Fenomenul ascuns de Putin lovește năprasnic: Două exoduri din Rusia care zdruncină țara

25 Iul. 2023, 08:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Iul. 2023, 08:27 // Actual //  bani.md

Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum 17 luni a produs multiple crize în toată lumea, bulversând piețele financiare, energetice și alimentare. Și în Rusia un fenomen ascuns de liderul de la Kremlin a lovit năprasnic țara, ducând la o înrăutățire accentuată a situației economice.

Rusia a fost cuprinsă de două exoduri masive, unul al fugarilor care au plecat peste graniță pentru a evita mobilizarea la război și altul al banilor, care fost retrași masiv de populație, potrivit Business Insider.

Exodul rușilor a însemnat aproximativ 1.000.000 de persoane, care au fugit în special în țările vecine, precum Armenia, georgia și Kărgâzstan. Exodul rușilor a început după ce mulți profesioniști cu studii superioare – precum academicieni, experți în finanțe și lucrători din domeniul tehnologiei – au părăsit Rusia în primele zile ale războiului, a raportat Jason Lalljee. Aproximativ șase luni mai târziu, a existat un alt val de plecări după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat o mobilizare militară parțială pentru războiul din Ucraina pe 21 septembrie.

Până în octombrie 2022, aproximativ 700.000 de ruși au părăsit țara, a raportat Reuters citând mass-media rusă – cu toate acestea, Kremlinul a respins aceste cifre, spunând că nu deține aceste date. Acum, numărul fugarilor din Rusia depășește probabil 1 milion de persoane, însă datele nu sunt recunoscute de Kremlin.

Mulți dintre acești ruși au ajuns în țările vecine, înființând noi afaceri și au ajuns să stimuleze economiile acestor națiuni, a informat vineri publicația rusă independentă Novaya Gazeta.

PIB-ul Caucazului de Sud – o regiune care cuprinde Armenia, Azerbaidjan și Georgia – a crescut cu 7% în 2022, potrivit Băncii Mondiale. Aceasta a depășit cu mult creșterea de 5,6% pe care economiștii Băncii Mondiale au prezis-o.

Armenia – cunoscută cândva drept Silicon Valley a Uniunii Sovietice – a înregistrat un vârf de creștere în 2022 la 12,6%, conform Băncii Mondiale. Economiștii instituției prognozaseră o creștere de 7,0% pentru țară anul trecut.

Rușii au transferat aproximativ 1,75 miliarde de dolari în Armenia în 2022, a declarat Martin Galstyan, guvernatorul băncii centrale a țării în ianuarie anul acesta. Între timp, PIB-ul Georgiei a crescut cu 10,1% în 2022, conform Băncii Mondiale, depășind prognoza de creștere de 8,8%.

Transferurile de bani din Rusia au crescut de cinci ori de la 411 milioane de dolari în 2021 la 2,1 miliarde de dolari în 2022, potrivit datelor de la banca centrală a Georgiei. Chiar și economia Kârgâzstanului a crescut cu 7% în 2022, depășind previziunile de 4%, conform Băncii Mondiale.

Turcia, un punct fierbinte pentru Rusia care fuge de război, și-a văzut economia să crească cu 5,6% în 2022, depășind previziunile de 4,7%, conform datelor Băncii Mondiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 13:22 // Actual //  Ursu Victor

Duma de Stat a Rusiei a adoptat în a treia lectură bugetul federal pentru anii 2025-2027, care prevede cheltuieli record pentru întreținerea armatei. Potrivit documentului, în 2025, autoritățile ruse intenționează să cheltuiască 13,5 trilioane de ruble pentru război și încă 3,5 trilioane de ruble pentru forțele de securitate.

Astfel, în 2025, aproximativ 40% din totalul cheltuielilor bugetului vor fi alocate pentru apărare și securitatea națională, sumă mai mare decât cheltuielile combinate pentru sănătate, politică socială și educație.

Cheltuielile sociale, inclusiv pensiile și diversele ajutoare, vor constitui aproximativ 6,5 trilioane de ruble, iar pentru sănătate sunt alocați aproximativ 1,8 trilioane de ruble, de două ori mai puțin decât pentru întreținerea forțelor de securitate.

Cheltuielile pentru întreținerea președintelui Vladimir Putin și a administrației sale în 2025 vor ajunge la aproape 31 miliarde de ruble, cu o creștere de 25,5% față de anul 2024.

În următorii doi ani, sunt prevăzute cheltuieli mari și pentru armată: în 2026 se vor aloca 12,8 trilioane de ruble, iar în 2027, 13,1 trilioane de ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău