Europa a devenit un paradis pentru drogurile ieftine din Siria care aduc profituri regimului Bashar al-Assad

16 Sept. 2023, 09:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Sept. 2023, 09:41 // Actual //  bani.md

Europa este un centru cheie de tranzit pentru captagon (un drog ilegal ieftin, popular în Orientul Mijlociu), care îl avantajează direct pe prietenul lui Putin, Bashar al-Assad, în Siria, scrie Politico.

Potrivit unui nou raport al Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA) și Biroul Federal de Poliție Criminală din Germania, traficanții folosesc din ce în ce mai mult țările europene pentru a trimite tablete de Captagon din Orientul Mijlociu înapoi în Peninsula Arabă.

Captagonul este un drog de tip amfetamină puternic care dă dependență, produs și consumat în principal în Orientul Mijlociu, în special în Siria și Liban. Comerțul său ilegal este o afacere estimată la 57 de miliarde de dolari.

Producția de droguri este strâns legată de regimul Assad din Damasc, mulți oficiali sirieni și membri ai familiei Assad având legături cu acest trafic. Potrivit raportului, autoritățile germane spun că traficul de Captagon se află „sub patronajul” regimului Assad.

Drogul este un „colac de salvare financiar” pentru mașina de război a regimului sirian, potrivit guvernului britanic, care a scris la începutul acestui an că fratele dictatorului, Maher al-Assad, „comandă o unitate a armatei siriene care facilitează distribuția și producția de droguri.”

La începutul acestui an, UE s-a alăturat Statelor Unite și Regatului Unit pentru a impune sancțiuni sirienilor legate de comerțul cu drogul captagon, inclusiv membrilor familiei Assad, oficialilor armatei siriene și liderilor milițiilor legate de regim.

Hub european de tranzit

Europa nu este o „piață de consum semnificativă” pentru captagon, se arată în raport, deoarece cea mai mare parte a pieței se află în unele țări din Orientul Mijlociu și Peninsula Arabă, în special în Arabia Saudită, unde au fost trimise unele dintre cele mai mari transporturi de captagon în ultimii ani.
Dar, în ciuda lipsei unei piețe pentru aceste droguri, Europa a devenit un centru popular de tranzit.

Potrivit raportului OEDT, care a compilat date din Austria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Țările de Jos și România, autoritățile au confiscat numeroase loturi mari de tablete captagon în Europa din 2018, dintre care majoritatea tranzitau în țări din Peninsula Arabică.

Potrivit datelor compilate pentru raport, un total de aproximativ 127 de milioane de pastile și 1.773 de kilograme (în plus 10,6 milioane de pastile) au fost confiscate în țările europene, cea mai mare captură fiind înregistrată în Italia în 2020.

Mărfurile au fost fie expediate direct către țările de destinație, fie descărcate și reambalate în UE.

Raportul a găsit, de asemenea, dovezi ale producției de captagon în Europa, mai ales în Țările de Jos.

Autoritățile olandeze au raportat descoperirea unuia sau a două mari locații de producție pe teritoriul lor, unde tabletele Captagon sunt fabricate din pulbere de amfetamină.

„Nu se crede că producția de tablete captagon este o activitate tipică a producătorilor de medicamente sintetice din țară, ci mai degrabă un mod oportunist de a face bani”, se arată în raport.

Potrivit raportului, în comerțul cu captagon sunt implicați în principal cetățeni sirieni și libanezi – dintre care unii locuiesc în UE, iar alții care vizitează frecvent regiunea – în timp ce rețelele criminale legate de droguri din UE nu par să fie la fel de implicate.
Raportul menționat mai sus solicită un răspuns coordonat al UE pentru a aborda două probleme majore: producția de tablete Captagon în UE; și utilizarea țărilor UE ca zone de tranzit pentru pastilele produse în alte țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2025, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Iun. 2025, 17:22 // Actual //  Ursu Victor

Contrabandiștii moldoveni își freacă palmele în așteptarea unei noi oportunități: Uniunea Europeană se pregătește să majoreze semnificativ accizele la produsele din tutun și să extindă impozitarea și asupra țigărilor electronice și a produselor inovatoare cu nicotină, potrivit unui document intern al Comisiei Europene obținut de Politico, citat de European Pravda.

Potrivit proiectului de reformă a directivei europene privind accizele, se propune:

O creștere de 258% a taxelor pentru tutunul de rulat manual, folosit frecvent de fumători pentru țigări artizanale.
O majorare de 139% pentru acciza aplicată țigărilor convenționale.
Extinderea taxării și asupra țigărilor electronice (vape-uri) și a pliculețelor cu nicotină, produse din ce în ce mai populare în rândul tinerilor din UE.
Inițiativa vine ca răspuns la solicitările a 16 state membre, în frunte cu Țările de Jos, care au cerut Comisiei să armonizeze regimul fiscal pentru noile produse cu nicotină, invocând distorsiuni pe piața unică.

Documentul CE analizează trei scenarii de taxare, cel mai ambițios dintre ele urmând să genereze venituri suplimentare de 15,1 miliarde de euro anual la bugetele statelor membre.

Bruxelles-ul își fundamentează politica pe studii care arată că accizele mari la tutun au fost „cel mai eficient instrument” pentru reducerea consumului de nicotină în Europa. Totuși, diferențele mari de prețuri dintre statele UE și țările din vecinătate, cum este Republica Moldova, ar putea stimula contrabanda și piața neagră de produse din tutun.

Pe acest fond, traficul ilegal de țigări din afara granițelor UE, în special prin rute precum Moldova – România – Uniunea Europeană, riscă să se intensifice, oferind grupărilor de crimă organizată noi surse de venit.

Ultimele date ale arată că produsele provenite din Duty Free din Republica Moldova au deținut cea mai mare pondere pe piața neagră din România, cu peste 27%, urmate de cele din Republica Moldova, care au înregistrat o creștere semnificativă de 4,4 p.p., ajungând la 23,5%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO