Elon Musk scrie istorie. A devenit a treia persoană care a avut vreodată o avere netă de 200.000.000.000 de dolari

28 Sept. 2021, 14:32
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Sept. 2021, 14:32 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Elon Musk a devenit a treia persoană care a avut vreodată o valoare de 200 miliarde de dolari luni, după ce valoarea Tesla a crescut, ceea ce l-a făcut din nou cea mai bogată persoană din lume, transmite Forbes.

Miliardarul Elon Musk, CEO Tesla și SpaceX este urmat în această listă de fondatorul Amazon și rivalul spațial Jeff Bezos, care a atins prima dată 200 miliarde de dolari în august 2020 și magnatul de lux Bernard Arnault, care a făcut acest lucru pentru o scurtă perioadă luna trecută.

Acțiunile companiei Tesla de vehicule electrice pe care o deține Musk au continuat un raliu de patru luni, închizându-se cu 2,2%, la 791,36 dolari, cel mai mare din februarie anul acesta. Musk a devenit mai bogat cu 3,8 miliarde de dolari luni și în valoare de 203,4 miliarde de dolari la închiderea piețelor. El îl depășește pe Bezos, a cărui avere a scăzut luni cu 1 miliard de dolari, până la 197,7 miliarde de dolari, din cauza unei scăderi de 0,6% a stocului Amazon.

Musk este chiar mai bogat acum decât era în ianuarie – când a devenit pentru scurt timp cel mai bogat magnat din lume – pentru că a primit subvenții suplimentare de opțiuni pe acțiuni care i-au mărit participația la Tesla; are aproximativ 73,5 milioane de opțiuni Tesla în valoare de aproximativ 53 de miliarde de dolari. Musk deține mai mult de o cincime din Tesla; Forbes reduc o parte din această acțiune pentru a contabiliza acțiunile pe care le-a promis ca garanție pentru împrumuturi.

Averea lui Musk este puternic legată de proprietatea sa asupra Tesla, care a încheiat ziua cu o plafon de piață de peste 792 miliarde de dolari, și SpaceX, care a fost evaluată la 74 de miliarde de dolari după o rundă de finanțare din februarie. După ce a promis anul trecut că va renunța la aproape toate bunurile sale personale, inclusiv șase conace, el deține acum o singură casă și consideră că reședința sa principală este o unitate de închiriere de 400 de metri pătrați.

Acțiunile Tesla au crescut cu peste 720% în 2020, contribuind la creșterea averii nete a lui Musk cu peste 125 de miliarde de dolari într-un an. După tranzacționarea locurilor cu Bezos ca cea mai bogată persoană din lume timp de câteva zile în ianuarie, acțiunile Tesla au început să scadă. Până în aprilie, Musk a fost depășit și de Arnault. Trecerea neobișnuit de frecventă pe vârful clasamentului miliardar a continuat luna trecută, când Musk a devenit din nou al doilea cel mai bogat, urmându-l doar pe Bezos.

Cei doi, care conduc companiile de rachete concurente – SpaceX pentru Musk, Blue Origin pentru Bezos – au tranzacționat, de asemenea, bătăile pe cursa lor spațială miliardară. Luna trecută, tensiunile s-au revărsat într-un proces al Blue Origin împotriva guvernului federal pentru a disputa un contract NASA de 2,9 miliarde de dolari care a fost atribuit SpaceX.

Musk nu a răspuns la o cerere de comentarii cu privire la valoarea sa netă și la rangul dintre miliardarii mondiali la momentul publicării.

Realitatea Live

03 Dec. 2023, 14:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2023, 14:56 // Actual //  Lupu Eduard

Neplata creditelor de către debitorii chinezi a crescut la un nivel record de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, subliniind profunzimea recesiunii economice a țării și obstacolele în calea unei redresări complete, scrie Financial Times.

În total, 8,54 milioane de persoane, majoritatea cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, se află oficial pe lista neagră a autorităților, după ce nu și-au plătit toate ratele, de la credite ipotecare pentru locuințe la împrumuturi pentru afaceri, potrivit instanțelor locale.

Această cifră, echivalentă cu aproximativ 1% din adulții chinezi în vârstă de muncă, este în creștere față de 5,7 milioane de neplătitori la începutul anului 2020, în condițiile în care blocajele cauzate de pandemie și alte restricții au frânat creșterea economică și au diminuat veniturile gospodăriilor.

Numărul tot mai mare de neplătitori va spori dificultatea de a consolida încrederea consumatorilor în China, a doua economie ca mărime din lume și o sursă crucială de cerere globală. De asemenea, acest lucru atrage atenția asupra lipsei de legi privind falimentul personal care ar putea atenua impactul financiar și social al creșterii mari a datoriilor.

În conformitate cu legislația chineză, persoanele aflate pe lista neagră a neplătitorilor de datorii sunt blocate de la o serie de activități economice, inclusiv achiziționarea de bilete de avion și efectuarea de plăți prin intermediul aplicațiilor mobile precum Alipay și WeChat Pay, ceea ce reprezintă o piedică în plus pentru o economie afectată de încetinirea sectorului imobiliar și de scăderea încrederii consumatorilor. Procesul de înscriere pe lista neagră este declanșat după ce un debitor este dat în judecată de creditori, cum ar fi băncile, și apoi nu respectă un termen de plată ulterior.

„Creșterea galopantă a numărului de neplătitori este produsul unor probleme nu doar ciclice, ci și structurale”, a declarat Dan Wang, economist șef la Hang Seng Bank China. „Situația s-ar putea înrăutăți înainte de a se îmbunătăți”.

Criza datoriilor personale vine în urma unui val de împrumuturi din partea consumatorilor chinezi. Datoria gospodăriilor ca procent din produsul intern brut aproape s-a dublat în ultimul deceniu, ajungând la 64% în septembrie, potrivit National Institution for Finance and Development, un think-tank cu sediul la Beijing.

Dar obligațiile financiare tot mai mari au devenit din ce în ce mai greu de gestionat, deoarece creșterea salariilor a stagnat sau a devenit negativă în mijlocul unei stări de rău economice.

Pe măsură ce un număr tot mai mare de consumatori chinezi lipsiți de bani s-au luptat să ajungă la finalul lunii, mulți dintre ei au încetat să-și mai plătească facturile. Tot mai mulți rezidenți chinezi se luptă, de asemenea, pentru a găsi un loc de muncă: șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record de 21,3% în iunie, ceea ce a determinat autoritățile să nu mai raporteze aceste date.

„Îmi voi plăti soldul cardului de credit de 28.000 de Rmb (4.000 de dolari) atunci când voi avea un loc de muncă”, a declarat John Wang, un funcționar din Shanghai care nu și-a mai plătit ratele după ce a fost concediat în luna mai. „Nu știu când se va întâmpla asta”.

China Merchants Bank a declarat în această lună că împrumuturile neperformante provenite din plățile cardurilor de credit cu întârzieri de 90 de zile au crescut cu 26% în 2022 față de anul precedent. China Index Academy, o companie de consultanță cu sediul la Shanghai, a raportat 584.000 de executări silite în China în primele nouă luni din 2023, cu aproape o treime mai mult decât în anul precedent.

Viața pentru debitorii aflați pe lista neagră poate fi dificilă, aceștia trebuind să navigheze printre zecile de restricții impuse de stat. Datornicii și familiile lor nu au acces la locuri de muncă guvernamentale și li se poate interzice chiar să folosească drumurile cu taxă.

Jane Zhang, proprietara unei companii de publicitate din sud-estul provinciei Jiangxi, care nu a plătit un împrumut bancar, a declarat că a intrat în panică atunci când, în luna mai, un tribunal local i-a interzis să folosească WeChat Pay pentru a cumpăra mâncare pentru copilul ei cel mic.

„Am crezut că fiul meu va muri de foame, deoarece nu aveam niciun ban la îndemână și toate cumpărăturile mele zilnice erau făcute prin WeChat”, a declarat Zhang, care ulterior a convins instanța să renunțe la interdicția privind plățile cu telefonul mobil, menținând însă alte pedepse în vigoare.

Pe măsură ce neplățile cresc, experții juridici au propus introducerea unor legi privind falimentul personal cu scutirea de datorii pentru insolvențele individuale.

„Trebuie să găsim o modalitate de a-i ajuta pe rău-platnici individuali să se ridice din nou”, a declarat Liu Junhai, profesor de drept la Universitatea Renmin, care a contribuit la elaborarea legii falimentului corporativ din China.

Însă lipsa de transparență în ceea ce privește finanțele personale a făcut ca astfel de măsuri să fie dificil de implementat. Factorii de decizie politică au făcut puține progrese în ceea ce privește adoptarea de reglementări privind dezvăluirea activelor individuale din cauza unei reacții negative din partea oficialilor guvernamentali și a altor grupuri de interese care se tem că normele ar putea dezvălui corupția.

Cu puține speranțe de ușurare, mulți debitori aflați pe lista neagră au renunțat să își restabilească sănătatea financiară. Zhang a decis să își închidă afacerea de publicitate după ce a pierdut conturi de la departamentele guvernamentale locale, cărora le este interzis să lucreze cu companii aflate pe lista neagră.

„Instanța a spus că viața mea va reveni la normal dacă plătesc datoria”, a spus ea. „Dar cum pot să fac bani când mă confrunt cu atât de multe restricții?”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău