Viitorul arată tot mai rău: FMI avertizează că lumea se îndreaptă către cea mai proastă perioadă economic

12 Apr. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Apr. 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

FMI a avertizat cu privire la o „aterizare dură” a economiei mondiale dacă inflaţia persistentă şi problematică va menţine ratele dobânzilor la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp şi va amplifica riscurile financiare, scrie FT.

Deşi fondul şi-a lăsat previziunile economice globale în mare parte neschimbate faţă de ianuarie în cea mai recentă ediţie a World Economic Outlook, publicată marţi, a subliniat că semnele de rezistenţă, alături de scăderea preţurilor globale la energie şi alimente, au mascat o realitate mai întunecată.

Pierre-Olivier Gourinchas, economistul şef al FMI, a declarat: „La suprafaţă, turbulenţele se acumulează, iar situaţia este destul de fragilă”.

„Inflaţia este mult mai rigidă decât se anticipa chiar şi în urmă cu câteva luni”, a spus el. „Mai îngrijorător este faptul că înăsprirea bruscă a politicii [monetare] din ultimele 12 luni începe să aibă efecte secundare grave pentru sectorul financiar.”
În previziunile sale complete semestriale publicate marţi, FMI a declarat că turbulenţele de pe piaţa obligaţiunilor guvernamentale din Marea Britanie din toamna anului trecut şi turbulenţele bancare din SUA de luna trecută au arătat „vulnerabilităţile semnificative [care] există atât în rândul băncilor, cât şi al instituţiilor financiare nebancare”.

„Riscurile la adresa perspectivelor sunt puternic înclinate în sens negativ, şansele unei aterizări bruşte crescând puternic”, a precizat FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Gourinchas a declarat pentru Financial Times că, deşi sistemul bancar este mult mai rezistent decât în timpul crizei financiare din 2008, factorii de decizie politică trebuie „să se gândească la ceea ce ar putea merge prost”.
„Ne putem aminti cu toţii perioada lungă dintre eşecul unei instituţii individuale, fie că a fost Bear Stearns sau Countrywide”, a spus el, referindu-se la instituţiile care au dat faliment în urmă cu mai mult de un deceniu. „De fiecare dată, acest lucru a fost tratat ca un incident izolat, până când nu a mai fost aşa”.
Noile previziuni ale FMI au arătat o şansă de 25% ca rata anuală de creştere globală să scadă sub 2% în 2023, un risc de două ori mai mare decât în mod normal. Economia globală a crescut atât de lent doar în cinci ani calendaristici din 1970 până în prezent.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău