Fermierii moldoveni pariază pe rapiță! Suprafețe record și cerere globală în creștere

02 Dec. 2024, 14:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 14:01 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Rapița continuă să fie una dintre cele mai profitabile culturi agricole la nivel global și regional, cu un interes deosebit din partea fermierilor din Republica Moldova. Pe fondul cererii mari, în special pentru biocombustibili, și a condițiilor climatice dificile, piața rapiței rămâne tensionată, iar prețurile rămân ridicate. În acest context favorabil, fermierii moldoveni beneficiază de oportunități semnificative, susține Iurie Rija de la director executiv al Asociației „Agrocereale”.

Conform Consiliului Internațional al Cerealelor (IGC), suprafața globală cultivată cu rapiță pentru sezonul agricol 2025/26 este prognozată să crească cu 1,4%, atingând un record de 44,1 milioane de hectare. Această expansiune este susținută de cererea puternică și de prețurile atractive, în special pentru biocombustibili. Producția globală de rapiță a atins un nivel record în 2022/2023, de 87,3 milioane de tone, marcând o creștere de 17% față de sezonul anterior.

În Uniunea Europeană, suprafața cultivată cu rapiță ar putea crește cu 4%, ajungând la 6 milioane de hectare, însă producția internă rămâne insuficientă pentru a acoperi cererea. Ucraina, un furnizor important, nu poate extinde semnificativ suprafețele de rapiță. În Germania, culturile se prezintă bine, în ciuda condițiilor climatice variabile. În România, producția estimată pentru 2023 este de 2,2 milioane de tone, consolidând poziția țării ca un jucător important în regiune.

De asemenea, în India, seceta severă a dus la o scădere a suprafeței cultivate cu 7,2%, ajungând la 3,12 milioane de hectare. În schimb, Canada și Australia își măresc suprafețele cultivate, iar Statele Unite se așteaptă la o creștere de 8,3% a suprafeței destinate rapiței, susținută de cererea pentru biocombustibili.

„Republica Moldova se află într-o poziție favorabilă, cu o suprafață record de 65.000-70.000 hectare de rapiță în 2023, conform datelor oficiale. Însă, pentru sezonul 2024/25, estimările sugerează că suprafețele reale ar putea ajunge între 100.000 și 130.000 hectare, ceea ce ar reprezenta un nou record pentru țară. Această expansiune semnificativă se datorează prețurilor avantajoase și cererii mari pe piețele internaționale”, potirivt lui Rija.

În ceea ce privește specificațiile tehnice ale rapiței, densitatea plantelor variază între 40 și 50 plante pe metru pătrat, cu un consum de semințe între 3 și 5 kg pe hectar. Distanța între rânduri este de 12,5 până la 25 cm, iar fermierii moldoveni se pregătesc pentru o nouă recoltă promițătoare, în condițiile unei piețe dinamice și în continuă schimbare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ