Moldovenii, cu apetit ridicat pentru investițiile pe bursă. Ce vor să cumpere

28 Sept. 2021, 14:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
28 Sept. 2021, 14:29 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Moldovenii se pare că au prins gustul pe piața de capital. La Bursa de Valori a Moldovei au fost înregistrate patru oferte pentru achiziția acțiunilor băncilor locale.

De o cerere ridicată se bucură acțiunile Agroindbank pentru care au fost înregistrate două cereri pentru 3450 de lei acțiunea (prețul nominal 200 de lei) și 3400 de lei – 50 de acțiuni. Ultima dată acțiunile Agroindbank s-au vândut cu 3600 de lei.

Pentru acțiunile Energbank ofertantul oferă 75 de lei pentru 100 de acțiuni, 78 de lei pentru 10 acțiuni și 91,25 lei pentru 10 mii de acțiuni. Prețul nominal al acțiunii este de 50 de lei.

La Victoriabank investitori vor să cumpere 943 de acțiuni – 80 de lei per bucată a căror preț nominal este de 10 lei.

De la Fincombank investitorul vrea să cumpere 77 de acțiuni la un preț de 161 de lei și 400 de acțiuni la un preț de 162 de lei.

Curios este că acțiunile Energbank și Fincombank sunt și la rubrica vânzare – 220,80 de lei și respectiv de 184 până la 220 de lei pentru Fincoombank, în timp ce acțiunile Agroindbank și Victoriabank pot fi găsite doar la rubrica cumpăr.

Realitatea Live

26 Sept. 2022, 18:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Sept. 2022, 18:04 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Banca Centrală Europeană va continua să majoreze costul împrumuturilor, chiar dacă activitatea economică este aşteptată să încetinească semnificativ, a declarat luni preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Bloomberg.

„Ne aşteptăm să majorăm în continuare dobânzile, pe parcursul mai multor şedinţe care vor urma, pentru a calma cererea şi a ne proteja împotriva riscului unei modificări persistente în sus a estimărilor inflaţioniste”, a spus Christine Lagarde cu prilejul unei audieri în comisia pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European.

Preşedintele BCE a mai spus că sprijinul bugetar oferit de guvernele europene, pentru a proteja cetăţenii de preţurile mari la alimente şi energie, este mult prea larg şi ar trebui să fie limitat şi temporar pentru a reduce presiunile asupra inflaţiei.

„Este esenţial ca sprijinul fiscal utilizat pentru a proteja acele gospodării de impactul preţurilor mari să fie temporar şi ţintit. Asta limitează riscul alimentării presiunilor inflaţioniste şi astfel facilitează sarcina politicii monetare”, a spus Christine Lagarde.

Presiunile inflaţioniste declanşate de războiul Rusiei în Ucraina şi criza energetică au determinat BCE să majoreze dobânda de referinţă pentru prima dată în ultimul deceniu, cu o majorare istorică de 75 de puncte de bază decisă luna aceasta. Întrebarea este cum va proceda BCE de acum încolo deoarece creşterea accelerată a preţurilor este însoţită de previziuni referitoare la o recesiune în zona euro.

Pieţele financiare se aşteaptă ca gardienii euro să adopte o nouă majorare de dobândă, tot de 75 de puncte de bază, la reuniunea de politică monetară din octombrie, iar până la finele anului dobânda la depozite, care este în prezent la 0,75%, să treacă dincolo de 2%. Însă, următoarea mutare a BCE va depinde în mare parte de datele privind inflaţia în zona euro în luna septembrie, care vor fi publicate vineri. Economiştii se aşteaptă ca Eurostat să anunţe că rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat la 9,7% în luna septembrie, cel mai ridicat nivel înregistrat de la crearea zonei euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău