Echilibristică energetică! Moldoveni economisesc mai mult, iar mastodontul Termoelectrica și-a pornit turbinele

09 Nov. 2022, 12:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Nov. 2022, 12:56 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova continuă să cumpere energie electrică de pe bursa din România OPCOM pentru a-și acoperi necesitățile, potrivit declarației ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu.

„Pentru astăzi, avem un deficit un pic mai mic. Este vorba de 5% și acest lucru se datorează, iclusiv, faptului că cetățenii economisesc mai multă energie electrică. De asemenea, știți că a început sezonul de încălzire în Chișinău ceea ce a dus la o producere mai mare de energie electrica de către Termoelectrica. Avem o producere de 74 MW/h față de 50/52 de MW/h înaintea sezonului de încălzire. Acest lucru este foarte bine, în contextul în care avem un deficit. Energocom continuă s cumpere energie electrică de pe bursa din România. Alte contracte comerciale nu au fost semnate și de asemenea nu avem încă o înțelegere cu centrala de la Cuciurgan”, a explicat Spînu.

Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent după reducerea livrărilor de gaz de către Gazprom, ceea ce a dus la sistarea curentului livrat de Cuciurgan. Respectiv, Moldova s-a reorientat pentru achiziția de energie din România. Or, aceasta este de câteva ori mai scumpă, prețul pentru energia de avarie ajunge și la 380 euro MW/h. Energocom are încheiate două contracte cu Petrom și Nuclearelectrica, cumlativ 100 MW pentru care achită 90 euro MW/h.

Ministrul Spînu declara luni că tarifele la energia electrică ar putea crește din nou, în condițiile în care prețul de achiziție din România este de trei ori mai mare față de curentul de la Cuciurgan.

La 2 noiembrie, ANRE aprobat noi tarife la energia electrică, care au intrat în vigoare din 4 noiembrie. Consumatorii FEE NORD achită 4,81 lei per kW/h față de 3,21 lei  lei per kW/h. Consumatorii Premier Energy achită 4,77 lei per kW/h comparativ cu 3,15 lei per kW/h.

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 05:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 05:47 // Actual //  Lupu Eduard

Vestea despre un presupus balon spion chinez care plutește deasupra SUA i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce Beijingul ar dori să folosească un instrument relativ nesofisticat pentru supravegherea continentului american.

China a spus că balonul, observat deasupra statului Montana, este doar o „navă civilă” care a deviat de la ruta planificată, dar SUA suspectează că este un dispozitiv de „supraveghere la înaltă altitudine”. Oricare ar fi capacitățile acestui balon, SUA au considerat amenințarea suficient de serioasă pentru a amâna vizita secretarului de stat Antony Blinken în China, care urma să aibă loc pe 5 și 6 februarie.

Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Mai recent, SUA s-ar fi gândit să adauge baloane de mare altitudine la rețeaua de supraveghere a Pentagonului.

Aceste dispozitive aeriene zboară în general la o altitudine de peste 20 de kilometri, aceasta fiind de două ori mai mare decât altitudinea de croazieră a aeronavelor comerciale și dincolo de limita suveranității aeronautice a statelor. Aceste baloane arată ca niște dirijabile și sunt alimentate de baterii de lungă durată sau panouri solare. Acestea sunt capabile să poarte o sarcină utilă între 50 și 250 de kg.

Baloanele sunt încă o modalitate ieftină de a obține informații

„În viitor, vom avea baloane deasupra capului timp de mai multe luni, ceea ce ar putea duce la un cost mai mic decât în spațiu”, spune generalul Frédéric Parisot, adjunctul șefului forțelor aeriene franceze.

Experții militari spun că utilizarea baloanelor de mare altitudine reprezintă o modalitate de spionaj mai ieftină decât utilizarea sateliților. Ele se dirijează doar prin schimbarea altitudinii, folosind computere pentru a calcula puterea și direcția curenților de aer, în diferitele straturi ale atmosferei. Pe lângă supraveghere, dirijabilele pot transporta însă și bombe.

Potrivit The Guardian, în 2019, armata americană a folosit până la 25 de baloane experimentale de mare altitudine, alimentate cu energie solară, pentru a efectua teste de supraveghere pe arii extinse. Acestea au fost echipate cu radare de înaltă tehnologie, concepute pentru a urmări simultan mai multe vehicule, pe timp de zi sau de noapte. Au fost folosite pentru a monitoriza traficul de droguri și potențialele amenințări la adresa securității interne.

Secretarul de stat Antony Blinken spune că „decizia Chinei de a trimite un balon de supraveghere deasupra Statelor Unite este „un gest de neacceptat și iresponsabil”. „Este o violare a suveranității noastre, este o violare a legislației internaționale. De aceea, i-am transmis în această dimineață lui Wang Yi, responsabilul de politici externe al Chinei că îmi amân vizita”, a spus el.

Oficialii Pentagonului au subliniat că balonul chinez „nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru oameni”. Totuși, președintele american Joe Biden a refuzat să atace dispozitivul de teamă să nu producă daune sau victime la sol.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău