Fără impedimente! Cu suportul UE, persoanele cu nevoi speciale vor fi ajutate să se încadreze în câmpul muncii

23 Mai 2022, 16:44
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Mai 2022, 16:44 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Pentru a ajuta persoanele cu dizabilități din țară să-și găsească un loc de muncă, zece organizații ale societății civile au semnat contractele de grant în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării”. Mai exact, acestea își propun să susțină peste 230 de persoane cu nevoi speciale.

Așadar, pentru inițierea și dezvoltarea serviciilor de angajare incluzivă, cele zece ONG-uri vor crea consorții cu alte două organizații neguvernamentale.

Sorin Mereacre, președintele Fundației Est-Europene a declarat că proiectul vine să contribuie la crearea oportunităților de angajare pentru cele mai vulnerabile persoane din societate, în special, din raioanele țării.

„În cadrul acestui eveniment de semnare a contractelor de grant celebrăm parteneriatele dintre asociațiile obștești din Republica Moldova. Fundația Est-Europeană întotdeauna a susținut coalizarea societății civile, care are scopul de a promova democrația, dezvoltarea sectorului privat și a mass-media”, specifică Sorin Mereacre.

Conform responsabililor, pentru crearea unui consorțiu, ONG-urile au obținut câte un ajutor nerambursabil, în valoare de 50 mii de euro.

„Ca urmare, 237 de persoane social-vulnerabile vor fi angajate în câmpul muncii, în special persoane cu dizabilități fizice, cu dizabilități psiho-sociale și alte categorii. Ne mai propunem ca în cadrul acestui proiect mai mult de 1000 de persoane să beneficieze de consiliere, ghidare, asistență în câmpul muncii”, susține Ana Ciurac, coordonatoarea proiectului FEE.

Magdalena Muller-Uri, șefa secției de cooperare a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat că mediul prielnic de evoluare este un aspect important pentru Uniunea Europeană.

„Crearea unui mediu prielnic de dezvoltare pentru societatea civilă este o precondiție și un aspect important pentru UE. Doar o societate civilă dezvoltată poate contribui la modernizarea țării. Uniunea Europeană, țările sale membre și Echipa Europa susțin societatea civilă prin diverse instrumente. La moment sunt peste 30 de granturi active acordate ONG-urilor, în cadrul cărora sunt peste 431 de subgranturi, iar totalul deversărilor pentru aceste granturi și subgranturi se ridică la aproximativ 13 milioane de euro”.

Proiectul „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării” este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Asociația Businessului European și Centrul Contact, iar bugetul proiectului constituie 3,684,291 EUR

Proiectul va contribui la dezvoltarea economică și socială durabilă în Moldova prin implicarea activă a societății civile și a altor actori socio-economici, luând în considerare prevederile Acordului de Asociere și DCFTA. Printre cele mai importante obiective ale proiectului sunt: susținerea reformei Codului Muncii, pentru a asigura o piață incluzivă a muncii, prin activități de advocacy, instruirea și coaching-ul OSC-urilor, IMM-urilor și beneficiarilor finali; îmbunătățirea mediului de afaceri prin promovarea diferitor metode de angajare în câmpul muncii și a antreprenoriatului, inclusiv a antreprenoriatului social.

Realitatea Live

05 Iul. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iul. 2022, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Hamburg, cel mai mare oraș din Uniunea Europeană, a avertizat că ar putea fi forțat să raționalizeze apă caldă, deoarece criza energetică din Rusia provoacă haos.

Jens Kerstan, senatorul de mediu pentru al doilea oraș ca mărime al Germaniei, a declarat sâmbătă pentru ziarul german Welt am Sonntag că Hamburg ar putea limita disponibilitatea apei calde la anumite perioade ale zilei „dintr-o lipsă acută de gaz”.

„Suntem într-o criză mult mai gravă decât cred majoritatea oamenilor”, a spus Kerstan într-un interviu separat pentru Hamburger Abendblatt. El a îndemnat oamenii să facă dușuri mai scurte, să evite băile și să instaleze termostate moderne și capete de duș care economisesc apă. „Cu cât economisim mai mult acum, cu atât situația va fi mai bună iarna, deoarece magazinele se vor umple”, a spus el pentru Hamburger Abendblatt, vorbind despre reducerea cererii de gaze naturale.

Națiunile occidentale s-au îndreptat spre sursele de energie rusești după ce țara a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie. Unii au impus sancțiuni sectorului energetic al Rusiei în încercarea de a opri finanțarea armatei sale, în timp ce Rusia însăși a întrerupt unele livrări de gaz către țări, inclusiv Germania, din cauza refuzului acestora de a plăti în ruble.

Ministerul Economiei și Climei din Germania a declarat că anterior a importat aproximativ 55% din gazul său din Germania, doar că acest procent a scăzut la 35% până la mijlocul lunii aprilie. Germania spune că importurile rusești ar putea reprezenta până la 10% din consumul său de gaze naturale până în vara anului 2024.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău