Festivalul EU4Culture: City Stories. Diverse Voices a adus primele experiențe de artă digitală în Cahul

23 Oct. 2024, 12:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Oct. 2024, 12:23 // Actual //  bani.md

Industriile creative și cultura reprezintă domenii importante care pot propulsa dezvoltarea economiei locale și naționale, iar schimbul de experiență dintre tinerii creativi din țară cu cei de peste hotare poate aduce și mai multă inovație acasă. Acestea sunt principalele concluzii ale festivalului, cu tema Iluminează. Amplifică.” care s-a desfășurat recent la Cahul. Evenimentul a fost alcătuit din 4 clustere și a adunat invitați internaționali, reprezentanți ai municipalității, beneficiari ai programului și sute de oameni interesați de artă, cultură, experiențe imersive și dezvoltare locală. Festivalul a fost organizat în cadrul EU4Culture, un proiect cu activitate de patru ani, finanțat de Uniunea Europeană.

Prima parte a festivalului a fost dedicată celor două paneluri, unde au fost prezentate strategiile de dezvoltare culturală ale orașelor Cahul și Orhei (localități beneficiare ale proiectului EU4Culture.), beneficiarii au vorbit despre experiențele lor de mobilitate internațională, dar și despre proiectele culturale personale.

„Timp de 4 ani, prin acest program, am sprijinit municipiile Cahul și Orhei în dezvoltarea strategiilor de dezvoltare culturală, iar Municipiul Cahul a beneficiat de un grant de 300.000 de euro pentru implementarea activităților prevăzute în strategie. În același timp, am susținut 4 organizații non-guvernamentale care au contribuit la punerea în aplicare a acestor strategii și am oferit sprijin pentru 51 de beneficiari de mobilitate – profesioniști din sectorul cultural și creativ – prin stagii, vizite de studiu, conferințe și alte activități internaționale relevante”, a menționat Constantin Vlas, coordonator național EU4Culture în Republica Moldova.

În cea de-a doua parte a festivalului, participanții au avut parte de o experiență digitală impresionantă – pe fațada Universității de Stat B.P. Hasdeu, muzica și elementele senzoriale au creat un tandem fascinant. Toți cei prezenți au fost încântați de muzica pianistului Marcel Lazăr, dar și de elevii de la Școala de Muzică „M.Cebotari” din Cahul.

Pentru a crea un show impresionant, la festival au participat și doi invitați speciali din Georgia: Aleksi Soselia și Rati Baramadze (RTNH) – artiștii digitali care  și-au combinat abilitățile creative în cel de-al 2-lea cluster, oferind o experiență artistică altfel – cu instalații vizuale imersive, sunete hipnotice și experimentale. 

Ulterior, la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros”, toți cei prezenți au savurat poezia combinată cu artă vizuală și auditivă, în cadrul clusterului ”Digital Poetry”. Evenimentul s-a încheiat cu mixajul celui de-al treilea invitat special al festivalului – DJ KorneJ, co-fondator Radio Plato, jurnalist muzical, originar din Belarus, dar și cu show de lumini și proiecții laser.

Cu un buget de 7,85 milioane de euro, EU4Culture este un proiect cu activitate de patru ani, finanțat de Uniunea Europeană pentru a sprijini sectorul cultural și creativ, cu un accent deosebit pe orașele non-capitale și localitățile din țările Parteneriatului Estic. Proiectul este implementat de Goethe-Institut (Lider), Centrele Cehe, Institutul Cultural Danez și Institutul Francez din Georgia.

În Republica Moldova, Cahul a primit un grant pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare Culturală, iar Orhei și-a elaborat propria strategie și a implementat acțiuni specifice cu sprijinul EU4Culture. Proiectul a sprijinit, de asemenea, 51 de profesioniști din industriile culturale și creative prin stagii, vizite de studiu, conferințe și alte activități internaționale relevante. În plus, a sprijinit sectorul non-guvernamental prin finanțarea unor proiecte inovatoare intersectoriale, care contribuie la implementarea strategiilor culturale și creative din Cahul și Orhei.

Realitatea Live

18 Mai 2025, 10:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
18 Mai 2025, 10:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministerul Comerțului din China a impus duminică taxe antidumping de până la 74,9% asupra importurilor de copolimeri POM, un tip de plastic tehnic, din Uniunea Europeană, Statele Unite, Japonia și Taiwan, potrivit unui anunț oficial citat de Reuters.

Cele mai mari rate antidumping, de 74,9%, au fost percepute asupra importurilor din Statele Unite, în timp ce livrările europene se vor confrunta cu taxe de 34,5%.

China a impus, de asemenea, taxe vamale de 35,5% asupra importurilor japoneze, cu excepția Asahi Kasei Corp, care a beneficiat de o cotă specifică de 24,5%.

Au fost instituite taxe generale de 32,6% la importurile din Taiwan, dar Formosa Plastics și Polyplastics Taiwan au beneficiat de rate mai mici de 4% și, respectiv, 3,8%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO