Echilibristică energetică! Moldoveni economisesc mai mult, iar mastodontul Termoelectrica și-a pornit turbinele

09 Nov. 2022, 12:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Nov. 2022, 12:56 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova continuă să cumpere energie electrică de pe bursa din România OPCOM pentru a-și acoperi necesitățile, potrivit declarației ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu.

„Pentru astăzi, avem un deficit un pic mai mic. Este vorba de 5% și acest lucru se datorează, iclusiv, faptului că cetățenii economisesc mai multă energie electrică. De asemenea, știți că a început sezonul de încălzire în Chișinău ceea ce a dus la o producere mai mare de energie electrica de către Termoelectrica. Avem o producere de 74 MW/h față de 50/52 de MW/h înaintea sezonului de încălzire. Acest lucru este foarte bine, în contextul în care avem un deficit. Energocom continuă s cumpere energie electrică de pe bursa din România. Alte contracte comerciale nu au fost semnate și de asemenea nu avem încă o înțelegere cu centrala de la Cuciurgan”, a explicat Spînu.

Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent după reducerea livrărilor de gaz de către Gazprom, ceea ce a dus la sistarea curentului livrat de Cuciurgan. Respectiv, Moldova s-a reorientat pentru achiziția de energie din România. Or, aceasta este de câteva ori mai scumpă, prețul pentru energia de avarie ajunge și la 380 euro MW/h. Energocom are încheiate două contracte cu Petrom și Nuclearelectrica, cumlativ 100 MW pentru care achită 90 euro MW/h.

Ministrul Spînu declara luni că tarifele la energia electrică ar putea crește din nou, în condițiile în care prețul de achiziție din România este de trei ori mai mare față de curentul de la Cuciurgan.

La 2 noiembrie, ANRE aprobat noi tarife la energia electrică, care au intrat în vigoare din 4 noiembrie. Consumatorii FEE NORD achită 4,81 lei per kW/h față de 3,21 lei  lei per kW/h. Consumatorii Premier Energy achită 4,77 lei per kW/h comparativ cu 3,15 lei per kW/h.

Realitatea Live

25 Feb. 2024, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Feb. 2024, 14:27 // Actual //  Lupu Eduard

În raportul său recent, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) susține că nu există niciun indiciu că gruparea limitată de trupe rusești desfășurate în Transnistria ar putea întreprinde operațiuni la sol care să reprezinte o amenințare directă pentru Ucraina.

Această concluzie contrazice temerile anterioare că autoritățile transnistrene ar putea sprijini acțiuni hibride rusești cu scopul de a destabiliza Moldova, prin solicitarea unui referendum pentru aderarea la Rusia. ISW consideră că astfel de acțiuni ar reprezenta o amenințare la adresa stabilității politice și sociale a Moldovei, dar nu ar implica un pericol militar pentru Ucraina.

Forțele ucrainene nu au observat nicio activitate militară în Transnistria care să indice o amenințare iminentă la adresa Ucrainei. ISW afirmă că, în ciuda posibilității unui referendum pentru aderarea la Rusia, probabilitatea unui atac terestru rusesc asupra Ucrainei din Transnistria rămâne scăzută.

Analiza ISW sugerează că gruparea transnistreană a armatei ruse nu ar fi capabilă să lanseze o operațiune terestră semnificativă împotriva Ucrainei, chiar dacă ar dori acest lucru.

Anterior, s-a speculat că în cadrul unui congres al deputaților locali de toate nivelurile, programat pentru 28 februarie în Transnistria, ar putea fi solicitată aderarea regiunii la Rusia, sub conducerea președintelui Vladimir Putin. Cu toate acestea, ISW consideră că acest lucru nu ar duce la un conflict militar direct între Rusia și Ucraina prin intermediul Transnistriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău