Europa și SUA concurează pe spatele Ucrainei! Cine va controla resursele critice

25 Feb. 2025, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Feb. 2025, 10:00 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană a înaintat Ucrainei o ofertă pentru încheierea unui parteneriat „reciproc avantajos” privind accesul la resursele critice pe care le deține Kievul, a anunțat comisarul european pentru strategie industrială, Stéphane Séjourné.

„Douăzeci și unu dintre cele 30 de materiale critice de care Europa are nevoie pot fi furnizate de Ucraina în cadrul acestui parteneriat reciproc avantajos”, a declarat Séjourné, fără a specifica exact despre ce resurse este vorba. Oficialul european a prezentat propunerea în timpul unei vizite la Kiev, pe 24 februarie, subliniind că Uniunea Europeană nu va insista asupra unui acord care să fie în detrimentul Ucrainei.

Președintele Consiliului European, António Costa, a precizat că Uniunea Europeană nu intenționează să condiționeze sprijinul financiar și militar oferit Ucrainei de accesul la resurse naturale. „În ultimii trei ani, Uniunea Europeană a fost un susținător major al Ucrainei, iar acest sprijin este destinat atât ucrainenilor, cât și securității europene”, a afirmat Costa.

Oferta Uniunii Europene vine pe fondul unor discuții controversate între Ucraina și SUA privind accesul americanilor la resursele naturale ale Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus inițial un acord prin care Ucraina să ofere acces la exploatarea resurselor de pământuri rare în schimbul sprijinului militar american. Președintele SUA, Donald Trump, a cerut ca Ucraina să ramburseze 500 de miliarde de dolari, sumă pe care Washingtonul ar fi cheltuit-o pentru sprijinirea Ucrainei.

Cu toate acestea, în varianta propusă de administrația americană, nu s-au inclus garanții de securitate pentru Ucraina, ceea ce l-a determinat pe Zelenski să refuze semnarea acordului. Președintele ucrainean a declarat că nu va recunoaște această datorie: „Ne-am înțeles cu președintele Joe Biden că ajutorul american este un grant, nu un împrumut. Nu vom accepta să plătim aceste sume, care ar împovăra zece generații de ucraineni.”

În ciuda divergențelor publice, Trump a afirmat că SUA și Ucraina sunt aproape de un acord, iar documentul ar putea fi semnat în următoarele două săptămâni, în timpul unei vizite a lui Zelenski la Washington. Totuși, surse din cadrul CNN au raportat că anumite detalii tehnice, inclusiv garanțiile de securitate, vor fi discutate ulterior.

Această dinamică evidențiază complexitatea negocierilor și divergențele de interese dintre Ucraina și aliații săi, atât din Uniunea Europeană, cât și din SUA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2025, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Iun. 2025, 17:22 // Actual //  Ursu Victor

Contrabandiștii moldoveni își freacă palmele în așteptarea unei noi oportunități: Uniunea Europeană se pregătește să majoreze semnificativ accizele la produsele din tutun și să extindă impozitarea și asupra țigărilor electronice și a produselor inovatoare cu nicotină, potrivit unui document intern al Comisiei Europene obținut de Politico, citat de European Pravda.

Potrivit proiectului de reformă a directivei europene privind accizele, se propune:

O creștere de 258% a taxelor pentru tutunul de rulat manual, folosit frecvent de fumători pentru țigări artizanale.
O majorare de 139% pentru acciza aplicată țigărilor convenționale.
Extinderea taxării și asupra țigărilor electronice (vape-uri) și a pliculețelor cu nicotină, produse din ce în ce mai populare în rândul tinerilor din UE.
Inițiativa vine ca răspuns la solicitările a 16 state membre, în frunte cu Țările de Jos, care au cerut Comisiei să armonizeze regimul fiscal pentru noile produse cu nicotină, invocând distorsiuni pe piața unică.

Documentul CE analizează trei scenarii de taxare, cel mai ambițios dintre ele urmând să genereze venituri suplimentare de 15,1 miliarde de euro anual la bugetele statelor membre.

Bruxelles-ul își fundamentează politica pe studii care arată că accizele mari la tutun au fost „cel mai eficient instrument” pentru reducerea consumului de nicotină în Europa. Totuși, diferențele mari de prețuri dintre statele UE și țările din vecinătate, cum este Republica Moldova, ar putea stimula contrabanda și piața neagră de produse din tutun.

Pe acest fond, traficul ilegal de țigări din afara granițelor UE, în special prin rute precum Moldova – România – Uniunea Europeană, riscă să se intensifice, oferind grupărilor de crimă organizată noi surse de venit.

Ultimele date ale arată că produsele provenite din Duty Free din Republica Moldova au deținut cea mai mare pondere pe piața neagră din România, cu peste 27%, urmate de cele din Republica Moldova, care au înregistrat o creștere semnificativă de 4,4 p.p., ajungând la 23,5%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO