Eșecul forțelor aeriene rusești – Motivul trecut cu vederea pentru care invazia Rusiei se clatină

11 Mai 2022, 08:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Mai 2022, 08:43 // Actual //  bani.md

Forța aeriană ar fi trebuit să fie unul dintre cele mai mari avantaje ale Rusiei în fața Ucrainei.

Cu aproape 4.000 de avioane de luptă și cu o experiență vastă în bombardarea țintelor din Siria, Georgia și Cecenia, se aștepta ca forța aeriană a Rusiei să joace un rol vital în invazie, permițând armatei ruse să se afunde adânc în Ucraina, să cucerească Kievul și să distrugă armata ucraineană. Dar, după mai bine de două luni de război, forțele aeriene ale lui Vladimir Putin încă se luptă pentru controlul cerului, potrivit unei analize The Atlantic.

Eșecul forțelor aeriene rusești este poate cea mai importantă, dar mai puțin discutată poveste a conflictului militar de până acum. Forțele ucrainene au dat dovadă de o rezistență surprinzătoare în războiul aerian și s-au adaptat pe măsură ce luptele au avansat.

Dar oricare dintre părțile implicate în acest război ar putea încă să obțină supremația aeriană și să schimbe fundamental cursul conflictului.

Puterea aeriană este potențial decisivă în orice război.

Forțele aeriene depind de o serie de tehnologii care necesită personal foarte bine pregătit

Recenta modernizare a forțelor aeriene rusești, deși menită să le permită să desfășoare operațiuni combinate moderne, a fost mai mult pentru spectacol. Rușii au irosit banii și eforturile prin corupție și ineficiență.
Cleptocrația autocrată rusă nu are încredere în ofițerii de rang inferior și mediu și, prin urmare, nu poate permite luarea de decizii flexibile pe care se bazează forțele aeriene ale NATO.

În loc să se străduiască să controleze cerul, forțele aeriene rusești au oferit în cea mai mare parte sprijin aerian trupelor de la sol sau au bombardat orașele ucrainene
Spre deosebire de inamicul lor, ucrainenii au dezvoltat un concept coerent de operațiuni aeriene, un concept care le-a permis să blocheze ceea ce părea o cale ușoară către dominația aeriană rusă.

Pregătire foarte bună și de durată.

Puterea aeriană este potențial decisivă în orice război, dar este dificil de manevrat în mod eficient. Forțele aeriene depind de o serie de tehnologii care necesită personal foarte bine pregătit, care poate crea rapid ceea ce reprezintă un ecosistem militar aerian: stații radar pentru a asigura comanda și controlul, avioane de vânătoare pentru a proteja și a supraveghea cerul, avioane de realimentare, avioane pentru culegere de informații și avioane de atac pentru a localiza și distruge forțele inamice.
Acest tip de operațiuni combinate implică sute de aeronave și mii de oameni într-o strânsă corelație care necesită o viață întreagă pentru a fi stăpânit. Dar, atunci când sunt gestionate corect, aceste operațiuni suprapuse permit unei armate să domine cerul, făcând viața mult mai ușoară pentru forțele terestre sau navale de dedesubt.
Rușii au irosit banii și eforturile prin corupție și ineficiență.

Din fericire pentru Ucraina, recenta modernizare a forțelor aeriene rusești, deși menită să le permită să desfășoare operațiuni combinate moderne, a fost mai mult pentru spectacol. Rușii au irosit banii și eforturile prin corupție și ineficiență.

Deși s-a făcut mult caz de noile echipamente strălucitoare, cum ar fi mult-hulitele avioane de atac SU-34, forța aeriană rusă continuă să sufere din cauza operațiunilor logistice defectuoase și a lipsei unei instruiri regulate și realiste.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ