Viitorul arată tot mai rău: FMI avertizează că lumea se îndreaptă către cea mai proastă perioadă economic

12 Apr. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Apr. 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

FMI a avertizat cu privire la o „aterizare dură” a economiei mondiale dacă inflaţia persistentă şi problematică va menţine ratele dobânzilor la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp şi va amplifica riscurile financiare, scrie FT.

Deşi fondul şi-a lăsat previziunile economice globale în mare parte neschimbate faţă de ianuarie în cea mai recentă ediţie a World Economic Outlook, publicată marţi, a subliniat că semnele de rezistenţă, alături de scăderea preţurilor globale la energie şi alimente, au mascat o realitate mai întunecată.

Pierre-Olivier Gourinchas, economistul şef al FMI, a declarat: „La suprafaţă, turbulenţele se acumulează, iar situaţia este destul de fragilă”.

„Inflaţia este mult mai rigidă decât se anticipa chiar şi în urmă cu câteva luni”, a spus el. „Mai îngrijorător este faptul că înăsprirea bruscă a politicii [monetare] din ultimele 12 luni începe să aibă efecte secundare grave pentru sectorul financiar.”
În previziunile sale complete semestriale publicate marţi, FMI a declarat că turbulenţele de pe piaţa obligaţiunilor guvernamentale din Marea Britanie din toamna anului trecut şi turbulenţele bancare din SUA de luna trecută au arătat „vulnerabilităţile semnificative [care] există atât în rândul băncilor, cât şi al instituţiilor financiare nebancare”.

„Riscurile la adresa perspectivelor sunt puternic înclinate în sens negativ, şansele unei aterizări bruşte crescând puternic”, a precizat FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Gourinchas a declarat pentru Financial Times că, deşi sistemul bancar este mult mai rezistent decât în timpul crizei financiare din 2008, factorii de decizie politică trebuie „să se gândească la ceea ce ar putea merge prost”.
„Ne putem aminti cu toţii perioada lungă dintre eşecul unei instituţii individuale, fie că a fost Bear Stearns sau Countrywide”, a spus el, referindu-se la instituţiile care au dat faliment în urmă cu mai mult de un deceniu. „De fiecare dată, acest lucru a fost tratat ca un incident izolat, până când nu a mai fost aşa”.
Noile previziuni ale FMI au arătat o şansă de 25% ca rata anuală de creştere globală să scadă sub 2% în 2023, un risc de două ori mai mare decât în mod normal. Economia globală a crescut atât de lent doar în cinci ani calendaristici din 1970 până în prezent.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 17:41 // Actual //  Ursu Victor

Grupul OPEC+, care reunește 23 de state exportatoare de petrol, inclusiv Rusia și Arabia Saudită, a anunțat joi o majorare spectaculoasă a producției de țiței, începând cu luna mai – cea mai mare din ultimii cinci ani. Decizia vine la scurt timp după apelurile insistente ale fostului președinte american, Donald Trump, ca statele cartelului să crească producția și să contribuie la scăderea prețurilor.

Potrivit anunțului, opt țări membre OPEC+, printre care Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak, vor crește producția zilnică cu 411.000 de barili – de trei ori mai mult decât planul inițial, care prevedea o majorare lunară de 138.000 de barili.

Este cea mai amplă creștere a ofertei de petrol de la revenirea post-pandemie din 2020, când OPEC+ a început să reintroducă volumele tăiate în timpul crizei sanitare.

Valul de petrol care urmează să inunde piața globală a avut efecte imediate asupra bursei. Prețurile futures pentru petrolul Brent au scăzut cu peste 5%, coborând sub 70 de dolari pe baril, atingând la un moment dat 70,16 USD la bursa din Londra.

„Dacă țările OPEC și-ar fi dorit cu adevărat să doboare prețurile, cum cerea Trump, momentul ales este perfect”, a comentat Harry Tchilinguirian, analist-șef la Onyx Commodities. „Piața globală deja se teme de o recesiune provocată de valul tarifelor impuse de Trump. Acum riscul este să se declanșeze o furtună perfectă”.

Potrivit unui raport confidențial al Băncii Centrale a Rusiei, citat de presa rusă, piața mondială a petrolului riscă să intre într-un ciclu prelungit de prețuri joase, care ar putea pune în pericol aproape jumătate din veniturile de export ale Rusiei.

Oficialii ruși avertizează că o astfel de criză ar putea fi comparabilă cu șocul petrolier din anii 1980, care a precedat colapsul economic al URSS. La acea vreme, Arabia Saudită a triplat producția, determinând prăbușirea prețurilor de la 30 USD la 10-15 USD/baril – un moment istoric care a declanșat un crunt deficit valutar și falimentul regimului sovietic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ