Economia lui Putin primește o altă lovitură: Asia începe să-i închidă ușa Rusiei

13 Sept. 2022, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Sept. 2022, 09:30 // Actual //  bani.md

În lunile care au urmat invaziei Ucrainei de către Moscova din 24 februarie 2022, a părut că Rusia a reușit să înlocuiască cu succes pierderea pieței din Europa la gaze naturale, petrol și alți combustibili fosili.

Acest lucru a fost făcut prin redirecționarea exporturilor Kremlinului spre Asia, dar iată că acum exporturile sale de cărbune au scăzut spre această nouă destinație, la minimum ultimelor 4 luni.

Analiștii de la Kpler au anunțat că exporturile maritime ale Rusiei la toate tipurile de cărbune către Asia au coborât la cel mai scăzut nivel în august față de cele 4 luni anterioare, potrivit Reuters.

Astfel, exporturile de cărbune ale Rusiei spre Asia au ajuns la 10,15 milioane de tone (maritime) în luna august 2022, în scădere de la 12,16 milioane de tone în iulie și 12,42 de milioane de tone în iunie.

Potrivit Kpler, exporturile de cărbune ale Rusiei către China au fost de 5,01 milioane de tone în august, în coborâre de la 5,87 de milioane de tone în iulie. Exporturile Moscovei către India au fost de 1,8 milioane de tone în august, în creștere de la 1,51 milioane de tone în iulie și 1,69 de milioane de tone în iunie.

India a reprezentat cel mai mare succes al Rusiei din Asia, având în vedere că înainte de invazia din Ucraina, importurile Indiei variau de la 300.000 de tone până la 700.000 de tone lunar, ceea ce înseamnă că volumele de cărbune s-au dublat de la începerea războiului.

În schimb, Japonia a fost un cumpărător de top al cărbunelui din Rusia în Asia, înainte de invazia din Ucraina, dar acum exporturile Moscovei către Tokyo au scăzut, la 408.049 de tone în august față de 780.053 în iulie.

Coreea de Sud, al patrulea importator din Asia al Rusiei, a cumpărat, de asemenea, mai puțin de la Moscova, exporturile rusești de cărbune ajungând în august de 1,05 milioane de tone, scăzând de la 2,34 de milioane de tone în iulie și 2,85 de milioane de tone în iunie.

Exporturile mai slabe ale Rusiei către Asia vin în ciuda prețurilor mai mici. Indonezia, cel mai mare exportator mondial de cărbune, exportă de obicei cărbune cu valoare energetică mai scăzută, iar piețele sale principale sunt China și India.

În ciuda reducerilor ample din august, Rusia se luptă să aducă mai mult cărbune în Asia, dar volumele ridicate din China și India nu sunt suficiente pentru a compensa livrările mai scăzute către Japonia, Coreea de Sud și alti cumpărători precum Taiwan.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 08:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 08:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Vicepremierul și ministrul de externe Mihai Popșoi a vizitat în Kazahstan fabrica de înghețată „IceMaster – Ice Cream”, o întreprindere mixtă cu capital moldovenesc, parte a imperiului JLC Group, controlat de familia Jardan. Potrivit directorului general Iurie Jardan, cifra de afaceri a companiei în 2024 a depășit 80 de milioane de euro.

„Este o mare onoare pentru compania noastră să reprezinte Republica Moldova în Kazahstan și Kazahstanul în Moldova. Ne asumăm rolul de punte între cele două țări”, a declarat Jardan, fiul omului de afaceri Vladimir Jardan – cunoscut drept „baronul laptelui” din Moldova.

Grupul JLC controlează companii din domeniul lactatelor în Republica Moldova, România, Ucraina, Kazahstan și Germania. În Moldova, JLC deține peste 68% din capitalul Incomlac Bălți – al doilea cel mai mare producător de lactate din țară.

Din imperiul economic al familiei Jardan mai fac parte rețeaua de magazine Jardi, compania de construcții Monolit, exploatații agricole de peste 2.000 de hectare și fabrici de lactate peste hotare. Vladimir Jardan, fondatorul grupului, a acumulat o parte din afaceri în perioada controversată a privatizării cu bonuri patrimoniale din anii ’90.

Numele său a fost legat de Banca Socială, una dintre cele trei instituții financiare implicate în scandalul „furtului miliardului”. La momentul introducerii administrării speciale de către BNM, Jardan deținea direct 0,72% din acțiunile Băncii Sociale, dar indirect controla 5,28% prin intermediul firmelor Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac.

Deși evită aparițiile publice, Vladimir Jardan rămâne unul dintre cei mai influenți și discreți magnați ai industriei agroalimentare din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO