Experți: Cât ar putea costa 1 $ după Paște, în Republica Moldova

01 Mai 2021, 08:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Otilia Cotruța
01 Mai 2021, 08:42 // Bănci şi Finanţe //  Otilia Cotruța

Până la mijlocul lunii mai, rata leului moldovenesc va „tinde” spre nivelul de 18 MDL : 1 dolar, aceasta a fost opinia dealerilor bancari.

„În pofida unei uşoare întăriri a monedei naţionale în ajunul sărbătorilor de Paşte, până la sfârşitul primelor zece zile ale lunii mai cursul lui se va apropia din nou de nivelul de 18 MDL : 1 dolar. Acum, leul devine „mai puternic” din motivul că nu există cumpărători de valută străină pe piaţă, ceea ce se remarcă în special pentru persoanele juridice”, a spus interlocutorul agenţiei Infotag.md.

Dealerii spun că într-o situaţie în care persoanele juridice nu cumpără pentru clienţii lor sume mari de valută străină, iar Banca Naţională nu intră pe piaţă cu achiziţii în valută, cursul de schimb al leului se consolidează uşor, dar îi lipseşte în mod clar puterea de a face acest lucru”, a spus dealerul unei bănci.

Potrivit acestuia, de îndată ce în cea de-a treia decadă băncile primesc cereri de la operatorii de pe piaţa gazelor şi a pieţei produselor petroliere pentru achiziţionarea valutei străine pentru efectuarea plăţilor pentru resursele energetice importate în Moldova, cursul de schimb al leului va începe să piardă teren, iar valoarea sa va fi aproape de reperul simbolic de 18 lei : 1 dolar.

La întrebarea dacă pe piaţa în ajunul Paştelui a fost adusă monedă în numerar de către persoanele fizice, dealerii au menţionat că în anul 2021 acest lucru nu a fost observat.

Unii dintre dealeri au spus că nu văd nicio premisă serioasă pentru ca moneda naţională să se întărească semnificativ.

„Întărirea care a fost observată pe piaţă în ultimele zile ale lunii aprilie, în primul rând, ar trebui să fie direct legată de faptul că cererea de monedă a scăzut înainte de sărbători şi, în această situaţie, autoritatea de reglementare nu recurge la cumpărarea monedei străine”, a remarcat un participant profesionist pe piaţă, presupunând că autoritatea de reglementare face acest lucru în mod deliberat pentru a consolida uşor leul.

Există factori pe piaţă care indică faptul că Banca Naţională este mulţumită de raportul actual al cursului de schimb dintre leu şi dolarul SUA şi euro. Aceasta înseamnă că banca nu va interveni, preferând ca cererea de monedă să fie satisfăcută de oferta sa.

Dosarul Infotag: Vineri, 30 aprilie, BNM a stabilit cursul oficial al leului în raport cu dolarul SUA şi euro de 17,7992 MDL : 1 USD şi de 21,5735 MDL : 1 euro, consolidând uşor rata monedei naţionale faţă de dolar şi slăbind-o faţă de euro.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 18:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Sept. 2021, 18:55 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Primii 1% dintre câştigătorii americani evită impozite de aproximativ 163 miliarde de dolari în fiecare an, au declarat cercetătorii de la Departamentul Trezoreriei într-un raport publicat miercuri, scrie Business Insider.

Acest lucru contează pentru aproximativ 28% din totalul decalajului fiscal din SUA, o măsurare a impozitelor datorate în comparaţie cu impozitele colectate. Decalajul total este de aproximativ 600 de miliarde de dolari anual şi va aduce guvernului pierderi de venituri de 7 trilioane de dolari în următorul deceniu, a declarat departamentul.

O mare parte a disparităţii este determinată de capacitatea americanilor bogaţi de a se proteja de plata impozitelor. Contribuabilii cu venituri mai mari pot recurge la contabili, pregătitori de impozite sau alte servicii pentru a-şi reduce datoria fiscală reală. Aceşti americani ştiu, de asemenea, că guvernul are puţine resurse pentru a contracara o astfel de evaziune, scrie Ziarul Financiar.

Această practică contribuie la alimentarea inegalităţilor economice din întreaga ţară, au declarat reprezentaţii departamentului. Exacerbând decalajul fiscal, americanii bogaţi îi obligă pe parlamentari să aleagă între deficitele bugetare mai mari sau majorările fiscale pentru a putea finanţa programele sociale. Ambele opţiuni sunt din punct de vedere istoric nepopulare şi tind să împiedice Congresul să susţină indemnizaţiile de şomaj, timbrele alimentare şi cheltuielile legate de infrastructură.

Administraţia Biden are un plan pentru a opri decalajul fiscal. Totuşi, convingerea Congresului de a acţiona rămâne o luptă dură.

Casa Albă încearcă să consolideze aplicarea impozitelor pentru a compensa o parte din costul propunerii sale de infrastructură de 3,5 trilioane de dolari. Trezoreria estimează că investiţia  de 80 de miliarde de dolari propusă de Biden pentru IRS (Internal Revenue Service) ar putea aduce încă 700 de miliarde de dolari în decurs a 10 ani.

Finanţarea lui Biden ar pune, de asemenea, un accent mai mare pe decalajele fiscale ale celor mai bogaţi americani. Numărul agenţilor dedicaţi combaterii evaziunilor fiscale a scăzut cu 35% în utlimul deceniu, potrivit Trezoreriei. Bugetul IRS a scăzut cu 20%, în timp ce auditurile au scăzut cu 42% din 2010 până în 2017. Potrivit unei fişe informative de la Casa Albă, din 2011 până în 2018 a existat o scădere cu 80% a ratei de audit pentru cei care câştigă peste 1 milion de dolari pe an.

Măsura de evaziuni fiscale a americanilor bogaţi ar putea fi chiar mai mare decât estimările Trezoreriei. Charles Retting, comisar IRS, a declarat că decalajul fiscal ar putea depăşi 1 trilion de dolari.

Aşteptările din reforma IRS ar putea depăşi estimările iniţiale. Casa Albă a solicitat, de asemenea, utilizarea informaţiilor de la instituţiile financiare pentru a impune impozitele pe venit. Creşterea bugetului IRS şi extinderea setului de instrumente ar putea genera până la 1,6 trilioane de dolari în venituri fiscale neîncasate în următorul deceniu, a declarat Trezoreria, mai mult decât dublul jackpotului de 700 de miliarde de dolari estimat de adminsitraţia Biden.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală