Fără soluții clare la explozia prețurilor la gaze! Recean dă vina pe imposibilitatea Guvernului de a controla prețurile

04 Dec. 2024, 13:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Dec. 2024, 13:51 // Actual //  Ursu Victor

Premierul Dorin Recean a comentat depsre cine sunt „vinovații” pentru faptul că nu au fost achiziționate gaze când prețurile erau mai mici, subliniind că este responsabilitatea guvernului să continue să caute soluții pentru a obține prețuri mai mici pentru energie și gaze. „Discuțiile vor continua, iar guvernul va găsi o soluție pentru ca cetățenii să nu fie afectați de creșterea prețurilor”, a declarat Recean.

„Guvernul nu poate controla prețurile la energia electrică și gaze, deoarece acest lucru este posibil doar în cazul statelor care își asigură complet producția de gaze. Cu toate acestea, Guvernul va face tot posibilul pentru a minimiza impactul volatilității prețurilor asupra cetățenilor. Aceste discuții sunt esențiale pentru protejarea intereselor populației pe termen lung”.

Republica Moldova nu a reușit să achizționeze gaze în vară pentru asigurarea stocurilor pentru perioada rece a anului, când prețurileerau de circa 400 de euro per mia de metri cubi. La ultima licitație de acum două zile Moldovagaz a cumpărat metan la un preț de 650 de dolari per mia de metri cubi.

În prezent, Moldovagaz a asigurat 80% din volumele necesare pentru sezonul de iarnă, cu acoperire completă pentru lunile decembrie și ianuarie. Totuși, pentru lunile februarie și martie, mai sunt necesare aproximativ 160 de milioane de metri cubi de gaze, cererea din partea consumatorilor fiind principalul factor care a determinat creșterea prețurilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Dec. 2024, 17:24 // Actual //  Ursu Victor

Banca Rusiei analizează posibilitatea unei noi creșteri a ratei cheie în cadrul ședinței din decembrie, a anunțat miercuri Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale, în cadrul forumului „Rusia cheamă!”. Potrivit Nabiullinei, inflația nu a început încă să încetinească, iar până la sfârșitul anului aceasta va depăși nivelul din 2023. Datele Rosstat arată că, la sfârșitul lunii noiembrie, rata anuală a inflației a atins 8,6%, iar inflația lunară a înregistrat un record din aprilie 2022.

„Nu avem timp de așteptat. Nu putem amâna și nu ne putem baza pe ideea că inflația va dispărea de la sine”, a declarat guvernatorul băncii centrale. Un nou factor care alimentează inflația este fluctuația cursului valutar, a adăugat Nabiullina. În noiembrie, rubla a atins maxime istorice: peste 110 ruble pentru un dolar, 120 ruble pentru un euro și mai mult de 15 ruble pentru un yuan. Deși rubla a recuperat parțial pierderile – în prezent dolarul este tranzacționat la 104,5 ruble – procesul de reducere a inflației la ținta de 4% stabilită de bancă va dura tot anul viitor și se va extinde chiar în 2026, estimează Nabiullina.

Din vara anului 2023, Banca Rusiei a crescut rata cheie de opt ori, atingând 21%, cel mai înalt nivel din 2003. Economiștii intervievați de Reuters anticipează o creștere suplimentară, până la 23%, la ședința din decembrie, iar piața interbancară estimează o rată de 25% până în februarie, nivel similar cu cel din primul mandat prezidențial al lui Vladimir Putin, în 2000. Nabiullina a explicat că majorarea ratei a prevenit o spirală inflaționistă, dar a subliniat că această măsură este doar parțial eficientă. „Inflația este ca o temperatură ridicată la un pacient – un semn al unor probleme mai profunde. Dacă nu răspundem acum prin politica monetară, va părea că autoritățile nu doresc sau nu pot să controleze inflația, ceea ce va duce la accelerarea acesteia și la slăbirea rublei”, a declarat guvernatorul, citată de Interfax și Reuters.

Deficitul record de forță de muncă pe piața rusă, precum și sancțiunile care limitează importurile și oferta de produse, sunt printre principalii factori care alimentează inflația, a subliniat Nabiullina. În acest context, Banca Rusiei rămâne pregătită să ia măsuri suplimentare pentru a stabiliza economia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală