Serviciul Fiscal de Stat s-a concentrat pe crearea condițiilor pentru conformarea voluntară a contribuabililor, cu accent pe combaterea muncii „la negru” și a plăților salariale „în plic”. Obiectivul principal al SFS este majorarea nivelului de respectare a legislației fiscale și reducerea acțiunilor de control la minimum.
În perioada ianuarie-septembrie 2024, SFS a realizat vizite fiscale la 6.717 agenți economici și a organizat 101 seminare pentru angajați și angajatori din sectoarele cu risc ridicat de neconformare. În urma acestor acțiuni, obligațiile fiscale aferente plăților salariale au crescut cu 306,3 milioane de lei, o creștere de 24% față de aceeași perioadă a anului precedent.
În special, la compartimentul impozitului pe venit din salarii, obligațiile fiscale au crescut cu 29,53%, iar contribuțiile de asigurări sociale și de asistență medicală au înregistrat creșteri de peste 22%.
Totodată, SFS a identificat și sancționat încălcări în 205 cazuri privind corectitudinea plăților salariale și a impozitelor aferente, calculând suplimentar 38,7 milioane de lei obligații fiscale, din care 17,3 milioane au fost deja achitate.
În total, încasările la bugetul de stat din impozitul pe venit din salarii au crescut cu 21,9%, la 5,9 miliarde lei, în timp ce încasările la bugetul asigurărilor sociale și de asistență medicală au crescut cu 16,9% și, respectiv, 16,2%.
SFS își continuă eforturile de educare și informare a contribuabililor pentru a stimula conformarea fiscală voluntară și pentru a asigura declararea corectă a veniturilor și impozitelor.