Duma de la Moscova pregătește o lege prin care soldații ruși vor primi pământ în teritoriile ocupate ale Ucrainei

07 Nov. 2023, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Nov. 2023, 11:48 // Actual //  bani.md

Duma Rusă pregătește un proiect de lege care prevede alocarea unui „hectar est-ucrainean” rușilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Legea ocupației este pregătită de deputatul rus Alexei Juravlev, care a vorbit despre ideea sa publicației comments.ua.

Ideea este că rușii vor putea obține terenuri în teritoriile ORDLO, precum și în zonele ocupate din regiunile Herson și Zaporojie. Ca o chestiune prioritară, vor să împartă pământ ucrainean militarilor rusi care luptă în Ucraina.

Comentând declarația, bloggerul și analistul economic rus Anatoli Nesmian a remarcat pe canalul său de Telegram că autoritățile ruse repetă ideea liderului Germaniei naziste, Adolf Hitler, care anterior le-a promis soldaților săi dreptul de proprietate asupra teritoriilor Ucrainei ocupate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Deputatul Juravlev repetă practic promisiunea Führer-ului față de națiunea germană. Fuhrerul nu s-a zgârcit și a promis soldaților 50 de hectare și o mulțime de sclavi sovietici. Juravlev a auzit ceva, dar nici nu s-a deranjat să-și copieze până la capăt idolul”, scrie Nesmiam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 14:33
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
03 Apr. 2025, 14:33 // Uncategorized //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (#CCIMoldova) intensifică dialogul cu instituțiile europene în vederea sprijinirii mediului de afaceri în procesul de adaptare la cerințele climatice ale Uniunii Europene. Președintele CCI, Sergiu Harea, a avut o întrevedere la Bruxelles cu reprezentanții Direcției Generale Politici Climatice (DG CLIMA) din cadrul Comisiei Europene, inclusiv cu Jan Dusik, director general adjunct al instituției.

Discuțiile s-au axat pe subiecte esențiale pentru antreprenorii moldoveni, în contextul tranziției spre o economie sustenabilă:

Managementul deșeurilor și conformarea la reglementările de mediu europene, responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP), cu accent pe cerințele aplicabile importatorilor și tranziția către economia circulară, în special impactul asupra sectorului industrial.

„Mediul de afaceri din Republica Moldova este tot mai angajat în procesul de tranziție spre o economie verde și sustenabilă, în acord cu Pactul Ecologic European (European Green Deal). Ne dorim o integrare treptată, dar fermă, în standardele europene”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI a RM.
Un exemplu concret în acest sens este Proiectul privind Programele Educaționale pentru Economia Circulară, care oferă sprijin industriilor pentru adoptarea unor tehnologii de producție mai curate și pentru reducerea deșeurilor, facilitând alinierea la normele europene de mediu.

Totodată, reprezentanții CCI și DG CLIMA au discutat despre accesul companiilor moldovenești la inițiativele europene privind clima, inclusiv mecanisme de sprijin financiar și tehnic pentru proiecte verzi.

În prezent, Republica Moldova alocă doar 0,5% din PIB pentru protecția mediului, în timp ce media Uniunii Europene este de 1,9%. Cu toate acestea, progresele sunt vizibile: în 2023, 109 întreprinderi au fost asistate prin programele EaP GREEN și EU4Environment, în tranziția către practici sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.