Expert WatchDog.MD, despre campania de dezinformare pornită în urma declarației șefului Delegației UE în Moldova

28 Sept. 2024, 16:45
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
28 Sept. 2024, 16:45 // Slider //  bani.md

Comentariul expertului WatchDog.MD, Andrei Curăraru, despre campania de dezinformare pornită de agenții Kremlinului în urma declarației șefului Delegației UE în Moldova, Janis Mazeiks.

„Departe de a încerca să comentăm ceea ce zic diplomații despre vânzarea terenurilor agricole în Uniunea Europeană, simțim obligația de a preveni panică inutilă. Va fi „pământul vândut forțat străinilor” ca „preț” al integrării europene? Răspunsul e pe cât se poate de simplu. Vedeți hoarde de străini care să cumpere terenuri agricole în România sau Bulgaria? S-au transformat țările din Europa Centrală și de Est în ferme străine? Nu. Pentru că au negociat corect și au asigurat că investițiile în agricultură să vină în folosul țării și satelor unde vin.

România. Exemplul perfect că nu se vinde tot străinilor odată ce intri în UE. După aderare, au avut 7 ani de interdicție totală pentru vânzarea terenurilor agricole către străini. După aceea, da, străinii au putut cumpăra, dar cu reguli stricte. Trebuie să fii rezident timp de 5 ani, să desfășori activități agricole același termen și să ai 75% din venituri din agricultură.

Ungaria. O țară care a stabilit în Constituție că străinii nu au acces la pământurile agricole. Doar fermierii locali și din UE care îndeplinesc niște criterii stricte pot cumpăra teren. Fără șanse dacă nu sunt rezidenți de cel puțin 3 ani și activi în agricultură.

Polonia. A blocat vânzările către străini timp de 14 ani (!) după ce a intrat în UE, iar acum chiar și cei care pot cumpăra trebuie să locuiască acolo cel puțin 5 ani și să se apuce de agricultură.

Letonia. Cetățenii non-UE nu pot cumpăra deloc terenuri agricole, iar cei din UE trebuie să fie rezidenți permanenți și să treacă un test de limbă. Se pare că trebuie să știi mai mult decât cum să ari un câmp dacă vrei să cumperi teren în Letonia.

Croația. Ultima țară care a intrat în Uniune. Au avut un moratoriu de 10 ani, timp în care nimeni din afara țării nu putea cumpăra teren. După asta, s-au deschis piața, dar cu aprobări speciale de la Ministerul Agriculturii. Pot fi procurate 10 hectare de către persoane fizice rezidente și până la 100 hectare de către persoane juridice rezidente. Nu pot fi procurate pășuni și păduri.

Acum, să revenim la noi. Moldova nu va fi obligată să facă nimic ce nu e în interesul nostru național. Vom negocia dur și inteligent, exact așa cum au făcut celelalte țări. Nu va veni nimeni să ne dicteze cum să ne vindem pământul, pentru că fiecare țară din UE și-a protejat fermierii și a negociat condiții personalizate.

Dacă ne uităm la România, Polonia sau Croația, nu vedem nicio invazie de cumpărători străini care să fi preluat terenurile agricole. Așa va fi și pentru noi: cu reguli clare, cu garanții pentru agricultori și cu grijă pentru ceea ce contează cu adevărat – viitorul nostru comun”.

Andrei Curăraru, expert WatchDog.MD

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Fostul miliardar Sung Kook „Bill” Hwang a fost condamnat miercuri la 18 ani de închisoare pentru prăbușirea Archegos Capital Management, incident care a dus la pierderi de peste 10 miliarde de dolari pentru băncile de pe Wall Street. Hwang a fost condamnat de judecătorul Alvin Hellerstein în Manhattan, după ce un juriu l-a găsit vinovat în iulie de 10 acuzații penale, inclusiv fraudă cu mijloace electronice, fraudă pe piața de valori și manipularea pieței, scrie Reuters.

„Suma pierderilor cauzate de comportamentul dumneavoastră este mai mare decât orice altă pierdere cu care m-am confruntat”, a declarat Hellerstein înainte de a anunța sentința. Implozia Archegos din martie 2021 a avut loc într-o perioadă de mai puțin de o săptămână și a șocat Wall Street și creditorii lui Hwang.

Biroul Procurorului din Manhattan a solicitat o pedeapsă de 21 de ani de închisoare pentru Hwang – o pedeapsă neobișnuit de lungă pentru un caz de infracțiuni financiare – și confiscarea a 12,35 miliarde de dolari, precum și plata de despăgubiri victimelor. „Este un caz rar care poate fi descris cu adevărat ca o calamitate națională”, a spus procurorul Andrew Thomas la audierea sentinței. Judecătorul nu a luat o decizie în legătură cu confiscarea banilor sau plata despăgubirilor, audierea fiind programată să continue joi.

Înainte de a pronunța sentința, Hellerstein l-a întrebat pe avocatul lui Hwang, Dani James, cum crede că se compară Hwang cu Sam Bankman-Fried, condamnat în martie la 25 de ani de închisoare pentru furtul a 8 miliarde de dolari de la utilizatorii platformei de tranzacționare FTX. „Domnul Bankman-Fried a furat efectiv de la clienții săi”, a răspuns James. „Nu cred că așa s-a întâmplat în acest caz.”

Hwang a cerut să nu primească închisoare, confiscarea averii sau despăgubiri și a solicitat să rămână liber pe cauțiune până la finalizarea apelului. Avocatul său a afirmat că riscul ca Hwang să comită noi infracțiuni este scăzut, astfel încât o pedeapsă privativă de libertate lungă nu ar avea scop.

Hwang, în vârstă de 60 de ani, a fost un protejat al miliardarului în viață Julian Robertson. El a înființat Archegos în 2013, ca birou de familie, la un an după ce fosta sa firmă de fonduri speculative, Tiger Asia Management, a pledat vinovată de fraudă cu mijloace electronice într-un caz de tranzacționare abuzivă.

Procurorii l-au acuzat pe Hwang că a mințit băncile despre portofoliul Archegos pentru a împrumuta agresiv bani și a face pariu pe acțiuni ale unor companii din domeniul media și tehnologie, precum ViacomCBS (acum Paramount Global). Deși Archegos a ajuns să administreze 36 de miliarde de dolari, împrumuturile i-au permis lui Hwang să își asume expuneri de 160 de miliarde de dolari pe piața de acțiuni.

Prăbușirea sa a avut loc atunci când Hwang nu a putut să răspundă apelurilor de marjă, iar prețurile unor acțiuni preferate au început să scadă, iar băncile au vândut acțiunile care susțineau așa-zisele swapuri de randament total. Peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piață a acțiunilor deținute de Hwang au fost șterse. Mai multe bănci, inclusiv Credit Suisse și Nomura Holdings, au suferit pierderi mari.

Avocații lui Hwang au subliniat și activitatea sa filantropică, prin fundația sa non-profit Grace and Mercy, care a donat cel puțin 600 de milioane de dolari din 2006 pentru a combate sărăcia, traficul de persoane și fără adăpost. La audierea sentinței, Hwang a declarat că speră ca pedeapsa să îi permită să își îndeplinească responsabilitățile într-un mod care să fie în concordanță cu circumstanțele.

Averea netă a lui Hwang a scăzut drastic și, potrivit avocaților săi, aceasta nu depășește 55,3 milioane de dolari. Co-defendantul său, fostul director financiar al Archegos, Patrick Halligan, a fost de asemenea condamnat în același proces pe trei capete de acuzare. Sentința pentru Halligan este programată pentru 27 ianuarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău