Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a retras actele permisive pentru emisiile televizate/serviciile audiovizuale ale companiei „Real Radio”, din cauza afilierii acesteia cu oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Șor. Decizia a fost aprobată în data de 9 august. Compania deține televiziunile Mega TV și Familia, scrie Newsmaker.md.
„Referitor la SRL „Real Radio”, activitatea și tranzacțiile companiei indică asupra afilierii acesteia la grupul Șor/Plahotniuc. Tranzacțiile analizate au identificat încasări de peste 9 mln lei de la SRL „Casa Media Corp” (afiliată grupului Plahotniuc și SRL Horus (afiliată structurilor din Federația Rusă), fapt ce generează suspiciuni față de scopul tranzacțiilor și sursa de proveniență a mijloacelor financiare. Totodată, ex-fondatorii companiei sunt vizați în 4 cauze penale”, se arată în decizia Consiliului.
Astfel, Consiliul a aprobat retragerea actelor permisive ale companiei pentru emisiile de televiziune/serviciile audiovizuale. „Real Radio” deține televiziunile Familia și Mega TV.
Precizăm că aceastea nu sunt primele televiziuni ale căror activitate este sistată.
La sfârșitul anului 2022, CSE a suspendat activitatea postului TV Primul în Moldova și a altor cinci posturi TV (TV6, Orhei TV, Accent TV, NTV Moldova și RTR Moldova), până la anularea stării de urgență din țară. Ulterior, în octombrie 2023, la propunerea șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Mustață, CSE a suspendat temporar licența altor șase posturi de televiziune: Orizont TV, ITV, Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3.
Pe 29 decembrie 2023, cu o zi înainte ca starea de urgență să expire, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a impus sistarea temporară a valabilității actelor permisive ale companiilor în gestiunea cărora se aflau 8 televiziuni cu licența suspendată pe perioada stării de urgență. Este vorba de SRL „Telesistem TV”, SRL „Media Resurse”, SRL „Archidoc Group”, SRL „Media Pro Group”, SRL „General Media Group Corp” și SRL „Telestar Media”.
Guvernul a anunțat atunci că toate companiile care activează în domeniul emisiilor de televiziune/serviciile audiovizuale vor trece o verificare a beneficiarilor săi efectivi. Mai exact, aceștia urmează a fi verificați în ceea ce privește implicarea în activități de spălare ale banilor, infracțiuni grave sau deosebit de grave, acțiuni de corupție sau activități care afectează securitatea statului sau ordinea publică. Pe 10 ianuarie 2024, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a spus că posturile TV interzise în Moldova vor rămâne fără licență de emisie până când nu va fi clar cine sunt proprietarii efectivi ai acestora.