Exporturile Moldovei, în colaps: Peste jumătate de miliard de dolari pierduți într-un an și jumătate

23 Sept. 2024, 11:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Sept. 2024, 11:45 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile Moldovei au înregistrat o scădere constantă în ultimul an și jumătate, începând cu vârful atins în 2022, de 4,34 miliarde USD. Până în 2023, valoarea exporturilor a scăzut la 4,05 miliarde USD, iar în iulie 2024 a ajuns la 3,77 miliarde USD. Conform analizei economistului Veaceslav Ioniță, această scădere cumulativă de 570 milioane USD este alimentată de patru factori cheie.

Ioniță enumeră patrii cauze a prăbușirii comerțului exterior al Republicii Moldova. Este vorba de pierderea rolului de hub în comerțul cu Ucraina. Exporturile către Ucraina au scăzut de la 720 milioane USD în 2022 la doar 390 milioane USD în 2024, după ce Ucraina a dezvoltat noi rute logistice ce ocolesc Moldova.

„Scăderea exporturilor către CSI. Exporturile către statele CSI au atins un minim istoric în 2024, cu o cotă de doar 2,5% din totalul exporturilor, comparativ cu 7,5% în 2023 și 70% în 1997. Politici comerciale populiste și incoerente: Restricțiile impuse asupra importurilor de floarea-soarelui au redus capacitatea de producție a uleiului vegetal, iar exporturile din acest sector au scăzut cu 60% în 2024”, a puncatat Ioniță.

Potrivit economistului, a patra cauză a reducerii exporturilor moldovenșeti este declinul producției agricole: După o recoltă record în 2021, Moldova se confruntă cu o scădere semnificativă a producției agricole în 2023 și 2024, afectând negativ exporturile de produse agricole.

Acești factori continuă să diminueze competitivitatea comercială a Moldovei, iar prognozele indică o scădere suplimentară a exporturilor în următoarele luni din 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Sept. 2024, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Sept. 2024, 17:15 // Actual //  bani.md

Centrul CONTACT, în parteneriat cu Giz, a oferit sprijin financiar pentru opt ONG-uri, inclusiv AO „Women in Business” din Ceadîr-Lunga, pentru desfășurarea unor activități locale menite să sprijine comunitatea. Una dintre aceste initiative a fost organizarea unei Şcoli a Turismului Sportiv, destinată pentru 30 de copii din R. Moldova și din familiile de refugiați ucraineni care trăiesc în Ceadîr-Lunga. Copiii au mers în excursii, au vizitat locuri interesante şi au învăţat să se descurce în natură. În una dintre zile, copiii au vizitat Rezervaţia Biosferei Prutul de Jos.

„Fără îndoială, acest proiect are un rol foarte important, pentru că activitățile la care au participat copiii se desfășoară în aer liber. Copiii se deschid într-un mod complet diferit decât dacă ar fi undeva în interior. Ei se familiarizează cu mediul înconjurător. De exemplu, una dintre excursii a fost într-o zonă protejată, unde copiii au avut ocazia să cunoască plante rare și specii rare de păsări”, afirmă Olesea Stamova, coordonatoarea Proiectului „Școala Turismului Sportiv”

 

„Am parcurs elemente de turism sportiv, turism montan, am avut treceri în plan înclinat, paralele, am legat noduri. Bineînțeles că am montat corturi. Mulți dintre ei au reuşit să monteze corturi singuri din a doua încercare, fără dificultăţi. I-am învățat cum să facă focul în diferite moduri, i-am învățat cum să gătească la foc deschis”, spune Irina Alexandrova, instructor al proiectului.

Școala Turismului Sportiv le-a provocat copiilor experienţe şi amintiri pentru toată viaţa.

„Este pur și simplu de neuitat. Am mers pe jos, mai mult de șase ore, până la Lacul Tomai. Este o senzație pur și simplu memorabilă. Am fost pentru prima dată la o Grădină Zoologică, este un ZOO uimitor. Acolo sunt tot felul de animale pe care nu le-am mai văzut niciodată și, poate, nici nu aș fi avut ocazia să le văd”, spune o elevă.

Scopul care a stat la baza dezvoltării acestui proiect a fost detașarea generaţiie tinere de gadgeturi și promovarea socializării între copiii refugiați din Ucraina și cei din Republica Moldova.

„Guvernul Germaniei susține organizațiile societății civile, în a fi organizații puternice, parteneri de încredere pentru administrațiile locale, pentru comunități, pentru dezvoltarea locală durabilă. Evenimentul de azi este exact un exemplu foarte bun de cooperare dintre societatea civilă cu autoritățile locale, cu mediul de afaceri”, susţine Elena Spînu, coordonatoarea Proiectului Regional “Consolidarea Societății Civile în Țările Parteneriatului Estic”

„Prin intermediul proiectelor desfășurate contribuim la dezvoltarea societății și mai mult, la dezvoltarea comunitară, ceea ce face deja de 30 de ani centrul CONTACT, alături de partenerii săi internaționali și locali prin intermediul proiectelor de acest gen și nu doar, contribuim la o coeziune socială, la integrarea copiilor refugiați și din familii social vulnerabile pentru o comunitate prosperă. Suntem convinși că prin intermediul la asemenea proiecte contribuim nu doar la dezvoltarea deprinderilor de viață, orientare în spațiu, coeziune de echipă, dar și la formarea unei comunități integre”, afirmă cu încredere Anişoara Bezărău, manageră de Grant, Centrul „CONTACT”.

Acest video este realizat de Centrul CONTACT în cadrul proiectului „Societate civilă puternică pentru dezvoltare locală” finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), în cadrul proiectului regional „Consolidarea Societății Civile în țările Parteneriatului Estic.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău