Fostul director al CIA a descifrat tactica lui Putin: Ce captură vrea să facă în noul plan B

11 Apr. 2022, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Apr. 2022, 13:02 // Actual //  Lupu Eduard

Evoluția războiului din Ucraina din ultimele zile arată o nouă tactică a Rusiei, care pare că a renunțat momentan la asediul Kiev-ului, regrupându-și trupele din zonă. Analizând situația, fostul director al CIA-ului, generalul în rezervă, David Petraeus a descifrat la CNN noile mutări ale lui Putin, care se vor concentra acum pentru a opune mâna pe toată regiunea Donbas-ului.

Rusia face ultimele pregătiri pentru un atac masiv în estul Ucrainei, iar Kiev-ul a avertizat că luptele din Donbas vor semăna cu cele din cel de-Al Doilea Război Mondial, potrivit CNN, citat de ziare.com.

”Să facem o analiză la ce s-a întâmplat în realitate. Ceea ce vedem, efortul inițial al trupelor rusești din nordul Kiev-ului, care au venit dinspre Cernobîl și din estul Rusiei spre Kiev au fost oprite de Ucraina, iar armata sa a trecut la contraatac.

Forțele ruse s-au retras, iar campania s-a terminat aici. În schimb, ele au încercat în sud, să înainteze spre Odesa, un port major de la Marea Neagră. Dar ucrainenii au stopat ofensiva la Nikolaev”, apreciază generalul Petraeus în interviul de la postul de televiziune american CNN.

Putin pare că și-a schimbat tactica din mers și a trecut la un plan B. Fostul director al CIA evaluează noua mutare. ”Acum, rușii se concentrează acum pe Donbas. Încă sunt lupte la Mariupol, există rezistența din partea ucrainenilor.

Trupele ruse vor înainta dinspre Mariupol spre nord, iar cele din estul orașului Harkov vor coborî spre sud, în Donbas. Ceea ce vor să facă este să înconjoare regiunea și să atace forțele ucrainene care se găsesc la Kramatorsk și Sloviansk”.

Mișcările armatei ruse observate din satelit arată acest plan. Generalul oferă mai multe imagini ce prezintă coloanele de tancuri ale Rusiei ce se îndreaptă spre regiunea Donbas.

Fostul director al CIA-ului remarcă și faptul că Putin a schimbat și șeful armatei Rusiei care acționează în Ucraina. ”Acum este un nou comandant al trupelor, generalul Dvornikov, poreclit ”măcelarul” din Siria, din 2016. Ne așteptăm la o campanie brutală din partea rușilor”.

Obiectivul lui Putin s-a schimbat și pare că nu mai vizează toată Ucraina și capturarea principală a Kiev-ului. ”Acum, concentrarea armatei ruse este sud-estul Ucrainei. Și ceea ce se vrea, este ca de 9 mai, să consemneze succesul și să sărbătorească Ziua Victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus Petraeus.

Și planul este clar, apreciază generalul. Putin vrea să pună stăpânire pe Donbas și pe regiunea sudică din Ucraina, pentru a avea un coridor de legătură cu Crimeea, peninsula anexată în 2014 de Moscova.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul aurului a continuat să se situeze aproape de maximele record la câteva zile după ce tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat, sporind interesul investitorilor pentru activele sigure, scrie CNBC.

Preţul aurului a înregistrat recent o nouă creştere record ajungând până la la 2.383 de dolari pe uncie (28 de grame), iar analişti sunt de părere că mai este loc de creştere, în cele mai optimiste scenarii ajungând la 3.000 de dolari.

„Raliul recent al aurului a fost impulsionat de tensiunea geopolitică şi coincide cu niveluri record ale indicilor de acţiuni”, subliniază gigantul american Citibank într-un raport.
Cererea pentru activul de refugiu a crescut pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete direct asupra Israelului – majoritatea fiind interceptate, datorită sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.
Observatorii pieţei monitorizează îndeaproape o potenţială ripostă din partea statului evreu, care a promis să „ceară un preţ” din partea Iranului.

O ripostă semnificativă ar putea duce la un conflict mai amplu, ceea ce ar declanşa, în consecinţă, noi investiţii în aur, precum şi o revenire a preţului petrolului şi o întărire a dolarului american, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piaţă la firma de servicii financiare Conotoxia fintech.

Aurul, care îşi păstrează valoarea de investiţie ce oferă acoperire împotriva inflaţiei, tinde să aibă performanţe bune în perioadele de incertitudine economică, când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante, cum ar fi acţiunile.

Preţul lingourilor a atins vinerea trecută un maxim istoric de 2.448,80 dolari pe uncie în cursul zilei.

Preţul aurlui a fost în plină ascensiune de la începutul anului, urcând cu peste 15% de la începutul anului până în prezent, pe fondul unui cocktail de factori, printre care se numără o explozie a băncilor centrale la nivel mondial, tensiunile geopolitice şi aşteptările privind reducerea ratelor de către Rezerva Federală a SUA.

Preţul aurului are, de obicei, o relaţie inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atractiv în comparaţie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligaţiunile, care ar aduce randamente mai slabe.

Inflaţia peste aşteptări din martie a împins înapoi aşteptările pieţei privind o reducere a ratelor până în septembrie, iar acum se aşteaptă la două reduceri de rate în loc de trei.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a vorbit despre piaţa aurului ca fiind înr-un „bull market de nezdruncinat” şi şi-a revizuit în creştere ţinta de preţ pentru metalul galben de la 2.300 de dolari pe uncie la 2.700 de dolari până la sfârşitul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău