„Și bogații plâng”: oligarhii sancționați și-au pierdut „jucăriile” de lux

11 Mai 2022, 07:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2022, 07:09 // Actual //  Lupu Eduard

Sancțiunile extrem de drastice care au fost impuse în urma invaziei ruse în Ucraina i-au lovit din plin pe mulți oligarhi favorizați de Kremlin – unii dintre cei mai bogați oameni din lume – care au rămas acum fără jucăriile lor de lux – iahturi, conace, avioane private, opere de artă – și cu conturile blocate.

Oligarhii au mai fost vizați și în trecut de sancțiuni, însă niciodată acestea nu au fost atât de aspre și nu au vizat un număr atât de mare de persoane care au adunat averi de multe miliarde de euro în urma prăbușirii Uniunii Sovietice.

În Marea Britanie, peste 100 de oligarhi, precum și familiile acestora, au fost vizați de sancțiuni. Statele Unite au sancționat 140 de ruși bogați, iar UE, peste 30, potrivit The Moscow Times, care citează agenții de presă occidentale.

Secretarul de stat pentru Transport din Marea Britanie, Grant Shapps, a spus că mișcarea a fost concepută pentru a-i lovi acolo unde îi doare cel mai mult – interzicerea „accesului la jucăriile lor de lux”.
Capitala britanică a fost numită de ani de zile „Londongrad”, după ce a devenit o destinație preferată a rușilor bogați, care au încercat să-și securizeze averile aici și și-au înscris copiii la cele mai bune școli.

Chiar și celebrul Roman Abramovici a fost vizat de sancțiuni, fiind forțat să scoată la vânzare clubul de fotbal Chelsea, pe care l-a cumpărat în 2003.

Dar a acționa împotriva unui număr atât de mare de bogați, într-o economie extrem de globalizată, este „un teritoriu total neexplorat”, spune cercetătorul Alex Nice. Iar când războiul se va termina, va rămâne o ruptură profundă între Occident și Rusia, chiar dacă activele oligarhilor sunt doar înghețate, nu confiscate, a mai spus el. „Nu pare să existe nicio perspectivă ca aceste sancțiuni să fie ridicate în viitorul apropiat”, a apreciat Nice.

La Moscova, analistul politic independent Konstantin Kalacev a spus că „operațiunea specială” a lui Putin în Ucraina ar putea dura „de ani de zile” și chiar ar putea fi extinsă pentru ca acesta să-și îndeplinească visul de a recrea imperiul rus.

34 de ruși, eliminați din topul miliardarilor Forbes

Revista Forbes a eliminat luna trecută 34 de ruși din topul anual al miliardarilor, după „avalanșa de sancțiuni”.

„Războiul este un dezastru absolut pentru ei”, a spus Elisabeth Schimpfoessl, lector în sociologie la Universitatea Aston din Birmingham și autoarea cărții „Rich Russians”.

Petr Aven, cunoscut pentru o colecție vastă de artă rusă, a declarat pentru The Financial Times că nu este sigur dacă „își va permite menajeră sau șofer” și că se confruntă cu expulzarea din Marea Britanie.

Partenerul său de afaceri, Mikhail Fridman, a spus pentru Bloomberg că este „în stare de șoc” și, de asemenea, face eforturi să plătească o menajeră.

Mulți oligarhi au mai multe cetățenii și nu se grăbesc să se întoarcă în Rusia. Pentru ei, Occidentul a fost refugiu „în orice moment în care a existat vreun risc de urmărire penală în Rusia”, a spus Schimpfoessl. „Oligarhii nu s-au deranjat niciodată să instaureze statul de drept în Rusia”.

Valoarea activelor vizate de sancțiuni este uluitoare. Guvernul Marii Britanii estimează că numai Abramovici valorează peste 9 miliarde de lire sterline (10,5 miliarde de euro). De asemenea, sunt vizați și doi dintre asociații săi, cu averi de 10 miliarde de lire sterline.

Se zvonește că Abramovici deține 6 super-iahturi de lux, două din ele fiind andocate în Turcia din martie, evitând astfel sancțiunile.
Membrii UE au anunțat că au înghețat aproape 30 de miliarde de dolari în active rusești, inclusiv iahturi, elicoptere, proprietăți și opere de artă în valoare de 7 miliarde de dolari.

Washingtonul a anunțat că a sechestrat iahturi și avioane în valoare de peste 1 miliard de dolari.

Președintele american Joe Biden a propus sancțiuni permanente, spunând că oligarhilor nu ar trebui să li se permită să se bucure de lux în timp ce copiii ucraineni mor.

Săptămâna trecută, în Fiji, poliția a confiscat un iaht de aproximativ 300 de milioane de dolari care aparține oligarhului Suleiman Kerimov, senator miliardar.

„Rușilor obișnuiți le place să vadă că „și bogații plâng””, a spus Kalacev, făcând referire la o telenovelă mexicană foarte populară în Rusia la începutul anilor 1990.
Dar nu se știe dacă sancțiunile afectează deciziile Moscovei. Oligarhii nu-l pot influența pe Putin, pentru că el se întâlnește cu ei „doar pentru a le transmite lucruri, nu pentru un dialog”, a spus Kalacev.

Dar sancțiunile „fără îndoială vor slăbi capacitatea Rusiei de a lupta”, a Nice.
Abramovici a fost implicat în negocieri pentru oprirea războiului, cu acordul ambelor părți. Alți oligarhi au criticat conflictul. Pe Instagram, antreprenorul și bancherul sancționat de Marea Britanie, Oleg Tinkov, a criticat „acest război nebunesc” și armata Rusiei.

Fridman a cerut încetarea vărsării de sânge, iar Oleg Deripaska, sancționat de Regatul Unit, UE și SUA, a spus că o continuare a luptei este „o nebunie”.

Însă experții se îndoiesc că aceștia să creeze o alianță împotriva lui Putin. „Nu ar fi în interesul lor să vorbească vreodată împotriva lui Putin”, a spus Schimpfoessl.

Realitatea Live

28 Ian. 2023, 20:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Ian. 2023, 20:09 // Actual //  Lupu Eduard

Taylor Sheridan, creatorul seriei de succes Yellowstone şi a prequel-ului său, 1883 şi 1923, a dovedit că sfatul pe fiecare scriitor primeşte: ‘Scrie despre ceea ce cunoşti’, este bine de urmat, după cum scrie Daily Mail, într-un articol despre parcursul său atipic.
El a scris despre viaţa emoţionantă a unui cowboy – una cu care el este foarte familiar. Este o viaţă pe care a trăit-o în fiecare zi, nu doar ca un copil, ci şi acum – în ciuda faptului că este unul dintre cele mai mari nume din Hollywood, scrie businessmagazin.ro.

El, soţia sa de 10 ani, Nicole, şi fiul lor, Gus, trăiesc în Texas, unde deţine mai multe ferme, unde îşi creşte caii şi vitele.
Conexiunea lui Sheridan cu acest mod de viaţă fără îndoială oferă o inspiraţie nesfârşită pentru spectacolul său despre Duttons, o familie de fermieri care administrează cea mai mare fermă din SUA. Actorul-scenarist dovedeşte că poţi transforma viaţa de zi cu zi pe care o duci în recunoaştere critică, în armate de fani şi în venituri de sute de milioane de dolari.

Yellowstone a fost ignorat la premiile Golden Globe din momentul lansării sale din 2018, dar drama western modernă a fost finalmente nominalizată pentru o statuetă în ultimul an, iar Kevin Costner a şi câştigat premiul pentru „Cel mai bun actor într-o serie de dramă” pentru rolul său ca John Dutton, patriarhul familiei.Serialul a fost inclus în lista celor mai urmărite pe platformele de streaming. În acelaşi timp, în clasamentul transmisiunilor TV, Yellowstone a luat primul loc, învingând America’s Got Talent, iar 1923 a ajuns pe locul şapte.

Toate aceste realizări nu ar fi fost posibile fără parcursul atipic al scenaristului seriilor.

Sheridan s-a născut în Cranfills Gap, un orăşel situat la sud-vest de Dallas, cu o populaţie de sub 300 de locuitori, unde familia sa avea o fermă. După divorţul părinţilor săi, mama sa a vândut ferma şi s-a mutat în Wyoming, potrivit revistei Fort Worth Magazine. Şi-a petrecut verile şi weekend-urile călărind caii. În anii ‘90, Sheridan a studiat teatrul la Texas State University, deşi se spune că şi-a dorit să devină şeriful oraşului său natal, dar a renunţat şi s-a mutat în Austin.
Acolo tundea peluze şi vopsea case pentru bani, când a fost descoperit de o agenţie de talent din Chicago, în timp ce căuta un loc de muncă într-un mall. Aceştia i-au cumparat un bilet de avion, dar el l-a vândut şi a folosit banii pentru a conduce camionul său până în Chicago, deoarece nu-i plăcea să zboare, potrivit Austin American-Statesman.

Cariera lui ca actor l-a dus la New York şi apoi la Los Angeles, unde a continuat să aibă dificultăţi financiare. În acea perioadă, nu câştiga mulţi bani, aşa că a locuit într-un camion şi a închiriat un cort pe o rezervaţie unde locuiau prietenii lui, la nord de LA. „Am fost foarte sărac, dar am ales să nu renunţ şi să nu mă întorc acasă”, a spus Sheridan. Este o schimbare radicală faţă de acum, când generează mai mult de 1 miliard de dolari în show-uri TV, potrivit Australian Financial Review.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău