Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului

24 Iun. 2022, 18:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Iun. 2022, 18:12 // Actual //  MD Bani

O cercetare privind potențialul turistic al localităților Bulboaca și Speia, sistematizarea tuturor potențialelor atracții naturale, culturale și arheologice, precum și elaborarea unor rute turistice prin aceste localități, vor face parte din Strategia de dezvoltare a turismului în aceste localități. Aceasta urmează să fie elaborată în cadrul parteneriatului Fundației „Constantin Mimi” cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova, susținut de Vinăria „Castel Mimi”.

Cristina Frolov, Președintele Fundației „Constantin Mimi”: „Această strategie este un element al angajamentului Fundației de zece ani de a poziționa și dezvolta regiunile în care activează ca și zone cu multiple atracții turistice, dar și o infrastructură turistică dezvoltată, care să le ofere turiștilor locali și străini un sejur atractiv pentru minim 3-4 zile. În cooperare cu autoritățile locale și centrale vom implementa această strategie chiar de la începutul anului viitor, pentru a obține rezultate din primul an”.

Viorel Miron, Director Executiv al Asociației de Dezvoltare a Turismului în Moldova: „Acest proiect este cu adevărat unic pentru Republica Moldova, pentru că pentru prima dată elaborarea unei strategii de dezvoltare turistică a unor localități este promovată și implementată de o Fundație privată și un agent economic. În plus, în premieră, este elaborată o strategie ce ține de regiunea care a fost dezvoltată de o personalitate notorie – Guvernatorul Constantin Mimi.”

În cadrul acestui parteneriat, experții Asociației de Dezvoltare a Turismului în Moldova și ai Fundației “Constantin Mimi” vor inventaria toate potențialele atracții turistice din aceste localități, vor elabora câte un top 10 atracții turistice din fiecare localitate, vor elabora versiunile electronice a hărților turistice a satelor și vor propune trei trasee turistice locale tematice comune ambelor sate, precum și lista necesarului de indicatoare turistice pentru aceste localități. Spre final de an va fi definitivată Strategia de dezvoltare a turismului a destinației Bulboaca-Speia și planul de acțiuni de implementare a acesteia pentru un an și cinci ani.

Strategiile elaborate până în prezent de Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova au servit drept bază pentru atragerea în dezvoltarea turismului în Republica Moldova, fonduri naționale și internaționale în valoare de peste cinci milioane de euro.

Fundația „Constantin Mimi” a fost lansată în anul 2019, în scopul susținerii proiectelor din cultură și educație, dezvoltare regională, precum și a proiectelor ecologice. Printre inițiativele susținute cu succes de Fundație în ultimii ani se numără burse pentru studenți, festivaluri și activități de împădurire în localitatea Bulboaca. Din martie 2022, Fundația și-a concentrat eforturile în susținerea refugiaților și instituțiilor care le oferă suport. În doar trei luni, de suport au beneficiat 3000 de familii de refugiați.

P.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău