Erdogan, prins pe picior greșit! SUA impun sancțiuni mai multor companii din Turcia pentru ajutorul acordat Rusiei

15 Sept. 2023, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Sept. 2023, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația președintelui american Joe Biden va impune sancțiuni împotriva a cinci companii turcești și a unui cetățean turc pentru că a ajutat Rusia să eludeze restricțiile existente, a declarat pentru Reuters un înalt oficial al Trezoreriei SUA.

Vorbim despre companii care participă la repararea navelor asociate cu Ministerul rus al Apărării și facilitează transferul „mărfurilor cu dublă utilizare” la Moscova pentru a sprijini războiul din Ucraina.

Astfel, companiile Margiana Insaat Dis Ticaret și Demirci Bilisim Ticaret Sanayi vor fi incluse pe lista neagră. Primul a făcut „sute de livrări” către entități rusești sancționate, iar aceste bunuri au fost folosite pentru a produce drone de atac. Al doilea a trimis senzori și instrumente de măsură în Federația Rusă.

În plus, Statele Unite vor impune restricții împotriva Denkar Ship Construction pentru furnizarea de servicii de reparații navelor sancționate deținute de o companie asociată cu Ministerul rus al Apărării.

În plus, pe listă vor fi incluse agenția turcă de construcții navale ID Ship Agency și proprietarul acesteia, Ilker Dogruyol, precum și compania CTL Limited, care, potrivit Statelor Unite, acționează ca intermediar în furnizarea de componente electronice americane și europene. originea in Rusia.

Aceste sancțiuni vor deveni parte a unui nou pachet de măsuri pe scară largă împotriva Rusiei, care prevede restricții pentru peste 150 de entități juridice, a menționat Ministerul Finanțelor.

Departamentul a menționat că, în ciuda avertismentelor repetate, canalele pentru exportul de bunuri cu dublă utilizare către Rusia din Turcia și o serie de alte țări rămân deschise.

„În ultimele 18 luni, ne-am împărtășit îngrijorările guvernului turc și sectorului privat, informându-le despre riscurile semnificative de a face afaceri cu cei pe care i-am sancționat și care sunt asociați cu războiul Rusiei”, a spus oficialul.

În acest sens, un nou pachet de restricții va fi destinat furnizorilor de tehnologie, precum și întreprinderilor care ajută la producerea și repararea sistemelor de arme rusești. „Aceste măsuri reflectă angajamentul nostru permanent de a combate persoanele fizice și juridice care oferă sprijin material organizațiilor aflate sub sancțiuni”, a subliniat Ministerul Finanțelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău