Fermierii măcinați de secetă vor respira ușurat! Moratoriu pe datorii până în 2025

04 Dec. 2024, 15:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Dec. 2024, 15:39 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova va revizui măsurile de sprijin destinate agricultorilor afectați de seceta severă din acest an. Raportul privind proiectul de lege ce prevede instituirea unui moratoriu la plata datoriilor restante a fost aprobat astăzi în cadrul ședinței Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Inițiativa legislativă, elaborată de deputații PAS, Alexandr Trubca și Viorel Barda, propune aprobarea unei noi legi care va include norme din legislația existentă, dar și prevederi noi pentru a spori eficiența măsurilor protective destinate fermierilor. Printre cele mai importante măsuri, se numără instituirea unui moratoriu la plata datoriilor acumulate până la data intrării în vigoare a legii, inclusiv majorările și penalitățile de întârziere, precum și ratele ce urmează a fi achitate până pe 31 octombrie 2025. De asemenea, furnizorii de inputuri, cum ar fi companiile care au livrat semințe, fertilizanți și produse fitosanitare fermierilor din Republica Moldova, vor beneficia și ei de aceste măsuri.

Noua lege va revizui și criteriile de eligibilitate pentru fermierii debitori, eliminând obligativitatea de a prezenta un certificat care să confirme prejudicierea a 60% din roadă pe o suprafață de cel puțin 50% din terenurile deținute. În schimb, fermierii care administrează cel mult 3500 de hectare vor putea beneficia de aceste măsuri, cu condiția ca 20% din suprafața totală gestionată să fie cultivată cu culturi multianuale și legume. De asemenea, va fi necesar ca fermierii să aibă cel puțin un act de constatare a pagubelor cauzate de secetă pentru cel puțin una dintre cele trei culturi de bază: grâu, porumb și floarea-soarelui.

În ceea ce privește furnizorii de inputuri, aceștia vor trebui să demonstreze că activitatea lor principală în 2023 a fost fabricarea pesticidelor sau comerțul cu produse chimice destinate agriculturii. Creditele și împrumuturile obținute vor trebui să fi fost folosite pentru achiziționarea de produse fitosanitare, semințe și îngrășăminte destinate fermierilor din țară.

Măsurile stabilite prin această lege interzic cesionarea creanțelor până la 31 octombrie 2025, fără acordul debitorului, și stipulează că datoriile și plățile suspendate nu vor fi raportate în Birourile istoriilor de credit, astfel încât beneficiarii legii să nu fie afectați de aceste întârzieri la plată. Totodată, dobânda acumulată în această perioadă va fi capitalizată la finalul termenului de implementare al legii, iar fermierii vor avea obligația să o achite.

Proiectul de lege include și prelungirea termenului pentru garanțiile financiare emise prin intermediul Fondului de garantare a creditelor până pe 31 decembrie 2025, pentru creditele acordate fermierilor. Urmează ca proiectul să fie supus aprobării plenului Parlamentului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO