Leul pierde putere! Exportatorii își freacă palmele că-și pot crește profiturile

23 Mai 2022, 10:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 10:50 // Actual //  Lupu Eduard

Săptămâna care a trecut a fost caracterizată de două procese simultane pe piața valutară: 1) aprecierea continua a valutei americane USD pe piețele internaționale 2) continuarea procesului de depreciere ușoară a leului moldovenesc față de principalele valute din țările cu care Moldova deține relații economice, susține economistul Veaceslav Ioniță.

Leul moldovenesc s-a depreciat cu 1,6% față de 10 valute de bază din coșul valutar IVM-10 ajungând cu 2,7% mai slabă decât la începutul acestui an. De la începutul războiului din Ucraina, BNM a intervenit activ pe piața valutară, fapt ce a permis menținerea și chiar aprecierea valutei naționale față de principalele valute de referință din comerțului moldovenesc. Această apreciere a permis evitarea procesului de accelerare a inflației determinate de importuri. Însă pe de altă parte o valută puternică afectează exporturile moldovenești. Din acest motiv pentru noi este clară politica BNM de a relaxa puțin piața valutară, cea ce a dus la o depreciere ușoară a leului moldovenesc pe parcursul a ultimilor trei săptămâni.

În săptămâna care a trecut leul moldovenesc s-a depreciat față de 9 valute din coșul valutar, cu excepția lirei turcești, care trece printr-un proces lung de depreciere, iar inflația anuală în Turcia a ajuns la 70% în creștere cu 16% față de luna precedentă.

De la începutul anului leul moldovenesc s-a întărit față de 6 valute a principalelor parteneri comerciali ai Moldovei. Cel mai mult s-a apreciat față de lira turcească (+9,7%). Față de EURO leul moldovenesc în prezent este cu 0,8% mai puternic decât la începutul anului”, a explicat Ioniță.

Potrivit economistului, față de perechea valutară EURO&USD leul moldovenesc are o poziție stabilă în ultimii 7 ani. Astfel, chiar dacă pe parcursul anului asistăm la o fluctuație de +/- 10% față de aceste două valute, totuși în fiecare an cursul valutar față de EURO&USD este relativ la fel. În prezent avem o tendință clară de apreciere a dolarului american care este cu aproape 2 lei sau 11% mai puternic decât în ultimii ani. Euro din contra a înregistrat o depreciere ușoară în ultimii doi ani. Însă această evoluție este cel mai mult determinat de contextul internațional și mai puțin de cel local.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău