică în regiunile asiatice. Monedele, de la dolarul australian până la rupia indiană, au scăzut luni, după ce SUA au anunțat impunerea unor tarife suplimentare pe produsele din China, Mexic și Canada. Indicele bursier al regiunii a scăzut și el, iar corelația între indicele MSCI Asia Pacific și indicele Bloomberg Dollar Spot a atins cel mai scăzut nivel din martie 2023, conform datelor Bloomberg.

„Unele țări asiatice și piețele emergente vor întâmpina dificultăți cât timp războiul comercial va continua”, a declarat Kok Hung Wong, șeful departamentului de acțiuni instituționale la Maybank Securities. „De exemplu, Indonezia a redus neașteptat dobânzile pentru a stimula economia, dar nu vor avea multă marjă de manevră pentru a reduce în continuare dobânzile din cauza deprecierii monedei”. În ianuarie, fondurile globale au vândut acțiuni pe piețele emergente din Asia, excluzând China, în valoare de aproximativ 12,3 miliarde de dolari, ceea ce a marcat cea mai lungă perioadă de vânzări din 2009 până în prezent, potrivit Bloomberg. În ultimele șapte luni, s-au retras 54 de miliarde de dolari.

Indicele MSCI Asia Pacific a scăzut cu 4,4% de la alegerea lui Trump în noiembrie, iar indicele dolarului Bloomberg a atins luni cel mai înalt nivel din noiembrie 2022. În aceeași perioadă, indicele MSCI Europe a crescut cu 4,4%, iar S&P 500 a avansat cu 4,5%.

„Pentru investitori, un dolar mai puternic determină frecvent retragerea fondurilor din activele mai riscante, precum acțiunile asiatice, și transferarea acestora către active mai sigure, cum ar fi obligațiunile de trezorerie americane”, a explicat Kimmi Tong, strateg pe piața globală și valutară la Everbright Securities International.

Marele volum de datorii denominate în dolari al Chinei o face și mai vulnerabilă, consideră aceasta.

Conform lui Wong de la Maybank Securities, Singapore, Malaezia și Vietnam ar putea fi într-o poziție mai favorabilă, deoarece ar putea beneficia de eforturile companiilor globale de a reduce dependența de China prin reorganizarea lanțurilor de aprovizionare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:32 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile comerciale din Republica Moldova au înregistrat un profit total net de 1,04 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului 2025, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Cele mai mari trei instituții financiare – Moldova Agroindbank (MAIB), Moldindconbank și Victoriabank – au acumulat împreună peste 850 de milioane de lei, adică aproximativ 82% din profitul total al sistemului bancar.

Top 5 bănci după profit net au fost MAIB – 390,47 mil. lei, Moldindconbank – 381,14 mil. lei, Victoriabank – 103,43 mil. lei, OTP Bank Moldova – 121,1 mil. lei și FinComBank – 16,92 mil. lei

În contrast, cele mai mici profituri au fost înregistrate de băncile Comertbank (298 mii lei), EuroCreditBank (1,47 mil. lei) și EnergBank (4,94 mil. lei).

Veniturile din dobânzi au totalizat 2,45 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la aproape 600 milioane lei. Veniturile din comisioane și onorarii au însumat peste 887 milioane lei, în timp ce cheltuielile aferente s-au ridicat la aproximativ 550 milioane lei.
Cele mai mari venituri din dobânzi au fost înregistrate de MAIB (895 mil. lei) și Moldindconbank (565 mil. lei).

Totodată, cheltuielile administrative totale au constituit peste 1,08 miliarde lei, dintre care cheltuielile cu personalul au depășit 840 milioane lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009