Experții fac lumină: Cum tactica șocantă a lui Biden nu îl oprește pe Putin

25 Feb. 2023, 06:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Feb. 2023, 06:47 // Actual //  Lupu Eduard

Statele Unite au avertizat cu câteva săptămâni înainte cu privire la o invazie iminentă a Rusiei în Ucraina. Iar administrația lui Joe Biden pregătise din timp un plan secret de acțiune, în detaliu, pentru a găsi soluția de a-l opri pe Vladimir Putin din nebuneasca lui inițiativă de a cotropi Ucraina.

Tactica șocantă și uimitoare de la acea vreme a echipei din jurul lui Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, de a îngheța activele de 300 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale Rusiei, deținute în străinătate, s-a crezut că va da roade și va opri războiul. Dar Putin nu a ținut cont de asta și a mers mai departe și iată că s-a împlinit deja un an de zile de la debutul invaziei, iar Rusia nu vrea să stopeze agresiunea sângeroasă, potrivit Bloomberg.
Măsura de înghețare a activelor Rusiei a fost văzută la acea vreme ca echivalentul unei arme nucleare, ea fiind anunțată la ora 17, sâmbătă, 26 februarie 2022, la Washington, la doar 2 zile după începerea războiului.

În zilele care au urmat, pe măsură ce moneda Rusiei a scăzut, prețurile au crescut și oamenii s-au aliniat la bănci pentru a scoate orice numerar au putut, unii colaboratori ai lui Biden s-au îngrijorat pentru scurt timp că au mers prea departe, susține Daniel Flatley.
La un an retrospectiv, este clar că pedeapsa economică impusă Rusiei de SUA și aliați nu a lovit decisiv. Sancțiunile au provocat pagube, dar nu l-au determinat pe Putin să oprească războiul – ridicând întrebări mai ample cu privire la un instrument care a devenit din ce în ce mai important pentru politica externă a SUA.

„Dacă coaliția de sancționare a fost mult mai puternică decât se aștepta, atunci la fel a fost și ținta”, spune Nicholas Mulder, un profesor de la Cornell, care a scris o carte despre sancțiunile ca armă a politicii.

Economia Rusiei s-a micșorat cu mult mai puțin decât scăderea de două cifre estimată cândva și se estimează că va reveni la creștere în acest an. Dacă Rusia a pierdut piețe importante pentru exporturile sale și furnizorii de bunuri cheie, a găsit și altele noi.

SUA fac presiuni asupra Chinei, Turciei și EAU

SUA încă lansează noi sancțiuni: Casa Albă promite vineri noi măsuri „ample” pentru a viza băncile și industria de apărare și tehnologie. „Veștile despre moartea economiei ruse sunt încă exagerate”, spune Elina Ribakova, economist șef adjunct la Institutul de Finanțe Internaționale. „În acest ritm, nu vom ajunge acolo suficient de repede.”

Și rețelele diplomatice profunde ale Rusiei au contribuit la creșterea rezistenței economiei sale. Când vânzările de țiței în Europa au scăzut, India – un aliat de multă vreme al Moscovei – a intervenit în calitate de cumpărător.

Pe măsură ce vânzările de semiconductori din blocul condus de SUA au secat, importurile Rusiei din China și Hong Kong au crescut. Oficialii americani spun că sancțiunile afectează constant capacitatea Rusiei de a-și reaproviziona mașina militară.

La început, când Sullivan și echipa sa și-au anunțat măsurile lor șocante, existau temeri că Kievul ar putea cădea iminent. În schimb, forțele Ucrainei au câștigat victorii timpurii, în timp ce SUA și aliații au intensificat sancțiunile împotriva rușilor, companiilor și industriilor individuale.

Ce măsuri se pot lua în continuare pentru a micșora capacitatea mașinii de război a lui Putin, la un an de zile de la declanșarea invaziei? Ceea ce urmează din tabăra condusă de americani este un impuls de a face presiuni asupra mai multor care nu s-au înscris la campania de sancțiuni pentru a-și reduce legăturile economice cu Rusia.

Acesta va cuprinde aliații SUA – oficiali ai Trezoreriei au vizitat Turcia și Emiratele Arabe Unite în ultimele săptămâni – și adversari, mai ales China, unde probabil vor avea loc unele dintre cele mai dificile conversații. Oficialii americani spun că Rusia este din ce în ce mai dependentă de China pentru tehnologia de care are nevoie pentru a purta războiul din Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Sept. 2024, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2024, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

Asociația Forța Fermierilor a anunțat că agricultori din mai multe raioane ale Republicii Moldova, după două zile de proteste la nivel local, se simt ignorați de autorități. Aceștia se declară dezamăgiți că președinta Maia Sandu nu a răspuns solicitărilor lor și că nu a existat niciun anunț referitor la retrimiterea legii secetei în Parlament, lege despre care fermierii susțin că a fost adoptată în grabă, fără consultări.

Ca răspuns, fermierii au decis să își continue protestele și au planificat o manifestație în fața Președinției pe 19 septembrie, la ora 12:00. Un grup de reprezentanți ai agricultorilor va încerca să discute direct cu președinta țării, solicitând modificarea legii secetei conform propunerilor Asociației Forța Fermierilor. Între timp, tehnica agricolă rămâne amplasată pe marginea drumurilor, iar alte raioane urmează să se alăture protestelor în zilele următoare.

Fermierii cer ca legea să fie returnată în Parlament pentru a fi modificată de urgență, astfel încât să reflecte cerințele și nevoile agricultorilor afectați de secetă.

Legea votată vineri de Parlament prevede suspendarea pe șase luni a datoriilor agricole. Conform reprezentanților fermierilor, doar 20% dintre agricultori vor beneficia de această măsură, iar după expirarea termenului de suspendare, mulți dintre aceștia riscă să intre în insolvență din lipsa resurselor financiare pentru a-și plăti datoriile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău