Două blocuri energetice funcționează la capacitate maximă: Cum face față Termoelectrica sezonului rece

08 Ian. 2025, 19:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Ian. 2025, 19:44 // Actual //  Ursu Victor

Termoelectrica S.A. a anunțat că în cadrul Centralei Electrice cu Termoficare (CET) Sursa I sunt în funcțiune două din cele trei blocuri energetice, garantând furnizarea continuă de energie termică și electrică pentru consumatori. Într-un comunicat de presă, compania a subliniat că toate instalațiile de generare funcționează în regim normal, fără avarii sau incidente.

Pe fondul temperaturilor exterioare ridicate, blocul energetic nr. 3 de la CET Sursa I a fost temporar deconectat începând cu data de 7 ianuarie 2025, ora 00:00. Acesta va fi reconectat pe 11 ianuarie 2025, ora 00:00, fără impact asupra sarcinii electrice actuale.

  • CET Sursa I: funcționează blocurile energetice nr. 1 și nr. 2.
  • CET Sursa II: sunt în operare două cazane și un turbogenerator.
  • Centralele Termice Vest, Sud și cele suburbane funcționează normal.

Termoelectrica a anunțat că toți consumatorii racordați la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) beneficiază de servicii de încălzire și apă caldă. Este vorba despre 4341 de imobile, incluzând instituții educaționale, medicale, agenți economici, case particulare și blocuri locative, acoperind peste 210.000 de apartamente.

Pe parcursul anului 2024, compania a realizat ample lucrări de modernizare și mentenanță, ceea ce asigură funcționarea optimă a echipamentelor în sezonul rece. De asemenea, Termoelectrica dispune de utilaje de rezervă, care pot fi activate rapid în cazul unor defecțiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

09 Ian. 2025, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Ian. 2025, 10:11 // Actual //  Ursu Victor

Alexandr Slusari, membru al Consiliului Energocom, a lansat un mesaj clar celor care jubilesc sau compătimesc față de locuitorii din stânga Nistrului, subliniind că aceștia sunt victimele colaterale ale acțiunilor Kremlinului. „Cei din Transnistria nu trebuie să fie priviți cu compasiune sau cu sărbătoare. Moscova folosește regiunea ca o piesă de șah pentru a-și arăta puterea găștii KrasnoGușan care conduc așa-zisa enclavă Sheriff”, a declarat Slusari, referindu-se la faptul că Gazprom va relua furnizarea gazului doar în cantitățile necesare consumului intern din Transnistria și nu va permite producerea de energie electrică destinată malului drept al Nistrului.

Slusari a subliniat că această mișcare din partea Moscovei ridică întrebări majore în ceea ce privește poziția Chișinăului. Deși blocarea furnizării de gaz către Transnistria ar putea părea o opțiune rațională, aceasta vine cu riscuri semnificative pentru menținerea păcii interne a Moldovei. „Războiul energetic nu se duce doar în Transnistria, ci în întreaga Moldovă. Kremlinul vrea să ne forțeze să achiziționăm energie electrică la prețuri ridicate, ceea ce va lovi grav economia noastră, mai ales în anul electoral”, a avertizat Slusari.

În opinia sa, scopul Moscovei este destabilizarea malului drept al Nistrului, ceea ce ar putea duce la o pierdere a forțelor proeuropene în alegerile parlamentare sau chiar o revoltă socială înainte de scrutin. Slusari a subliniat că acum este esențial ca autoritățile să se concentreze pe protejarea economiei Moldovei, nu pe îngrijorările legate de Transnistria.

„Nu avem soluții magice, dar guvernarea trebuie să se concentreze pe atragerea de fonduri externe pentru a oferi compensații semnificative cetățenilor și industriilor, în special celor din sectorul alimentar. Inflația nu trebuie lăsată să scape de sub control”, a adăugat el. De asemenea, Slusari a propus ca România să fie implicată în extinderea contractelor bilaterale de furnizare a energiei electrice la prețuri fixe și rezonabile, pentru a asigura stabilitatea prețurilor.

În final, Slusari a avertizat că, dacă nu vor fi luate măsuri urgente, Moldova riscă să ajungă într-o situație economică extrem de gravă, iar impactul va fi resimțit pe termen lung, mai ales cu creșterea prețurilor energiei electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală