Toate cele trei petroliere care încercau să exporte gaze naturale lichefiate (GNL) de la proiectul „Arctic LNG 2”, aflat sub sancțiuni americane, nu au reușit să livreze combustibilul către cumpărători. Două dintre acestea au fost redirecționate către un depozit flotant în apropiere de Murmansk. Pe măsură ce GNL-ul rămâne pe nave, pierderile din procesul de transport cresc. Kjell Eikland, directorul firmei norvegiene de consultanță Eikland Energy, a declarat pentru Financial Times: „Dacă înainte de ultimele sancțiuni americane exista un oarecare interes din partea cumpărătorilor, acum acesta a dispărut cu siguranță”.
Președintele Vladimir Putin a mizat mult pe proiectul „Arctic LNG 2”, coordonat de Leonid Mikhelson, șeful principal al „Novatek”. Proiectul trebuia să contribuie semnificativ la triplicarea producției de GNL până în 2030, atingând 100 milioane de tone. La capacitate maximă, cele trei linii de producție ale „Arctic LNG 2” ar trebui să genereze aproape 20 milioane de tone.
Exporturile trebuiau să înceapă la începutul acestui an, dar au fost afectate de sancțiunile impuse la sfârșitul anului 2023. În prezent, prima linie de producție funcționează la un nivel puțin sub 50% din capacitatea nominală, deoarece din cauza sancțiunilor nu există clienți pentru livrarea gazului, a precizat Mehdi Tuil, specialist în GNL la Calypso Commodities.