Economistul şef al Băncii Angliei: Britanicii trebuie să accepte că acum sunt mai săraci

27 Apr. 2023, 08:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Apr. 2023, 08:03 // Actual //  bani.md

Companiile şi lucrătorii din Marea Britanie încearcă să transfere impactul inflaţiei de la unii la alţii, iar asta riscă să ducă la o inflaţie persistentă, consideră Huw Pill, economistul şef al Băncii Angliei, transmite CNBC.

”Acum ne confruntăm cu acea reticenţă de a accepta că da, avem cu toţii o situaţie mai proastă, că toţi trebuie să suportăm impactul”, a spus Pill într-un episod din Columbia Law School şi podcast-ul ”Beyond Unprecedented” al Centrului Millstein, lansat marţi.

”Să încercăm să transferăm acel cost către unul dintre compatrioţii noştri şi să spunem, vom fi bine, dar ei vor trebui să ne suporte partea, ca la jocul dă mai departe pachetul… este ceea ce generează inflaţie”, a arătat el.
Pill a discutat despre ”seria de şocuri inflaţioniste” care a alimentat inflaţia în ultimele 18 luni, de la întreruperea aprovizionării cauzate de pandemie şi programele guvernamentale de sprijin pentru gospodării care stimulează cererea, până la invazia rusă în Ucraina şi creşterea rezultată a preţurilor energiei în Europa.
Aceasta a fost urmată de vremea nefavorabilă şi de un focar de gripă aviară, care au determinat creşterea preţurilor alimentelor.

Dar Pill a spus că nu aceasta este toată povestea şi că este ”normală” schimbarea comportamentului celor care stabilesc preţuri şi salarii în economii, inclusiv Regatul Unit şi SUA, atunci când costurile vieţii, cum ar fi facturile energiei, cresc, lucrătorii cer salarii mai mari şi afacerile măresc preţurile.
”Desigur, acest proces se înfrânge singur, în cele din urmă”, a spus Pill.

El a adăugat că Regatul Unit, care este un importator net de gaze naturale, s-a confruntat cu o situaţie în care mărfurile pe care le cumpără din restul lumii s-au scumpit mult în raport cu ceea ce vinde restului lumii, în primul rând servicii.

Regatul Unit importă aproape jumătate din alimente.

”Dacă ceea ce cumperi s-a scumpit mult în raport cu ceea ce vinzi, vei fi mai rău”, a spus Pill.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO