Kremlinul amenință să extindă confiscările de active occidentale în Rusia

27 Apr. 2023, 08:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2023, 08:07 // Actual //  Lupu Eduard

Kremlinul a amenințat miercuri că va „extinde” lista companiilor străine vizate de confiscări „temporare” de active în Rusia, o modalitate de a exercita presiuni în contextul în care Occidentul ia în considerare utilizarea activelor rusești înghețate în străinătate, potrivit AFP.

„Dacă este necesar, lista de companii poate fi extinsă”, a avertizat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Aceste comentarii vin la o zi după ce Vladimir Putin a semnat un decret pentru a prelua controlul asupra a două grupuri energetice occidentale, Fortum din Finlanda și Uniper din Germania.

Președintele rus amenințase, de asemenea, că va face același lucru cu alte companii din țări care ar putea fi tentate să confiște și să folosească activele rusești din străinătate.
Miercuri, Fortum a anunțat că directorul general al filialei sale din Rusia a fost înlocuit cu forța de noua conducere, confirmând, potrivit grupului, că decretul a intrat în vigoare.

Într-o declarație separată, noul CEO al filialei DTP a Fortum, Viaceslav Kojevnikov, le-a cerut angajaților să își continue activitatea ca și până acum.

Uniunea Europeană încearcă în prezent să pună la punct un plan de confiscare a activelor rusești în valoare de sute de miliarde de euro din Europa, deși Bruxelles-ul recunoaște că proiectul „nu este simplu” din punct de vedere juridic.

Principalul scop al decretului rusesc „este de a crea un fond de compensare pentru posibila aplicare a unor contramăsuri împotriva ‘exproprierii ilegale’ a activelor rusești în străinătate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Confiscările anunțate – „un răspuns la acțiunile agresive ale țărilor neprietenoase” – sunt „temporare”, a asigurat el, și au ca scop „eliminarea riscurilor (potențiale) atunci când poziția țărilor neprietenoase va afecta negativ economia noastră”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău