Experți: Cât ar putea costa 1 $ după Paște, în Republica Moldova

01 Mai 2021, 08:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Otilia Cotruța
01 Mai 2021, 08:42 // Bănci şi Finanţe //  Otilia Cotruța

Până la mijlocul lunii mai, rata leului moldovenesc va „tinde” spre nivelul de 18 MDL : 1 dolar, aceasta a fost opinia dealerilor bancari.

„În pofida unei uşoare întăriri a monedei naţionale în ajunul sărbătorilor de Paşte, până la sfârşitul primelor zece zile ale lunii mai cursul lui se va apropia din nou de nivelul de 18 MDL : 1 dolar. Acum, leul devine „mai puternic” din motivul că nu există cumpărători de valută străină pe piaţă, ceea ce se remarcă în special pentru persoanele juridice”, a spus interlocutorul agenţiei Infotag.md.

Dealerii spun că într-o situaţie în care persoanele juridice nu cumpără pentru clienţii lor sume mari de valută străină, iar Banca Naţională nu intră pe piaţă cu achiziţii în valută, cursul de schimb al leului se consolidează uşor, dar îi lipseşte în mod clar puterea de a face acest lucru”, a spus dealerul unei bănci.

Potrivit acestuia, de îndată ce în cea de-a treia decadă băncile primesc cereri de la operatorii de pe piaţa gazelor şi a pieţei produselor petroliere pentru achiziţionarea valutei străine pentru efectuarea plăţilor pentru resursele energetice importate în Moldova, cursul de schimb al leului va începe să piardă teren, iar valoarea sa va fi aproape de reperul simbolic de 18 lei : 1 dolar.

La întrebarea dacă pe piaţa în ajunul Paştelui a fost adusă monedă în numerar de către persoanele fizice, dealerii au menţionat că în anul 2021 acest lucru nu a fost observat.

Unii dintre dealeri au spus că nu văd nicio premisă serioasă pentru ca moneda naţională să se întărească semnificativ.

„Întărirea care a fost observată pe piaţă în ultimele zile ale lunii aprilie, în primul rând, ar trebui să fie direct legată de faptul că cererea de monedă a scăzut înainte de sărbători şi, în această situaţie, autoritatea de reglementare nu recurge la cumpărarea monedei străine”, a remarcat un participant profesionist pe piaţă, presupunând că autoritatea de reglementare face acest lucru în mod deliberat pentru a consolida uşor leul.

Există factori pe piaţă care indică faptul că Banca Naţională este mulţumită de raportul actual al cursului de schimb dintre leu şi dolarul SUA şi euro. Aceasta înseamnă că banca nu va interveni, preferând ca cererea de monedă să fie satisfăcută de oferta sa.

Dosarul Infotag: Vineri, 30 aprilie, BNM a stabilit cursul oficial al leului în raport cu dolarul SUA şi euro de 17,7992 MDL : 1 USD şi de 21,5735 MDL : 1 euro, consolidând uşor rata monedei naţionale faţă de dolar şi slăbind-o faţă de euro.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 10:28
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Iun. 2021, 10:28 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Jetoanele nefungibile (NFT) au luat cu asalt lumea criptografică recent, devenind un pilon cultural. Non Fungible Token (NFT) este un jeton criptografic de pe blockchain care reprezintă un tip unic de activ.

Deoarece NFT-urile nu sunt interschimbabile, ele pot acționa ca dovadă a autenticității și a proprietății în domeniul digital. Înseamnă mai mult sau mai puțin că este unic și nu poate fi înlocuit cu altceva. De exemplu, un bitcoin este fungibil – schimbi unul cu alt bitcoin și vei avea exact același lucru. Cu toate acestea, un card de tranzacționare unic nu este fungibil. Dacă l-ai schimbat cu un alt card, ai avea ceva complet diferit, scrie playtech.ro.

La un nivel foarte ridicat, majoritatea NFT-urilor fac parte din blockchain-ul Ethereum. Ethereum este o criptomonedă, cum ar fi Bitcoin sau Dogecoin, dar blockchain-ul său acceptă și aceste NFT-uri, care stochează informații suplimentare care le fac să funcționeze diferit de, să zicem, o monedă ETH. Este demn de remarcat faptul că alte blockchains își pot implementa propriile versiuni de NFT-uri. NFT-urile pot fi cu adevărat orice digital (cum ar fi desene, muzică, creierul tău descărcat și transformat într-un AI), dar o mare parte din entuziasmul actual este în jurul utilizării tehnologiei pentru a vinde artă digitală.

Iată cele mai valoroase NFT-uri vândute vreodată:

Everydays: The First 5000 Days, Beeple – 69 milioane de dolari

Casa de licitații de renume mondial Christie’s și artistul Mike Winkelmann, cunoscut sub numele de Beeple, au făcut istorie în domeniul NFT către sfârșitul lunii februarie. Christie’s a lansat prima licitație a unui NFT fără nicio lucrare fizică însoțitoare. Licitarea a crescut la un milion de dolari în câteva minute și, în cele din urmă, s-a vândut cu 69 de milioane de dolari. Această colecție de lucrări este intitulată „Everydays: The First 5000 Days” (În fiecare zi: primele 5000 de zile). A fost descrisă ca o piesă acumulativă formată din cinci mii de imagini – una pentru fiecare zi din mai 2007, care acoperă ultimii 13 ani. Cumpărătorii, colecționarii NFT din Singapore, Metakovan și Twobadour, consideră că piesa va avea „o valoare de un miliard de dolari cândva”.

CryptoPunk #3100 – 7.58 milioane de dolari

Această piesă specială este cel mai scump CryptoPunk și este, de asemenea, una dintre cele nouă Alien Punks. A parcurs un drum lung de la a-și începe călătoria cu o ofertă de 76 de dolari în 2017, până la prețul final de vânzare de 7,58 milioane de dolari, în luna martie a acestui an.

CryptoPunk #7804 – 7.57 milioane de dolari

Acest CryptoPunk face parte din cele nouă Alien Punks de Larva Labs. Vânzarea sa a avut loc în martie și a ajuns să aducă cu doar 10.000 de dolari mai puțin decât CryptoPunk #3100.

Crossroads, Beeple – 6.6 milioane de dolari

Această piesă de artă oferă o privire atentă asupra stilului iconic al lui Beeple, care tinde să se concentreze în jurul unor personaje publice batjocoritoare, cu o întorsătură distinctă distopică.

Primul tweet al CEO-ului Jack Dorsey – 2.9 milioane de dolari

CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, a scos la licitație primul său tweet (implicit și al platformei Twitter) ca NFT. Tweetul, postat pe 6 martie 2006, a fost pus în vânzare prin intermediul platformei NFT, Valuables. Dorsey a adăugat că toate încasările din vânzarea NFT vor fi convertite în bitcoin și donate către GiveDirectly, o organizație caritabilă care îi susține pe cei care trăiesc în sărăcie. Un total de aproximativ de 2,9 milioane dolari a fost strâns și donat pentru această cauză.

Cele mai scumpe NFT-uri din lume

CryptoPunk #6965: – 1.6 milioane de dolari

Un alt CryptoPunk care intră în lista celor mai scumpe NFT-uri este CryptoPunk #6965. CryptoPunk #6965 face parte dintr-o serie de personaje concepute în 2017 de tânăra companie americană Larva Labs, care a avut o contribuţie majoră la dezvoltarea pieţei de NFT-uri.

“Genesis”, Axie Infinity – 1.5 milioane de dolari

Axie Infinity este un joc din lumea virtuală pe Ethereum, în care jucătorii pot cumpăra și crește creaturi fantastice cunoscute sub numele de Axies. În februarie anul curent, o proprietate din cadrul jocului s-a vândut cu suma de 1,5 milioane de dolari. Danny, vânzătorul de proprietăți virtuale, le-a spus adepților săi de pe Twitter: „Aceasta este cea mai mare vânzare digitală de teren înregistrată vreodată pe blockchain”.

CryptoPunk #4156 – 1.5 milioane de dolari

CryptoPunk este o colecție de zece mii de caractere unice, cu dovada proprietății stocate pe blockchain-ul Ethereum. Au fost primele NFT-uri de pe Ethereum și au inspirat standardul ERC-721 care alimentează cele mai multe elemente de artă digitală și colecții. De data aceasta, avem o piesă de artă pixelate, generată de algoritm, care alcătuiește una dintre cele 24 de piese Ape Punks vândute în februarie, la începutul acestui an.

Forever Rose – un million de dolari

Forever Rose a fost cea mai scumpă operă de artă virtuală din lume în 2018, când s-a vândut cu un milion de dolari de Ziua Îndrăgostiților. Creată de artistul Kevin Abosch, anunțat ca un pionier în arta cripto, piesa este o fotografie digitală unică. Abosch a vândut, de asemenea, o fotografie a unui cartof unui om de afaceri pentru aproximativ un milion de euro.

Metarift – 904.413 de dolari

Acest videoclip fascinant creat de artistul cu pseudonimul Pak, prezintă un grup de obiecte sferice care alcătuiesc simbolul infinitului, care se deplasează pe un fundal negru. Nu ne-am fi putut gândi la o încheiere mai hipnotică în acest top zece.