E.S., dr. Mohammed Abdulghani M. KHAYAT: „Relațiile bilaterale dintre Arabia Saudită și Moldova sunt foarte bune

25 Oct. 2023, 16:34
 // Categoria: Interviu // Autor:  Lupu Eduard
25 Oct. 2023, 16:34 // Interviu //  Lupu Eduard

Comerțul cu petrol reprezintă un pilon important, fiind un furnizor major de petrol pentru țările europene. De asemenea, investițiile saudite acoperă domenii precum energia, tehnologia, infrastructura și proprietățile imobiliare în Europa. Relațiile economice se extind și în sectoare non-petroliere, cu o cerere crescută pentru produse europene în Arabia Saudită, scrie moldovainvest.eu.

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Regatul Arabiei Saudite au fost stabilite la 17 iulie 1996, iar Ambasada Regatului în România este acreditată prin cumul pentru Republica Moldova. Excelența Sa, domnul dr. Mohammed Abdulghani M. KHAYAT, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al Regatului Arabiei Saudite în România şi în Republica Moldova, cu reşedința la Bucureşti și-a prezentat scrisorile de acreditare în anul 2021.

Excelența Sa, dr. Mohammed Abdulghani M. KHAYAT subliniază în cadrul interviului, bunele relații bilaterale, exprimând dorința de a le dezvolta în diverse domenii, inclusiv politic, economic și cultural. Totodată, în cadrul interviului se pune accentul pe importanța colaborării în domeniul științei și cercetării, cu accent pe inovare și tehnologie. În ceea ce privește investițiile reciproce în 2023, Arabia Saudită are un plan de atragere a investițiilor și sprijinire a investitorilor. În colaborare cu Republica Moldova, se lucrează la semnarea mai multor acorduri care vor facilita investițiile și cooperarea economică.

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Regatul Arabiei Saudite au fost stabilite în anul 1996, iar Ambasada Regatului Arabiei Saudite în România este acreditată prin cumul pentru Republica Moldova. Sub acest aspect, cum apreciați nivelul relațiilor economice dintre Regatul Arabiei Saudite și Republica Moldova?

Relațiile bilaterale dintre Arabia Saudită și Moldova sunt foarte bune, dar noi aspirăm mereu să ducem aceste relații la un nivel și mai înalt. Când vorbim de relațiile dintre acestea, căutăm să creăm un echilibru între toate sectoarele și să lucrăm pe fiecare în parte împreună (în politică, economie, energie, agricultură, comerț sau în alte domenii).

S-ar putea să reușim să consolidăm relațiile politice mai repede decât cele economice, sau invers, dar în cele din urmă lucrăm pentru a fortifica relațiile bilaterale în diverse domenii într-un mod care să servească intereselor celor două țări.

Accentul poate cădea într-o anumită etapă pe relațiile comerciale sau culturale, apoi se poate muta pe relațiile academice sau tehnice și așa mai departe. De asemenea, lucrăm instituțional și ne bazăm pe ce au realizat în trecut oficialii celor două țări, precum și pe ceea ce a întreprins ambasada în ultimii ani, acesta fiind un lucru cumulativ. Cu toate acestea, întotdeauna rămâne loc pentru dezvoltare și îmbunătățire, iar metoda și calea pentru a ajunge la relații exemplare, pe care sperăm să le concretizăm în curând, pot diferi.

În Regatul Arabiei Saudite, suntem interesați de domeniul științei și cercetării. Alteța Sa Regală Prințul Mohammed bin Salman Al Saud, prim-ministru, a lansat noua strategie a Universității Regele Abdullah pentru Ştiinţă şi Tehnologie (KAUST), care vizează transpunerea științelor și a cercetărilor științifice în inovații rentabile economic, concentrându-se pe prioritățile naționale pentru cercetare, dezvoltare și inovare, și anume sănătatea umană, sustenabilitatea mediului, energia regenerabilă și economiile de viitor. Toate acestea, alături de consolidarea parteneriatelor internaționale și locale fructuoase, dar și a parteneriatelor cu sectorul privat, contribuie la îndeplinirea obiectivelor Viziunii Saudite 2030.

Noua strategie se concentrează pe sporirea oportunităților de transformare a cercetării în inovații profitabile din punct de vedere economic. Acest lucru cuprinde trei inițiative principale: lansarea Institutului Național de Transformare pentru Cercetare Aplicată (NTI), reorganizarea institutelor de cercetare ale universităților în conformitate cu prioritățile naționale pentru cercetare, dezvoltare și inovare, și înființarea Fondului de Inovare pentru Tehnologie Profundă (DTIF) cu un buget estimat la 750 de milioane de riali.

Fondul își propune să investească din timp în companii locale și internaționale specializate în înaltă tehnologie, astfel încât să stimuleze diversitatea economică.

„În Regatul Arabiei Saudite avem un plan de atragere a investițiilor”

Cum caracterizați oportunitățile de investiții reciproce în anul 2023, în contextul economic actual?

În Regatul Arabiei Saudite avem un plan de atragere a investițiilor, iar Ministerul Investițiilor face o treabă excelentă acolo, oferind studii și informații legate de oportunitățile investiționale, susținere deplină prin sprijinirea pașilor și a procedurilor cerute de investitor și, de asemenea, sprijinirea investiției în sine prin acordarea de finanțări și furnizarea de infrastructură completă la prețuri rezonabile, precum și oportunități de a găsi un partener de investiții saudit.

Aspirăm să creștem volumul investițiilor în cele două țări. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să existe vizite reciproce între oficialii acestora, precum și la nivelul oamenilor de afaceri și al Camerelor de Comerț. Vă promitem că veți vedea în curând acest lucru realizat, ceea ce ne va conduce către obiectivul dorit de cele două țări.

„Există o cooperare între cele două țări în acest domeniu, în prezent se lucrează la studierea și semnarea mai multor acorduri”

Excelența Voastră, vă rugăm să ne oferiți evaluarea dvs. asupra cooperării economice dintre Regatul Arabiei Saudite și Republica Moldova. Există un plan de măsuri care să vizeze creșterea volumului schimburilor comerciale și a investițiilor bilaterale?

Există o cooperare între cele două țări în acest domeniu, în prezent se lucrează la studierea și semnarea mai multor acorduri. În lumina acestor acorduri, va exista o colaborare în domeniul economic și al investițiilor. Această chestiune necesită timp și muncă din partea ambelor părți, ceea ce facem acum, cooperăm cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova și cu celelalte autorități cu atribuții în domeniu.

Care sunt principalele domenii din Republica Moldova, în care Regatul Arabiei Saudite consideră că există oportunități semnificative de investiții?

Există multe domenii în care Regatul este interesat să investească, cel mai important fiind securitatea alimentară și exportul de cereale și animale vii în Regat.

um evaluează Guvernul pe care îl reprezentați dimensiunea efectelor războiului din Ucraina în relația cu Uniunea Europeană?

Regatul sprijină eforturile internaționale de dezescaladare a tensiunii, precum și inițierea unor măsuri de aplanare care să asigure revenirea stabilității și să deschidă calea pentru discuții politice, către o soluție politică a războiului din Ucraina. În acest sens, Regatul a găzduit o reuniune a consilierilor de securitate națională pentru a discuta mijloacele de pace în Ucraina.

Regatul sprijină toate eforturile care vizează soluționarea crizei prin dialog și diplomație și îndeamnă toate părțile să respecte principiile dreptului internațional și ale Cartei Națiunilor Unite, în special soluționarea conflictelor prin metode pașnice, abținându-se de la folosirea forței sau a amenințării cu forța, respectând suveranitatea și independența statelor, precum și unitatea și integritatea teritorială a acestora.

Arabia Saudită a oferit două pachete de ajutor pentru Ucraina în valoare de 410 milioane USD. Regatul este un stat al păcii care a găzduit întotdeauna discuții de pace, a prezentat soluții pașnice și a reușit să rezolve dileme politice și războaie ce durau de ani de zile. Iar dovezile sunt multe, începând cu Acordul de la Taif pentru Liban, trecând la încheierea războiului dintre Eritreea și Etiopia și ajungând la numeroase reuniuni dedicate soluționării mai multor conflicte și crize internaționale.

În ce măsură sunt afectate relațiile dintre cele două țări, în contextul războiului din Ucraina?

Relația dintre cele două țări nu a fost afectată de războiul ruso-ucrainean datorită dorinței acestora de a se apropia. Regatul are relații bune cu Ucraina si Rusia. Cu toate acestea, Regatul a votat pentru Rezoluția 141, care cere Rusiei să-și retragă complet și necondiționat trupele din Ucraina și să înceteze violența.

Realitatea Live

28 Mai 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat în cadrul unei conferințe de presă o serie de modificări și extinderi ale programului „Prima Casă Plus”, menite să crească accesibilitatea și atractivitatea acestuia pentru un număr mai mare de beneficiari.

Principalele modificări anunțate includ:

  1. Extinderea listei de beneficiari: Programul va fi acum accesibil și pentru profesiile libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii și artiștii, oferind oportunitatea de a beneficia de credite preferențiale oricui poate demonstra un venit.
  2. Creșterea plafonului de creditare: Limita maximă a creditului a fost majorată de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei, pentru a răspunde mai bine nevoilor familiilor și tinerilor în căutarea unor condiții de trai mai bune.
  3. Majorarea cotei de garantare de către stat: Cota de garantare a creditului de către stat a fost mărită de la 50% la 70% pentru locuințele cumpărate în afara Chișinăului, încurajând astfel achiziția de imobile în afara capitalei și reducând presiunea prețurilor din Chișinău. Pentru locuințele din Chișinău date în exploatare cu până la 10 ani înainte de depunerea cererii, cota de garantare va crește de la 50% la 65%.
  4. Extinderea duratei creditului: Durata maximă a creditului a fost extinsă de la 25 la 30 de ani, oferind o perioadă mai lungă pentru rambursarea creditului.
  5. Simplificarea procedurilor: Procedurile de accesare a programului vor fi digitalizate, eliminându-se astfel o serie de certificate solicitate de la Agenția Servicii Publici, simplificând astfel procesul pentru cetățeni.

Premierul Recean a subliniat că programul va fi disponibil cetățenilor începând cu luna iulie 2024, timp în care guvernul va finaliza toate procesele necesare pentru implementare. De asemenea, a menționat că pentru beneficiarii actuali ai programului „Prima Casă”, va exista posibilitatea de reacreditare sau schimbare a creditorului, facilitând trecerea de la o bancă la alta și ajustarea condițiilor de creditare.

În plus, cei care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea aplica pentru locuințe mai mari prin programul „Prima Casă Plus”.

Potrivit datelor recente, Programul „Prima Casă” din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, devenind problematic din cauza condițiilor birocratice și a limitelor de cost impuse de bănci.

Anul trecut, doar 60 de credite au fost acordate prin acest program, iar principalul motiv invocat este birocrația excesivă în procesul de acordare a creditelor. Mulți aplicanți consideră acum că obținerea unui împrumut simplu pentru achiziționarea unei locuințe este o opțiune mai atractivă decât a face față cerințelor și întârzierilor asociate cu Programul „Prima Casă”.

O altă problemă majoră este plafonul maxim al costului locuinței impus de bănci, care nu trebuie să depășească un milion de lei. Această sumă, echivalentă cu puțin peste 50.000 de euro, nu mai reflectă realitatea pieței imobiliare. În orașe precum Chișinău, prețurile locuințelor au crescut semnificativ, depășind cu mult limita impusă de program.

În plus, majorările bruste ale dobânzilor în 2022 au provocat creșteri substanțiale ale ratelor lunare pentru beneficiarii „Prima Casă”, generând nemulțumiri și proteste în rândul acestora. Guvernul a intervenit plafonând marja maximă aplicată de bănci la trei procente și compensând parțial creșterea dobânzilor.

Lansat în 2018 de liderul PD Vlad Plahotniuc, Programul „Prima Casă” a cunoscut inițial o creștere rapidă în popularitate, atingând un vârf în 2019, când au fost acordate peste 2.700 de credite. Cu toate acestea, pandemia a afectat cererea în 2020, iar în 2022 numărul de credite acordate a scăzut drastic.

În 2023, programul a devenit din ce în ce mai puțin eficient, generând discuții despre necesitatea reformării sau chiar eliminării acestuia. Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a puțin peste 8.200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău