Exportatorii moldoveni de mere încă sunt legați ombilical de Moscova! 50% dintre livrări, direcționate În Rusia

10 Apr. 2023, 09:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Apr. 2023, 09:13 // Actual //  Lupu Eduard

În luna martie a acestui an, Moldova a exportat puțin peste 19 mii de tone de mere. Aceasta este mai mult decât cifra din februarie (aproape 15 mii de tone), dar semnificativ mai mică decât nivelul mediu din martie din ultimii cinci ani (aproximativ 25 mii de tone), notează EastFruit. În martie 2022 – cea mai dificilă a războiului din Ucraina – aproximativ 11 mii de tone, în aceeași lună a anului 2021 – aproape 19 mii de tone, 2020 – 27 mii de tone.

Luna trecută, în structura exporturilor moldovenești de mere, piața rusă a reprezentat mai puțin de 50% – 9,8 mii tone. În TOP-3 țări se numără Kazahstan (5,6 mii tone) și România (1,4 mii tone, atât de multe mere din Republica Moldova au intrat pe piața românească în februarie). Moldova a trimis și o cantitate semnificativă de mere pe piața din Emiratele Arabe Unite – 549 de tone, Arabia Saudită – 340 de tone, Oman – peste 100 de tone. În general, pentru a doua lună, aproape 1.000 de tone de mere au fost exportate din Moldova pe mare prin porturile României.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Specialiștii organizațiilor de producători agricoli, referindu-se la datele serviciului vamal al Republicii Moldova, notează că prețul mediu în martie pentru un măr exportat este de 0,77 USD/kg. În opinia lor, „având în vedere situația de pe piețele tradiționale și logistica încă dificilă, acesta este un preț bun”.

Exporturile ușor în creștere în martie au fost transformate într-o ușoară creștere a prețurilor cu ridicata minime pentru soiurile Gala, Granny Smith, Golden Apple cu 0,01-0,02 USD/kg la începutul lunii aprilie. Operatorii pieței consideră că creșterea treptată a prețului merelor va continua și în această lună.

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău