Era energiei ieftine s-a încheiat! Fost director ANRE: Risipa de curent costă scump

26 Oct. 2022, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Oct. 2022, 10:22 // Actual //  bani.md

Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent urmare a deficitului de energie electrică înregistrat. Or, autoritățile au venit cu recomandarea de economisire până la soluționarea problemei.

Fostul director ANRE, Octavian Calmîc a declarat în cadrul emisiunii „Puterea a patra” că îndemnul autorităților pentru economisire vine urmare a modului de formare a prețurilor la curentul electric.

Potrivit lui, prețurile la energie electrică se formează din 15 în 15 minute, de aceasta și vine îndemnul autorităților să ne schimbăm cultura consumului energetic în cadrul familiei sau întreprinderii, pentru a scoate acel supraconsum.

„Acest lucru ne permite să avem o previziune mai bună a achizițiilor la energie electrică și să intrăm într-un diapazon de preț redus la tranzacționare la preț la bursă. Dacă vom tranzacționa și procura energia în orele de vârf, atunci avem acele cifre despre care s-a anunțat, care pot fi de 300-400 sau chiar 500 de euro”, a spus Calmîc.

Comisia Situații Excepționale a aprobat ieri, 25 octombrie, mai multe măsuri pentru economisirea energiei electrice.

Printre decizii se numără: deconectarea havuzurilor, vitrinelor, iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar (interior și exterior), cu excepția iluminatului firmei.

Suspendarea funcționarii scărilor rulante/escalatoarelor intre orele 07:00-11:00 si 18:00-23:00, cu excepția celor utilizate pentru transportarea mărfurilor și greutăților, precum și a cazurilor când suspendarea poate afecta securitatea vieții și sănătății oamenilor.

Întreprinderile cu proces de producere energofag (cuptoare electrice, aparate de sudura cu arc electric, instalații de topire electrică) vor organiza programul de lucru astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să, fie executate în afara orelor 07:00-11:00 si 18:00-23:00.

Autoritățile publice vor asigura vor asigura întreruperea iluminatului stradal pe timp de zi (între orele 07:00-18:00).

 

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 17:41 // Actual //  Ursu Victor

Grupul OPEC+, care reunește 23 de state exportatoare de petrol, inclusiv Rusia și Arabia Saudită, a anunțat joi o majorare spectaculoasă a producției de țiței, începând cu luna mai – cea mai mare din ultimii cinci ani. Decizia vine la scurt timp după apelurile insistente ale fostului președinte american, Donald Trump, ca statele cartelului să crească producția și să contribuie la scăderea prețurilor.

Potrivit anunțului, opt țări membre OPEC+, printre care Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak, vor crește producția zilnică cu 411.000 de barili – de trei ori mai mult decât planul inițial, care prevedea o majorare lunară de 138.000 de barili.

Este cea mai amplă creștere a ofertei de petrol de la revenirea post-pandemie din 2020, când OPEC+ a început să reintroducă volumele tăiate în timpul crizei sanitare.

Valul de petrol care urmează să inunde piața globală a avut efecte imediate asupra bursei. Prețurile futures pentru petrolul Brent au scăzut cu peste 5%, coborând sub 70 de dolari pe baril, atingând la un moment dat 70,16 USD la bursa din Londra.

„Dacă țările OPEC și-ar fi dorit cu adevărat să doboare prețurile, cum cerea Trump, momentul ales este perfect”, a comentat Harry Tchilinguirian, analist-șef la Onyx Commodities. „Piața globală deja se teme de o recesiune provocată de valul tarifelor impuse de Trump. Acum riscul este să se declanșeze o furtună perfectă”.

Potrivit unui raport confidențial al Băncii Centrale a Rusiei, citat de presa rusă, piața mondială a petrolului riscă să intre într-un ciclu prelungit de prețuri joase, care ar putea pune în pericol aproape jumătate din veniturile de export ale Rusiei.

Oficialii ruși avertizează că o astfel de criză ar putea fi comparabilă cu șocul petrolier din anii 1980, care a precedat colapsul economic al URSS. La acea vreme, Arabia Saudită a triplat producția, determinând prăbușirea prețurilor de la 30 USD la 10-15 USD/baril – un moment istoric care a declanșat un crunt deficit valutar și falimentul regimului sovietic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ