Echilibristică energetică! Moldoveni economisesc mai mult, iar mastodontul Termoelectrica și-a pornit turbinele

09 Nov. 2022, 12:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Nov. 2022, 12:56 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova continuă să cumpere energie electrică de pe bursa din România OPCOM pentru a-și acoperi necesitățile, potrivit declarației ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu.

„Pentru astăzi, avem un deficit un pic mai mic. Este vorba de 5% și acest lucru se datorează, iclusiv, faptului că cetățenii economisesc mai multă energie electrică. De asemenea, știți că a început sezonul de încălzire în Chișinău ceea ce a dus la o producere mai mare de energie electrica de către Termoelectrica. Avem o producere de 74 MW/h față de 50/52 de MW/h înaintea sezonului de încălzire. Acest lucru este foarte bine, în contextul în care avem un deficit. Energocom continuă s cumpere energie electrică de pe bursa din România. Alte contracte comerciale nu au fost semnate și de asemenea nu avem încă o înțelegere cu centrala de la Cuciurgan”, a explicat Spînu.

Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent după reducerea livrărilor de gaz de către Gazprom, ceea ce a dus la sistarea curentului livrat de Cuciurgan. Respectiv, Moldova s-a reorientat pentru achiziția de energie din România. Or, aceasta este de câteva ori mai scumpă, prețul pentru energia de avarie ajunge și la 380 euro MW/h. Energocom are încheiate două contracte cu Petrom și Nuclearelectrica, cumlativ 100 MW pentru care achită 90 euro MW/h.

Ministrul Spînu declara luni că tarifele la energia electrică ar putea crește din nou, în condițiile în care prețul de achiziție din România este de trei ori mai mare față de curentul de la Cuciurgan.

La 2 noiembrie, ANRE aprobat noi tarife la energia electrică, care au intrat în vigoare din 4 noiembrie. Consumatorii FEE NORD achită 4,81 lei per kW/h față de 3,21 lei  lei per kW/h. Consumatorii Premier Energy achită 4,77 lei per kW/h comparativ cu 3,15 lei per kW/h.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 13:42
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 13:42 // Slider //  Soroceanu Olga

În data de 12 aprilie, localitatea Anenii Noi a găzduit Târgul locurilor de muncă și meșteșugărit, un eveniment ce a reunit atât angajatori, cât și meșteșugari, în efortul lor de a facilita accesul la locuri de muncă și de a promova meșteșugurile tradiționale, atât pentru populația locală cât și pentru refugiații din Ucraina stabiliți aici.

Printre participanți s-a numărat și șefa ANOFM din raionul Anenii Noi, Zinaida Iordachescu, care a subliniat diversitatea agenților economici implicați și importanța acestui eveniment pentru economia locală și națională:

„Avem agenți economici din Anenii Noi, avem de la Congresul Ucrainenilor, avem de la inspectoratul general de poliție, carabinieri, agenți economici din Chișinău fiindcă nu suntem la o distanță atât de mare și angajăm foarte multe persoane și în municipiul Chișinău.”

Evenimentul a reunit aproximativ 12 angajatori și 22 de meșteșugari, iar participanții au avut oportunitatea să afle informații despre piața muncii, să primească ghidare în carieră și să participe la cursuri de formare profesională. Printre beneficiarii acestor servicii s-a numărat și Laurenția Starciuc, care a apreciat eforturile depuse pentru a le oferi oamenilor perspective noi în câmpul muncii:

„M-am apropiat de orice căsuță, mi-am luat diverse cărți pentru a fi informată. Sunt oportunități care oferă posibilitatea de a te angaja în câmpul muncii.”

Evenimentul face parte din proiectul „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS – EPER Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Elveției. Partener strategic de implementare: ANOFM.

Directorul de țară al HEKS – EPER Moldova, Peter Fenoy, a subliniat importanța coeziunii sociale și a dezvoltării economice sustenabile pentru comunitatea din Anenii Noi:

„HEKS – EPER Moldova a fost implicată în mai multe activități legate de atenuarea consecințelor conflictului din țara vecină, Ucraina. În Moldova, din păcate, influența refugiaților din Ucraina a generat mai multe necesități în baza dificultăților noastre obișnuite cu care ne confruntăm înainte de acest conflict. Ne dorim să aducem împreună oameni din diverse medii și să le oferim șanse egale de dezvoltare, indiferent de originea sau situația lor actuală.”

Târgul locurilor de muncă și meșteșugăritul reprezintă un pas important în direcția dezvoltării economice și sociale a comunității din Anenii Noi, evidențiind potențialul local și promovând oportunitățile de angajare și de creștere profesională pentru toți participanții.

Următoarele evenimente cu aceeași tematică vor avea loc pe 19 aprilie la Ialoveni și pe 29 mai la Chișinău.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău