Efectele sancțiunilor. Rușii au deja probleme să-și facă analize și sunt sfătuiți să uite de dinții frumoși

23 Mai 2022, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mai 2022, 11:37 // Actual //  bani.md

Rusia rămâne fără reactivi pentru analize medicale, materiale pentru stomatologie și întreruperea medicală a sarcinilor nedorite. Aceste probleme în domeniul medical s-au abătut asupra rușilor din cauza sancțiunilor impuse de Occident după invazia Ucrainei.

Eșecul înlocuirii importurilor se simte serios în medicină. Peste 63% dintre angajații laboratoarelor medicale au raportat probleme cu aprovizionarea cu reactivi, echipamente și consumabile, potrivit unui sondaj realizat de compania Action Medicine.

Respondenții indică absența și întârzierea regulată a reactivilor și consumabilelor. 49,2% dintre respondenți au vorbit despre întreruperi în aprovizionare, 20% – despre oprirea lor completă. Doar 5,4% nu au văzut nicio schimbare în munca lor.

Fiecare al cincilea laborator din Rusia a rămas complet fără echipamente, reactivi sau consumabile.

Locuitorii Rusiei și ai capitalei se confruntă deja cu consecințele penuriei. Una dintre pacientele policlinicii din Moscova a declarat că nu a putut obține o trimitere de la medic pentru un test general de sânge din cauza lipsei de reactivi.

Probleme similare sunt observate în alte instituții medicale. De exemplu, pentru analize de sânge, majoritatea consumabilelor: ace, eprubete și reactivi erau achiziționate de laboratoare din străinătate.

După epuizarea aprovizionării cu materiale și instrumente de la furnizori, medicii stomatologi vor extrage dinții și vor pune obturații cu silicină și silydont și le-au transmis rușilor să uite de stomatologia estetică.

„Ace, mănuși, material de obturație, mase ceramice, material de amprentă, consumabile pentru endodonție – absolut totul este de import”, spune Vladimir Akhutin, directorul general al clinicii medicale Allegro.

În plus, la mijlocul lunii mai a devenit cunoscut faptul că în Rusia există o lipsă de medicamente pentru avortul medical în stadiile incipiente. Acest lucru se datorează dificultăților în furnizarea substanței active mifepristonă. Dacă problema nu se rezolvă în viitorul apropiat, femeile din Rusia vor fi obligate să recurgă la o procedură de chiuretaj pentru a întrerupe o de sarcină.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

17 Iun. 2025, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Iun. 2025, 17:07 // Actual //  Ursu Victor

Pe fondul tensiunilor geopolitice şi al incertitudinilor economice, investitorii pariază tot mai mult pe aur în 2025. Preţul metalului preţios a urcat cu aproape 30% de la începutul anului pe piaţa spot, iar contractele futures ating acum circa 3.400 de dolari pe uncie (28 de grame), potrivit MarketWatch. Evoluţia este determinată de conflictul dintre Israel şi Iran, temerile privind noile tarife comerciale ale lui Donald Trump şi inflaţia relativ ridicată în Statele Unite.

Cererea pentru plasamente de siguranţă – unde se încadrează şi francul elveţian – a crescut pe fondul acestor incertitudini, iar estimările arată că trendul ascendent va continua, spune Mihai Căruntu, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, citat de businessmgazin.ro.

„Aurul a crescut foarte mult anul acesta şi în ultimele 12 luni; s-a apreciat şi francul elveţian, alt activ de refugiu. Incertitudinea mai mare s-a văzut pe cotaţiile aurului, care a avut o decadă foarte bună, un randament anualizat de 8% în ultimii zece ani. Este foarte mult pentru că aurul a avut nişte decenii în care a stagnat”, explică el.

De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, aurul s-a numărat printre cele mai performante active la nivel global. Politicile comerciale imprevizibile, în special noile taxe vamale, au amplificat temerile legate de un posibil război comercial, alimentând inflaţia, încetinind perspectivele economice şi determinând investitorii să caute refugiu în metalul preţios.

De altfel, indicele S&P 500 – de referinţă pentru Wall Street, cea mai mare piaţă de capital din lume – înregistrează o creştere de 2,8% în 2025, sub indicele paneuropean Stoxx 600, pe care l-a depăşit constant în ultimii ani. Până nu demult, S&P 500 se afla în teritoriu negativ anul acesta.

„Din anii 1920-1930 încoace, aurul n-a crescut, în medie, cu mai mult de 5%. Estimările sunt că va continua să crească pentru că este incertitudine mare. Dacă vorbim de tarifele lui Trump, ele ar pune în pericol creşterea economică, ar alimenta inflaţia şi deci ar influenţa profiturile corporate”, mai spune Mihai Căruntu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO