Era energiei ieftine s-a încheiat! Fost director ANRE: Risipa de curent costă scump

26 Oct. 2022, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Oct. 2022, 10:22 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent urmare a deficitului de energie electrică înregistrat. Or, autoritățile au venit cu recomandarea de economisire până la soluționarea problemei.

Fostul director ANRE, Octavian Calmîc a declarat în cadrul emisiunii „Puterea a patra” că îndemnul autorităților pentru economisire vine urmare a modului de formare a prețurilor la curentul electric.

Potrivit lui, prețurile la energie electrică se formează din 15 în 15 minute, de aceasta și vine îndemnul autorităților să ne schimbăm cultura consumului energetic în cadrul familiei sau întreprinderii, pentru a scoate acel supraconsum.

„Acest lucru ne permite să avem o previziune mai bună a achizițiilor la energie electrică și să intrăm într-un diapazon de preț redus la tranzacționare la preț la bursă. Dacă vom tranzacționa și procura energia în orele de vârf, atunci avem acele cifre despre care s-a anunțat, care pot fi de 300-400 sau chiar 500 de euro”, a spus Calmîc.

Comisia Situații Excepționale a aprobat ieri, 25 octombrie, mai multe măsuri pentru economisirea energiei electrice.

Printre decizii se numără: deconectarea havuzurilor, vitrinelor, iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar (interior și exterior), cu excepția iluminatului firmei.

Suspendarea funcționarii scărilor rulante/escalatoarelor intre orele 07:00-11:00 si 18:00-23:00, cu excepția celor utilizate pentru transportarea mărfurilor și greutăților, precum și a cazurilor când suspendarea poate afecta securitatea vieții și sănătății oamenilor.

Întreprinderile cu proces de producere energofag (cuptoare electrice, aparate de sudura cu arc electric, instalații de topire electrică) vor organiza programul de lucru astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să, fie executate în afara orelor 07:00-11:00 si 18:00-23:00.

Autoritățile publice vor asigura vor asigura întreruperea iluminatului stradal pe timp de zi (între orele 07:00-18:00).

 

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 09:27
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
23 Apr. 2024, 09:27 // Slider //  Soroceanu Olga

Philip Morris International (PMI) a făcut public cel de-al cincilea Raport Integrat pentru anul 2023, care prezintă progresele companiei în atingerea obiectivului său primar – crearea unui viitor fără fum. Cu un accent puternic pe practicile sustenabile, raportul evidențiază realizările în mai multe direcții, de la investiții în dezvoltarea produselor fără fum, promovarea economiei circulare, până la crearea unei culturi incluzive în cadrul companiei.

Raportul Integrat descrie strategia de sustenabilitate a Philip Morris International în două direcții: impactul produselor (ce produce compania) și impactul operațiunilor (cum compania produce). 

Principala ambiție a companiei este dezvoltarea alternativelor fără fum fundamentate științific. Raportul relevă că, începând cu anul 2008, Philip Morris International a investit peste 12,5 miliarde USD în această direcție. Totodată, la nivel global sunt peste 28 de milioane de utilizatori adulți ai dispozitivelor electronice de încălzire a tutunului, prezente pe 84 de piețe în toată lumea. 

„2023 a fost un an marcat de unitate, determinare și un angajament continuu față de viziunea noastră – crearea unui viitor fără fum. Pe măsură ce ne confruntăm cu noi provocări, reziliența de durată a oamenilor noștri, talentul excepțional și profunzimea scopului ne asigură că suntem bine pregătiți pentru a ne continua călătoria – urmărind progresul, îmbrățișând inovația și promovând sustenabilitatea, în timp ce ne transformăm cu adevărat”, a declarat Jacek Olczak, director executiv al Philip Morris International. 

Construind un viitor fără fum, compania pune accent pe impactul produselor sale asupra mediului înconjurător. Pentru a reduce problema deșeurilor post-consum, Philip Morris International colectează dispozitivele de încălzire a tutunului care nu mai sunt funcționale. O parte din dispozitive sunt reparate și plasate din nou spre comercializare. Anul trecut, 320.000 de dispozitive electronice fără fum au fost recondiționate, dublu față de 2021. Dispozitivele care nu pot fi reparate sunt reciclate și utilizate în producție. 

„La Philip Morris International, sustenabilitatea este un proces continuu de transformare și inovare. Este o oportunitate pentru a regândi toate procesele de lucru și a implementa practici noi. Atât la nivel global, cât și local, compania noastră s-a angajat să se dezvolte sustenabil pentru a reduce impactul activității sale asupra mediului și societății. În 2018, ne-am alăturat programului global de colectare a dispozitivelor electronice uzate și am reușit să transmitem spre reciclare 5 tone de dispozitive colectate de la utilizatori”, a declarat Elena Naumenko, director al Philip Morris Moldova. 

Raportul descrie, de asemenea, angajamentul PMI de a promova incluziunea și egalitatea pentru cei peste 73.700 de angajați din întreaga lume. 

„Aceste angajamente fac parte din ADN-ul companiei de a promova oportunități echitabile de dezvoltare și avansare în carieră. Ne mândrim că, în Moldova, reprezentarea de gen în funcțiile de conducere este de 50/50. Suntem motivați să continuăm să construim un mediu de lucru incluziv și divers, în care fiecare membru al echipei se simte apreciat și încurajat. Eforturile noastre sunt confirmate de sondajele interne, care arată că peste 90% dintre angajații noștri sunt mândri să lucreze la Philip Morris Moldova și ar recomanda compania noastră prietenilor”, a declarat Elena Naumenko.

Raportul Integrat pentru anul 2023 demonstrează progrese în reducerea amprentei de carbon, precum și în promovarea practicilor de aprovizionare durabilă.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău