Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece. Liderii UE se pregătesc pentru o iarnă grea

24 Iun. 2022, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Iun. 2022, 17:53 // Actual //  MD Bani

Liderii Uniunii Europene se pregătesc pentru o reducere suplimentară a livrărilor de gaze din Rusia, căutând modalităţi de a amortiza efectele crizei şi ale creşterii preţurilor la energie, scrie Bloomberg.

Impactul invaziei Ucrainei şi utilizarea energiei ca armă de război de către Rusia au fost subiectele principale în cadrul întâlnirii liderilor UE de vineri, după ce reducerile transporturilor de gaze ruseşti au afectat 12 state membre şi au împins Germania într-o stare de alertă energetică, transmite ZF.

„Dacă Germania declară încă din perioada asta că în timpul iernii vor avea o lipsă de gaz, impactul va fi enorm pentru atât pentru ei, cât şi pentru toate celelalte ţări europene”, a declarat premierul belgian Alexander De Croo reporterilor la Bruxelles în a doua zi a summit-ului.

Cu o zi mai devreme, când liderii au început să sosească la Bruxelles, cea mai mare economie a blocului a avertizat că măsurile Rusiei de a reduce livrările de gaze către UE riscă să provoace un colaps pe pieţele energetice, făcând o paralelă cu rolul Lehman Brothers în declanşarea crizei financiare de acum câţiva ani. Problemele de aprovizionare au împins deja preţurile la gaze şi energie la niveluri record.

„Noţiunea de energie ieftină a dispărut. De asemenea, noţiunea de energie rusească a dispărut şi ea. În prezent, ne aflăm cu toţii în proces de a asigura sursele alternative de energie pentru spaţiul european”, a spus prim-ministrul leton Krisjanis Karins. „Acesta este rezultatul războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina – ne provoacă dificultăţi tuturor, dar în cele din urmă vom ieşi cu toţii mult mai rezistenţi”.

Situaţia aprovizionării creşte costul energiei electrice în întreaga Europă, alimentează inflaţia şi creşte povara economică asupra întreprinderilor şi gospodăriilor care încă încearcă să se recupereaze după pandemie. Nervozitatea de pe pieţele energetice este exacerbată de incertitudinile legate de următoarea mişcare a Kremlinului. Prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, a declarat că decizia de a închide sau nu robinetul de gaz este în exclusivitate în mâinile preşedintelui rus Vladimir Putin.

Mişcarea Rusiei de a întări controlul aprovizionării vine în vremea în care Europa încearcă să umple rezervele de gaz înainte de următorul sezon de încălzire, care începe de obicei în jurul lunii octombrie. Rezervele de gaze ale blocului a fost pline cu 55% pe 22 iunie, comparativ cu norma sezonieră de cinci ani de 57% pentru această perioadă a anului. Scopul este de a ajunge la 80% până la 1 noiembrie pentru a evita problemele pe timpul iernii.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat reporterilor de la Bruxelles că statele membre sunt „bine pregătite” pentru provocare, fiind totuşi necesară o accelerare a efortului de diversificare a infrastructurii energetice pentru a face faţă viitorului apropiat.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău