Experții au identificat un mecanism de ajutor pentru fermierii din Orhei, Găgăuzia și Taraclia afectați de criză

06 Iul. 2023, 14:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Iul. 2023, 14:16 // Actual //  bani.md

Experții “LEX-ECON Consulting” au identificat mai multe soluții pentru salvarea de la faliment a agriculturii Republicii Moldova. Ei au propus autorităților, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, un mecanism de ajutorare a agricultorilor, care poate fi aplicat la nivel național, datorită posibilităților logistice, tehnice și financiare existente.

Experții propun crearea unui fond de suport pentru compensarea costurilor de producere parțiale sau totale pentru roada anului 2022- 2024. În acest context, ei consideră justificată achitarea unui leu pentru un kg de grâu și semințe de floarea-soarelui aflat la depozitele agricultorilor. De asemenea, ei argumentează necesitatea acoperirii cheltuielilor pentru fertilizanți și produse petroliere.

“Având în vedere faptul că conform datelor existente la Ministerul Agriculturii în anul 2022 agricultorii noștri au folosit în mediu 60 kg de fertilizanți la hectar teren arabil, se propune de a procura și repartiza cantitatea acestora tuturor fermierilor care intenționează să însămânțează în toamna anului 2023 și primăvara anului 2024 terenuri cu grâu și semințe de floarea soarelui. De asemenea, conform fișei consumurilor de produse petroliere pentru însămânțarea, tratarea și recoltarea grâului și semințelor de floarea soarelui sunt necesare cca 100-110 litri de motorină la hectar, iar pentru pregătirea terenului / arat și semănat 5,7 litri/ha și 5 litri/ha respectiv sau 1,284 mln litri motorină. Astfel, se propune compensarea totală sau parțială a consumului de motorină pentru însămânțarea terenurilor agricole”, a explicat Octavian Calmîc.

O altă soluție identificată de experții “LEX-ECON Consulting” este compensarea păstrării fructelor și legumelor în depozitele frigorifice.

“În Republica Moldova există peste 700 de depozite frigorifice cu o capacitate totală de stocare de peste 600 mii m3. Coeficientul maximal de încărcare al acestora la moment fiind de cca 80%. La nivelul, UTA Găgăuzia există mai multe depozite frigorifice cu o capacitate de păstrare de cca 6 mii m3. Problema de bază ține de existența echipamentelor de pre-răcire a fructelor și legumelor depozitate, tratarea lor și costurile acestor servicii”, a explicat Octavian Calmîc.

Agricultura din Republica Moldova a ajuns în pragul falimentului, după ce agricultorii au rămas cu datorii și stocuri pline, în urma creșterii costurilor de producție și pierderii piețelor de desfacere.

“Costurile de producție au fost în creștere considerabilă datorată majorărilor de prețuri ai costurilor fertilizanților, erbicidelor, produselor petroliere, precum și a investițiilor în echipamentele agricole, etc. Existența acestor stocuri a fost cauzată de pierderea piețelor tradiționale de desfacere, reducerea prețurilor regionale la cereale sub costurile de producție și lipsa unor mecanisme de suport din partea statului. Toate acestea au condus la sistarea procesului de vânzare a cerealelor”, a concluzionat Octavian Calmîc.

Anual, în Republica Moldova se însămânțează în jur de 1,6 mln ha de terenuri agricole, din care cca 1 mln ha cu cereale și leguminoase pentru boabe, din care 330 mii ha – grâu de primăvară și toamnă, 55 mii ha – orz și cca 520 mii ha – porumb.

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 10:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 10:56 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Lanțul de magazine Linella, operat de Moldretail Group (Dragan Group), controlat de milioanrul Vasile Dragan, își menține poziția de lider al pieței de retail alimentar din Republica Moldova, potrivit datelor prezentate la conferința Retail & FMCG Market. În 2024, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 11,63 miliarde de lei, cea mai mare din sector.

Potrivit hărții retailului prezentate în cadrul evenimentului, în Moldova activează 940 de magazine sub 32 de branduri comerciale diferite, dintre care 55% (521) sunt situate în Chișinău.

Linella deține 122 de magazine, dar cota reală de piață a grupului este semnificativ mai mare datorită operării mai multor branduri:

Super Linella – 36 magazine
Fidesco – 31 magazine
Cip Market – 29 magazine
Express Linella – 22 magazine

Cea mai rapidă creștere în ultimul an a fost înregistrată de Local Discounter, rețeaua operată de compania Imensitate, care a ajuns la 90 de magazine în 2025, devenind astfel a doua rețea ca mărime din țară.

Printre cele mai mari rețele, după numărul de unități, se mai află: Metro, Nr1, Kaufland și Rogob.

Cifra de afaceri cumulată a celor mai mari 10 rețele de retail din Moldova a atins 1,55 miliarde euro în 2024, în creștere cu 23,4% față de 2023.

În ceeace privește cifra de afaceri, în anul 2024 Dragan Group (Linella)  a contabilizat 11,63 miliarde lei, Imensitate (Local Discounter) – 4,78 miliarde lei, Nr. 1 – 3,91 miliarde lei, Metro – 3,24 miliarde lei, Kaufland – 3,04 miliarde lei și Rogob – 1,38 miliarde lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ