Profesorul de științe susține că elevii spun că „este o modalitate excelentă de a primi două săptămâni libere”.
Școlarii din UK au descoperit că aplicarea sucului de portocale în lateral pe un test Covid poate genera un rezultat fals „pozitiv”, scrie The Guardian.
Fenomenul – care a fost verificat printr-un experiment de către The Guardian – nu are loc pentru că sucul ar conține virusul. Mai degrabă pare să fie legat de aciditatea sa, care în esență alterează testul. Efectul ar fi fost observat și în cazul altor alimente și băuturi, inclusiv ketchup și Coca-Cola.
Un profesor de știință din Marea Britanie a spus că elevii săi i-au arătat efectul sucului de portocale asupra testelor Covid „Ei spun că este o modalitate excelentă de a obține două săptămâni libere de la școală”, a spus el.
rof. Andrea Sella de la University College London a declarat că descoperirea nu a fost surprinzătoare. „Dacă cineva elimină protocolul în mod deliberat, atunci, desigur, va obține un rezultat viciat. Dar aș adăuga că nu este un „fals pozitiv” în adevăratul sens. Pentru că falsurile pozitive sunt cele care au loc în ciuda respectării protocolului. ”
„Trucul” a fost, de asemenea, prezentat pe TikTok, cu videoclipuri cu oameni care încercau diferite fluide. Potrivit inews.co.uk, au existat peste 6,5 milioane de vizionări ale videoclipurilor încărcate pe platforma de socializare sub termenul de căutare #fakecovidtest.
Jon Deeks, profesor de biostatistică la Universitatea din Birmingham, a criticat practica. „Falsurile pozitive afectează nu doar acel copil, ci și familia și comunitatea lor la școală, așa că [este] un lucru destul de egoist de făcut. Există modalități mai puțin dăunătoare de a falsifica o zi liberă la școală ”, a spus el.
Mark Lorch, profesor de comunicare științifică și chimie la Universitatea din Hull, a spus că este posibil să se observe un test pozitiv „falsificat” prin spălarea acestuia cu o soluție tampon care restabilește pH-ul corect al dispozitivului. După acest proces, linia „pozitivă” dintr-un test fals dispare, dezvăluind rezultatul negativ.
În timp ce falsificarea testelor pozitive poate cauza îngrijorare, nu în ultimul rând pentru că toată lumea dintr-o gospodărie trebuie să se autoizoleze imediat dacă un test arată un rezultat pozitiv, întreruperea poate fi de scurtă durată: oricine cu un test pozitiv trebuie ulterior să se testeze PCR precis pentru confirmarea unei infecții.