După prăbuşirea crypto, traderii inundă piaţa cu ceasuri de colecţie la prețuri foarte mici

01 Aug. 2022, 15:01
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
01 Aug. 2022, 15:01 // Au Bani //  MD Bani

Prăbuşirea criptomonedelor diminuează oferta celor mai căutate ceasuri de pe piaţa second-hand, reducând preţurile pentru modelele greu de procurat de la Patek Philippe şi Rolex.

Oferta de ceasuri trofeu, precum Rolex Daytona sau Patek Nautilus 5711A, „este acum mult mai mare”, a declarat platforma de tranzacţionare online de ceasuri Chrono24, scrie ZF.

Recenta prăbuşire crypto „a avut un impact direct asupra preţurilor ceasurilor de lux de la mărci precum Rolex şi Patek Philippe”, a declarat compania, care are sediul în Karlsruhe, Germania, şi care are mai mult de jumătate de milion de ceasuri listate la vânzare pe site-ul său.

Scăderea preţului pentru cele mai căutate modele este cel mai recent indiciu că piaţa ceasurilor de lux second-hand, cândva în plină ascensiune, începe să piardă ritmul. Valorile în creştere ale criptomonedelor au creat o nouă clasă de cumpărători de lux, ceea ce a dus la o creştere fără precedent a preţurilor pentru modele, în special pentru mărci precum Rolex, Audemars Piguet şi Patek. Acum, când multe jetoane digitale au fost martelate, aceşti consumatori dau înapoi.

Tim Stracke, co-directorul executiv al Chrono24, a declarat că retragerea pentru unele modele reprezintă o consolidare, deoarece preţurile pentru cele mai căutate ceasuri scad mai aproape de cele ale ceasurilor similare.

În acelaşi timp, Stracke a declarat că volumele de tranzacţionare pe platforma, care pune în legătură comercianţii sau vânzătorii privaţi cu cumpărătorii, au crescut cu peste 50% în prima jumătate a anului.

Preţul unui Patek Philippe Nautilus 5711A, care se vinde cu aproximativ 35.000 de dolari la vânzare cu amănuntul, a urcat la 240.000 de dolari în primul trimestru, potrivit Chrono24. Acum, ceasul sport din oţel cu cadran albastru ajunge la aproximativ 190.000 de dolari.

Chrono24 a observat creşteri de preţ pentru ceasuri precum Girard-Perregaux Laureato, precum şi pentru multe modele Cartier şi Breitling. Cererea a crescut, de asemenea, pentru aproape toate modelele din colecţia Omega Speedmaster, rezultat al unei colaborări cu marca soră Swatch, potrivit Chrono24.

Chrono24, care se gândeşte la o potenţială ofertă publică iniţială, a declarat că se aşteaptă la o creştere suplimentară a vânzărilor globale tranzacţionate pe site în a doua jumătate a anului.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!