Elevii din Marea Britanie folosesc suc de portocale pentru a obține teste Covid „pozitive”, falsificând rezultatele

07 Iul. 2021, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Iul. 2021, 12:32 // Actual //  MD Bani

Profesorul de științe susține că elevii spun că „este o modalitate excelentă de a primi două săptămâni libere”.

Școlarii din UK au descoperit că aplicarea sucului de portocale în lateral pe un test Covid poate genera un rezultat fals „pozitiv”, scrie The Guardian.

Fenomenul – care a fost verificat printr-un experiment de către The Guardian – nu are loc pentru că sucul ar conține virusul. Mai degrabă pare să fie legat de aciditatea sa, care în esență alterează testul. Efectul ar fi fost observat și în cazul altor alimente și băuturi, inclusiv ketchup și Coca-Cola.

Un profesor de știință din Marea Britanie a spus că elevii săi i-au arătat efectul sucului de portocale asupra testelor Covid „Ei spun că este o modalitate excelentă de a obține două săptămâni libere de la școală”, a spus el.

rof. Andrea Sella de la University College London a declarat că descoperirea nu a fost surprinzătoare. „Dacă cineva elimină protocolul în mod deliberat, atunci, desigur, va obține un rezultat viciat. Dar aș adăuga că nu este un „fals pozitiv” în adevăratul sens. Pentru că falsurile pozitive sunt cele care au loc în ciuda respectării protocolului. ”

„Trucul” a fost, de asemenea, prezentat pe TikTok, cu videoclipuri cu oameni care încercau diferite fluide. Potrivit inews.co.uk, au existat peste 6,5 milioane de vizionări ale videoclipurilor încărcate pe platforma de socializare sub termenul de căutare #fakecovidtest.

Jon Deeks, profesor de biostatistică la Universitatea din Birmingham, a criticat practica. „Falsurile pozitive afectează nu doar acel copil, ci și familia și comunitatea lor la școală, așa că [este] un lucru destul de egoist de făcut. Există modalități mai puțin dăunătoare de a falsifica o zi liberă la școală ”, a spus el.

Mark Lorch, profesor de comunicare științifică și chimie la Universitatea din Hull, a spus că este posibil să se observe un test pozitiv „falsificat” prin spălarea acestuia cu o soluție tampon care restabilește pH-ul corect al dispozitivului. După acest proces, linia „pozitivă” dintr-un test fals dispare, dezvăluind rezultatul negativ.

În timp ce falsificarea testelor pozitive poate cauza îngrijorare, nu în ultimul rând pentru că toată lumea dintr-o gospodărie trebuie să se autoizoleze imediat dacă un test arată un rezultat pozitiv, întreruperea poate fi de scurtă durată: oricine cu un test pozitiv trebuie ulterior să se testeze PCR precis pentru confirmarea unei infecții.

 

Realitatea Live

27 Nov. 2025, 16:47
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Grîu Tatiana
27 Nov. 2025, 16:47 // Au Bani //  Grîu Tatiana

Iubitorii de cafea care speră la o ieftinire rapidă, de la cotațiile istorice înregistrate în ultimele luni, ar putea fi nevoiți să aștepte mai mult, deoarece reducerea așteptată a tarifelor vamale americane nu s-a materializat încă, susține compania italiană care se ocupă cu prăjitul cafelei Illycaffe SpA, transmite Bloomberg, citat de agerpres.ro.

Firma italiană, cunoscută pentru espresso-ul de lux vândut în cutii argintii și roșii, intenționează să majoreze din nou prețurile în ianuarie, după două creșteri din acest an, a declarat directorul general Cristina Scocchia într-un interviu.

Prețurile la boabele de cafea Arabica au crescut la un nivel record luna trecută, când tarifele vamale americane pentru principalul exportator mondial de cafea, Brazilia, au coincis cu recoltele slabe la nivel global. Prețurile au scăzut ușor după ce președintele american Donald Trump a extins reducerile tarifare la cafeaua braziliană, dar rămân la niveluri istorice ridicate.

”Există o limită cu privire la cât de mult poate absorbi o companie un anumit nivel al prețului cafelei verzi, care este unul nesănătos de ridicat”, a spus Scocchia, referindu-se la creșterea costurilor cu boabele neprăjite. ”Vom crește prețurile în toate țările și pe toate canalele”, a adăugat Scocchia.

Deciziile Illycaffe vor fi probabil copiate de alte firme care se ocupă cu prăjitul cafelei, deoarece prețurile de consum nu au ajuns încă din urmă prețurile materiilor prime. Orice creștere a prețurilor cafelei pe rafturile magazinelor tinde să aibă o întârziere de ”câteva luni” sau uneori chiar un an, potrivit lui Carlos Mera, șeful departamentului de cercetare pentru piața de mărfuri agricole la Rabobank. Carlos Mera se așteaptă să vadă și mai multe creșteri de prețuri în lunile următoare.

Illycaffe se așteaptă că prețurile boabelor de cafea neprăjită să se stabilizeze undeva între 2,80 și 3 dolari pe livră în a doua jumătate a anului 2026, ceea ce este încă peste media ultimilor cinci ani.

 
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII