Estimări financiare sumbre pentru economie: Miliardele de dolari trimise de moldoveni amenință exporturile și leul

25 Oct. 2023, 15:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Oct. 2023, 15:00 // Actual //  bani.md

De-a lungul timpului, modelul de creștere economică al Moldovei a fost în mare măsură impulsionat și de remitențe, care au alimentat în principal consumul privat. În 2022, volumul net al transferurilor de bani către Republica Moldova prin intermediul băncilor în favoarea persoanelor fizice au înregistrat o scădere de 3,6% față de anul anterior, ceea ce reprezintă aproximativ 13,8% raportat la PIB, potrivit Strategiei Naționale de Dezvoltare Economică a Republicii Moldova până în anul 2030.

În ceea ce vizează contribuția remitențelor în diminuarea soldului negativ al contului curent. Pe de o parte, transferurile vin să finanțeze o parte din importurile de bunuri. Pe de alta, remitențele, prin presiunea asupra cursului valutar, adâncesc și mai mult incapacitatea țării de a-și crește exporturile. Pe lângă faptul că exportatorii se confruntă cu costuri tot mai mari, exprimate în lei, cauzate de inflație și creșterea continuă a salariilor, un curs al valutelor în scădere va avea un efect devastator în 2023-2024 asupra exportatorilor. Reducerea ofertei de valută de către BNM, prin procurare în scopul creșterii activelor de rezervă, prezintă și un risc inflaționist puternic.

Deși datoriile externe cronice nu depășesc în prezent limitele de sustenabilitate, există riscuri considerabile asociate managementului inteligent al acestora pentru a evita crize în viitor

În document se mai spune că deși Republicii Moldova i-a fost oferit un vot de încredere din partea Uniunii Europene  în iunie 2022 atunci când a primit statutul de candidat la aderare la UE, țara în continuare rămâne vulnerabilă la presiunea economică și lobbyismul exercitat de Federația Rusă. Astfel, pentru a deveni membră a Uniunii Europene cu drepturi depline, Republica Moldova trebuie să adopte și să implementeze reforme și politici structurale de ordin economic, social și politic, să alinieze legislația sa cu standardele UE. Este necesară, de asemenea, cooperarea continuă cu UE și evaluarea progresului în procesul de reformă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

17 Ian. 2025, 14:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Ian. 2025, 14:23 // Actual //  Ursu Victor

NuScott Bessent, miliardarul care conduce un fond speculativ și fost nominalizat de Donald Trump pentru funcția de secretar al Trezoreriei SUA, a prezentat în fața senatorilor americani un plan economic agresiv care vizează consolidarea puterii economice a Statelor Unite și contracararea rivalilor geopolitici. Într-o audiență de confirmare desfășurată joi, Bessent a susținut politica tarifară a fostului președinte și a pledat pentru menținerea reducerilor fiscale și relaxarea reglementărilor interne, în încercarea de a transforma economia americană, cea mai mare din lume.

„Trebuie să protejăm lanțurile de aprovizionare vulnerabile și să folosim sancțiunile într-un mod coordonat pentru a proteja securitatea națională a Statelor Unite”, a declarat Bessent, subliniind că dolarul american trebuie să rămână principala monedă de rezervă globală. În același timp, Bessent a subliniat importanța reînnoirii reducerilor fiscale pentru persoane fizice și companii, adoptate în 2017, avertizând că renunțarea la aceste măsuri ar putea declanșa o „criză economică majoră” în Statele Unite, cu impact negativ asupra clasei de mijloc și a celor cu venituri mici.

Politica externă și sancțiuni economice: presiune asupra Rusiei și altor adversari
Bessent a abordat și politica economică internațională, anunțând un sprijin ferm pentru sancțiuni mai dure împotriva sectorului petrolier din Rusia. „Dacă președintele Trump solicită acest lucru, voi sprijini impunerea unor sancțiuni mai severe asupra marilor companii petroliere rusești, pentru a forța Rusia să negocieze”, a spus Bessent, referindu-se la situația din Ucraina. Aceasta declarație a influențat imediat piața petrolului, prețul țițeiului Brent crescând cu peste 1 dolar, ajungând la 81 de dolari pe baril.

Pe lângă presiunea asupra Rusiei, se estimează că noua administrație va intensifica sancțiunile și împotriva petrolului iranian și venezuelean, continuând politica de izolare economică a rivalilor geopolitici ai SUA.

O eră a suprematiei dolarului și a economiei interne mai puternice. Bessent a subliniat că politica economică a administrației Trump va promova nu doar stabilitatea economică în interiorul Statelor Unite, dar și va reafirma poziția dolarului ca monedă globală de rezervă. Cu sancțiuni economice mai dure și reduceri fiscale extinse, administrația viitoare vizează o eră în care Statele Unite să își consolideze atât influența economică, cât și puterea strategică pe plan internațional.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală