Gata, Putin a fost vândut! Un greu de la Kremlin a luat legătura cu Occidentul

16 Aug. 2022, 05:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Aug. 2022, 05:07 // Actual //  bani.md

Războiul declanșat de Putin în Ucraina a trecut de ”borna” 170 de zile, iar membri ai elitei de la Kremlin ar fi ”intrat în panică” de sancțiunile occidentale și de paralizarea economiei ruse, ar fi contactat în secret CIA sau diplomați din Vest. Aceștia vor să negocieze în tentativa de a pune capăt conflictului sângeros din Ucraina.

Un oficial de rang înalt de la Kremlin a abordat aseară Occidentul, pentru a ajuta la încheierea invaziei Rusiei din Ucraina, potrivit Daily Mirror.

Sursa citată susține că un membru secret al elitei lui Vladimir Putin a dezvăluit faptul că Kremlinul este în panică și disperat să se încheie războiul sângeros. Aceste afirmații uluitoare despre această mișcare neprevăzută, neașteptată, au fost făcute într-un raport al agențiilor de informații occidentale.

Se crede că ofițeri superiori și oficiali apropiați lui Putin sunt alarmați de sancțiunile occidentale și de economia eșuată cauzată de război.

Unele persoane de la Kremlin sunt, de asemenea, îngrijorate de riscurile tot mai alarmante asumate, cum ar fi luptele de la centrala nucleară din Zaporojie din Ucraina.
Este posibil ca abordarea să fi fost făcută de contactele CIA sau de ale diplomaților occidentali, prin spatele lui Vladimir Putin.

Documentul susține că ”un reprezentant al cercului interior al lui Putin a transmis Occidentului un semnal despre dorința de a negocia. Starea de spirit a elitei de la Kremlin este aceea de panică”.

Acea persoană de rang înalt din interior ar fi într-un pericol extrem, împreună cu familia sa. Putin ar fi făcut deja mai multe epurări, concediind mai mulți comandanți militari și spioni de rang înalt.

O sursă diplomatică de rang înalt din Ucraina, a declarat: ”dacă cineva apropiat lui Putin a făcut deja aceste demersuri, nu ar fi o surpriză. Adeseori, așa cum s-a întâmplat în fazele finale ale celui de-Al Doilea Război Mondial, oficialii dintr-o parte sunt preocupați de viitorul lor.

Mulți dintre elitele Kremlinului sunt familiarizați cu viața din Occident, au avut copiii la universități din Occident și au trăit și în altă parte”.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO