Europa a devenit un paradis pentru drogurile ieftine din Siria care aduc profituri regimului Bashar al-Assad

16 Sept. 2023, 09:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2023, 09:41 // Actual //  Lupu Eduard

Europa este un centru cheie de tranzit pentru captagon (un drog ilegal ieftin, popular în Orientul Mijlociu), care îl avantajează direct pe prietenul lui Putin, Bashar al-Assad, în Siria, scrie Politico.

Potrivit unui nou raport al Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA) și Biroul Federal de Poliție Criminală din Germania, traficanții folosesc din ce în ce mai mult țările europene pentru a trimite tablete de Captagon din Orientul Mijlociu înapoi în Peninsula Arabă.

Captagonul este un drog de tip amfetamină puternic care dă dependență, produs și consumat în principal în Orientul Mijlociu, în special în Siria și Liban. Comerțul său ilegal este o afacere estimată la 57 de miliarde de dolari.

Producția de droguri este strâns legată de regimul Assad din Damasc, mulți oficiali sirieni și membri ai familiei Assad având legături cu acest trafic. Potrivit raportului, autoritățile germane spun că traficul de Captagon se află „sub patronajul” regimului Assad.

Drogul este un „colac de salvare financiar” pentru mașina de război a regimului sirian, potrivit guvernului britanic, care a scris la începutul acestui an că fratele dictatorului, Maher al-Assad, „comandă o unitate a armatei siriene care facilitează distribuția și producția de droguri.”

La începutul acestui an, UE s-a alăturat Statelor Unite și Regatului Unit pentru a impune sancțiuni sirienilor legate de comerțul cu drogul captagon, inclusiv membrilor familiei Assad, oficialilor armatei siriene și liderilor milițiilor legate de regim.

Hub european de tranzit

Europa nu este o „piață de consum semnificativă” pentru captagon, se arată în raport, deoarece cea mai mare parte a pieței se află în unele țări din Orientul Mijlociu și Peninsula Arabă, în special în Arabia Saudită, unde au fost trimise unele dintre cele mai mari transporturi de captagon în ultimii ani.
Dar, în ciuda lipsei unei piețe pentru aceste droguri, Europa a devenit un centru popular de tranzit.

Potrivit raportului OEDT, care a compilat date din Austria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Țările de Jos și România, autoritățile au confiscat numeroase loturi mari de tablete captagon în Europa din 2018, dintre care majoritatea tranzitau în țări din Peninsula Arabică.

Potrivit datelor compilate pentru raport, un total de aproximativ 127 de milioane de pastile și 1.773 de kilograme (în plus 10,6 milioane de pastile) au fost confiscate în țările europene, cea mai mare captură fiind înregistrată în Italia în 2020.

Mărfurile au fost fie expediate direct către țările de destinație, fie descărcate și reambalate în UE.

Raportul a găsit, de asemenea, dovezi ale producției de captagon în Europa, mai ales în Țările de Jos.

Autoritățile olandeze au raportat descoperirea unuia sau a două mari locații de producție pe teritoriul lor, unde tabletele Captagon sunt fabricate din pulbere de amfetamină.

„Nu se crede că producția de tablete captagon este o activitate tipică a producătorilor de medicamente sintetice din țară, ci mai degrabă un mod oportunist de a face bani”, se arată în raport.

Potrivit raportului, în comerțul cu captagon sunt implicați în principal cetățeni sirieni și libanezi – dintre care unii locuiesc în UE, iar alții care vizitează frecvent regiunea – în timp ce rețelele criminale legate de droguri din UE nu par să fie la fel de implicate.
Raportul menționat mai sus solicită un răspuns coordonat al UE pentru a aborda două probleme majore: producția de tablete Captagon în UE; și utilizarea țărilor UE ca zone de tranzit pentru pastilele produse în alte țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău