Facebook actualizează secțiunea Ajutor de la comunitate ca resursă principală. Refugiații pot găsi informații juridice

10 Mart. 2022, 09:21
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Mart. 2022, 09:21 // Actual //  MD Bani

Facebook actualizează secțiunea Ajutor de la comunitate ca resursă principală pe Facebook, unde cetățenii ucraineni și alte persoane din regiune pot găsi informații veridice de la Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Agenția ONU pentru Refugiați, Organizația Internațională pentru Migrație și societățile locale de Cruce Roșie.

Pagina include informații pentru refugiați precum: unde să caute ajutor medical, cum să rămână în siguranță și cum să obțină asistență – atât în Ucraina, cât și după ce au traversat frontiera țărilor vecine. De asemenea, oferă acces la linia telefonică a Serviciului de Stat pentru Situații de Urgenţă al Ucrainei pe WhatsApp, care ajută oamenii să aibă acces la informații esențiale, inclusiv cele legate de procedurile de răspuns în caz de urgență.

Facebook va afișa un link către Ajutor de la comunitate în partea de sus a feed-urilor de pe Facebook și Instagram ale ucrainenilor, precum și în topul rezultatelor căutărilor relevante de pe platformă. Această secțiune va fi pusă la dispoziția utilizatorilor din Ucraina, Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Moldova și va fi disponibilă în limbile ucraineană, rusă sau engleză.

Strângere de fonduri pentru organizații nonprofit: Din 23 februarie, utilizatorii de Facebook și Instagram au strâns peste 30 de milioane de dolari pentru organizațiile nonprofit care sprijină ajutorul umanitar în Ucraina. Aceasta reprezintă un act de generozitate a peste 750.000 de donatori care au susținut peste 1.500 de organizații nonprofit. Donațiile vor ajuta la furnizarea de asistență medicală urgentă oamenilor din Ucraina și refugiaților din țările vecine.

Pentru mai multe informații accesați aici.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO