Lipsa vântului a ținut pe loc turbinele eolienelor din Europa și a agravat criza energetică

06 Ian. 2022, 15:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Ian. 2022, 15:00 // Actual //  MD Bani

În 2021, vitezele vântului au fost mai reduse decât de obicei în Europa, astfel turbinele de la nivelul blocului au generat mai puţină electricitate, ceea ce a înrăutăţit criza ce a impulsionat preţurile energiei la maxime record în condiţiile în care companiile de utilităţi au fost nevoite să cumpere mai mult cărbune şi mai multe gaze naturale mai costisitoare, scrie Reuters.

Situaţia ilustrează provocarea pe care o are în faţă Uniunea Europeană în eforturile sale de a da un impuls energiei regenerabile şi a-şi atinge ţintele de climat: preţurile energiei pot urca puternic atunci când vântul nu mai bate. În acest context, sunt necesare modalităţi de stocare a unei părţi din energia în exces obţinută când vântul bate cu putere, scrie ZF.

„Dacă am fi avut vânturi puternice sau doar rezonabile în această perioadă, nu am fi avut astfel de creşteri dramatice de preţuri“, arată Rory McCarthy, analist la Wood Mackenzie.

Cei mai mari producători de energie eoliană din Europa, Marea Britanie, Germania şi Danemarca, au valorificat doar 14% din capacitatea instalată în trimestrul trei, când preţurile gazelor au atins maxime record, comparativ cu o medie de 20-26% înregistrată în anii anterior, relevă datele Refinitiv.

În Germania, cea mai mare economie europeană cu cea mai ridicată capacitate de energie eoliană de pe continent, producţia combinată a parcurilor eoliene a scăzut cu aproximativ 16% în acest an, potrivit lui Bruno Burger, analist în cadrul Fraunhofer Institute din Germania.

Atât Comisia Europeană, cât şi Agenţia Internaţională pentru Energie spun că actualele preţuri record la energie nu ar trebui să încetinească eforturile de atingere a ţintelor de climat prin reorientarea dinspre combustibili fosili. Guvernele ar trebui să ajute la creşterea capacităţii surselor de energie regenerabilă. Unii cred însă că Europa renunţă la combustibilii fosili mult prea rapid.

Nu există nimic care să sugereze că schimbările climatice în sine joacă un rol în scăderea vitezei vântului, susţin companiile din sector.

Mai multe regenerabile vor face preţurile mai volatile pe termen scurt, până la mediu, în condiţiile în care vremea dictează în mare parte preţurile. Însă traderii spun că piaţa poate face faţă volatilităţii crescute, iar creşterile puternice de preţuri încurajează investitorii să finanţeze soluţii de backup.

Potrivit experţilor, criza energiei din Europa arată cum ţările se vor confrunta cu „probleme în creştere“ legate de trecerea la surse regenerabile de energie, iar situaţia de aici ar putea servi drept avertisment Americii, scrie Newsweek.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

Într-un demers menit să asigure necesarul de gaze naturale pentru luna mai 2024, „Moldovagaz” a anunțat intenția de a cumpăra 20 de milioane de metri cubi de gaze de pe bursa gestionată de BRM East Energy. Această decizie vine în contextul în care asigurarea resurselor energetice este esențială pentru stabilitatea și funcționarea eficientă a infrastructurii energetice a țării.

Procedura de achiziție a fost inițiată pe platforma de tranzacționare a bursei, iar oferta a fost programată pentru data de 23 aprilie curent. Moldovagaz va achiziționa gazele naturale pentru luna mai, stabilind astfel un pas important în gestionarea resurselor energetice pentru perioada imediat următoare.

Această mișcare vine în lumina recentelor modificări de prețuri și acorduri în sectorul energetic. Conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, prețul gazelor naturale furnizate de compania de stat Energocom către Moldovagaz a fost redus de la 550 la 450 de euro pentru 1.000 de metri cubi. Acest fapt reflectă eforturile de ajustare a prețurilor pentru a răspunde cerințelor pieței și pentru a asigura accesibilitatea și stabilitatea resurselor energetice.

De asemenea, recenta încheiere cu succes a contractului de achiziție a gazelor cu un consumator non-casnic de către BRM East Energy subliniază activitatea intensă din sectorul gazelor naturale și interesul crescut al actorilor de pe piață în stabilirea unor parteneriate eficiente și sustenabile.

Achiziția propusă de „Moldovagaz” reprezintă un pas strategic în asigurarea continuă a necesarului de gaze naturale al țării și reflectă angajamentul pentru gestionarea eficientă a resurselor energetice în beneficiul populației și al economiei naționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău