Flota fantomă a Rusiei din Moldova lucrează din greu! Peste 20 de petroliere transportă milioane de tone de țiței

31 Iul. 2024, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Iul. 2024, 09:47 // Actual //  Lupu Eduard

Peste 20 de petroliere gestionate de companii moldovenești au transportat milioane de tone de țiței rusesc în ultimele 6-7 luni. Aceste companii sunt controlate de persoane interpuse, unele dintre ele au lucrat la compniile lui Dorin Damir, finul oligarhului Vladimir Plahotniuc, potrivit investigației RISE Moldova .

În mod surprinzător, aproximativ 2% din petrolul rusesc exportat în această perioadă a fost transportat de petroliere administrate de firme moldovenești, care, în multe cazuri, nu au angajați în Moldova. Majoritatea acestor nave fac parte din „flota din umbră” a Rusiei, care în primul trimestru al anului 2024 număra peste 400 de tankere. Printre acestea se află și 12 tankere deținute de companii din Insulele Seychelles, dar gestionate de patru companii din Moldova. În total, numărul petrolierelor moldovenești ajunge la 23, reprezentând aproape 6% din flota fantomă a Rusiei. În cazul în care afirmațiile unei companii care susține că operează cu o flotă de 50 de tankere sunt adevărate, numărul ar putea ajunge la 70, constituind o flotă impresionantă.

Companiile moldovenești identificate au multe asemănări și conexiuni între ele: toate au fost înregistrate după 24 februarie 2022, ziua când Rusia a început războiul activ în Ucraina, au în denumire cuvintele „Ship Management”, „Shipping” sau „Shipmanagement”, au aceleași adrese juridice și administratori și fondatori afiliați. Beneficiarul final al acestor companii rămâne însă necunoscut.

Benjamin Hilgenstock, Senior Economist la Kyiv School of Economics Institute, a declarat: „Și pentru noi este o provocare să identificăm cine este proprietarul real al acestor vase, pentru că deseori ele sunt înregistrate în jurisdicții de unde nu este disponibilă informația sau bazele de date nu sunt deschise.”

Conform datelor KSE Institute, în prima jumătate a anului 2024, cantitatea de petrol și produse petroliere rusești transportată de petroliere gestionate de firme moldovenești a fost de aproximativ 27,5 milioane de barili, echivalentul a 3,75 milioane de tone, în valoare de circa 2,2 miliarde de dolari la prețul mediu al pieței pentru marca Brent, sau 1,7 miliarde de dolari la prețul plafon de 60 de dolari pe baril stabilit de statele occidentale pentru petrolul rusesc.

Deși experții de la KSE Institute consideră că aceste volume sunt relativ mici în raport cu exporturile totale de hidrocarburi ale Rusiei, volumele transportate de petrolierele gestionate de companiile din Chișinău sunt de aproximativ patru ori mai mari decât importul anual de produse petroliere al Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Sept. 2024, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2024, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

Asociația Forța Fermierilor a anunțat că agricultori din mai multe raioane ale Republicii Moldova, după două zile de proteste la nivel local, se simt ignorați de autorități. Aceștia se declară dezamăgiți că președinta Maia Sandu nu a răspuns solicitărilor lor și că nu a existat niciun anunț referitor la retrimiterea legii secetei în Parlament, lege despre care fermierii susțin că a fost adoptată în grabă, fără consultări.

Ca răspuns, fermierii au decis să își continue protestele și au planificat o manifestație în fața Președinției pe 19 septembrie, la ora 12:00. Un grup de reprezentanți ai agricultorilor va încerca să discute direct cu președinta țării, solicitând modificarea legii secetei conform propunerilor Asociației Forța Fermierilor. Între timp, tehnica agricolă rămâne amplasată pe marginea drumurilor, iar alte raioane urmează să se alăture protestelor în zilele următoare.

Fermierii cer ca legea să fie returnată în Parlament pentru a fi modificată de urgență, astfel încât să reflecte cerințele și nevoile agricultorilor afectați de secetă.

Legea votată vineri de Parlament prevede suspendarea pe șase luni a datoriilor agricole. Conform reprezentanților fermierilor, doar 20% dintre agricultori vor beneficia de această măsură, iar după expirarea termenului de suspendare, mulți dintre aceștia riscă să intre în insolvență din lipsa resurselor financiare pentru a-și plăti datoriile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău