Ungurii vor metanul din Marea Neagră. Șeful Externelor, Szijjarto vine la București la o conferință pe tema gazelor

07 Nov. 2023, 11:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Nov. 2023, 11:53 // Actual //  Lupu Eduard

Ungurii nu au renunțat la ideea de a cumpăra gazele pe care OMV Petrom și Romgaz la vor extrage începând cu anul 2027 din uriașul zăcământ Neptun Deep din partea românească a Mării Negre. Ministrul român al Energiei, Sebastrian Burduja, a arătat că până atunci România trebuie să-și dezvolte industria, pentru a folosi în țară aceste gaze și a exporta mai degrabă produse cu valoare adăugată mare.

Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, va fi prezent mâine la București la cea de-a doua zi a conferinței Romanian International Gas Conference, care reunește importante companii din sector, dar și oficiali din mai multe țări din regiune.

Noi avem gaz, iar dânșii nu au, a spus ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, întrebat ce va discuta cu oficialul din Ungaria.

„Pe noi ne interesează ca țară să fim hub energetic și suntem, avem toate argumentele: surse hidro, peste 33% din mixul de producție, avem programul nuclear, 20% în prezent și încă două reactoare de mari dimensiuni plus reactoarele modulare de mici dimensiuni, avem offshore wind, pregătim legislația, avem gaz și dânșii nu au. Deci ne interesează ca într-o anumită perspectivă de timp să fim furnizori de securitate și stabilitate și normalitate în regiune pentru vecinii noștri”, a susținut Burduja, vitat de hotnews.ro.

Burduja a arătat că, pentru ca gazele să rămână în România, este nevoie de dezvoltarea industriei care să consume aceste gaze.

„Dacă România va avea rezerve disponibile de gaz și dacă le va putea valorifica în industrie, asta ar fi prioritatea zero. Putem transforma gazul în energie electrică, aceasta este prioritatea zero, și avem proiectul de 1.700 MW de la Mintia, de exemplu, care asta va urma să facă, să transforme gaz în energie electrică, pe care România va putea să o exporte, la o valoare adăugată mai mare decât exportul de gaz.

Dar putem folosi acest gaz pentru industria de îngrășăminte chimice, pentru agricultură și mai ales în industria farma, care este mare consumatoare de gaz și unde România are un deficit comercial major. Aceasta ar fi prioritatea mea, nu ca ministru al Energiei, ci ca român. Guvernul României trebuie să se gândească la anul 2027 ca la un orizont de timp în care industria care are nevoie de acest gaz să fie mult de dezvoltată”, a precizat Burduja.

Ungurii și-au arătat și în trecut interesul pentru a importa gazele din Marea Neagră românească.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău